Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development

Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development Facebook Twitter
H έναρξη της διοργάνωσης δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στη μία το μεσημέρι, αν και πρακτικά το event αρχίζει στις πέντε το απόγευμα, όταν δηλαδή οι ομάδες των developers μαθαίνουν τη θεματική πάνω στην οποία καλούνται να δουλέψουν.
0

Επιστρέφει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα το Global Game Jam [Athens] 2020, το μεγαλύτερο event της χώρας για game development.

Πρόκειται για μια παγκόσμια διοργάνωση που συνδιοργανώνεται από την Gifted Hellas ΑΜΚΕ και τη ViRA (Virtual Reality Applications), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Τo Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει για τρίτη χρονιά το Global Game Jam [Athens], ως μέρος των ευρύτερων δράσεων ψηφιακής ανάπτυξης και καινοτομίας που πραγματοποιεί.

H έναρξη της διοργάνωσης δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στη μία το μεσημέρι, αν και πρακτικά το event αρχίζει στις πέντε το απόγευμα, όταν δηλαδή οι ομάδες των developers μαθαίνουν τη θεματική πάνω στην οποία καλούνται να δουλέψουν. Μάλιστα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του θεσμού είναι ότι κάθε χρόνο το θέμα μένει «επτασφράγιστο μυστικό» ανάμεσα στους developers, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα διαρροή στα social media.

«Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μια μορφή τελετουργικού ανάμεσα στους συμμετέχοντες, οι οποίοι σέβονται απόλυτα αυτό το "κοινό μυστικό" και δεν το αποκαλύπτουν πουθενά, ακόμη και αρκετές ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής» δηλώνει η υπεύθυνη Τύπου του event, Ρένια Παπαθανασίου.

Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development Facebook Twitter

Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση;

Η διοργάνωση μένει πιστή και φέτος στη φιλοσοφία της, στο πλαίσιο της οποίας δεν περιλαμβάνονται τουρνουά ή εκθέσεις, όπως ισχύει σε άλλα gaming events. Το επίκεντρό της βρίσκεται στην δημιουργία games – με μεγαλύτερη έμφαση στα video games. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ομάδες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με άλλες πτυχές του gaming, όπως για παράδειγμα τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παιχνίδια χώρου.

Από το Global Game Jam Athens δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν φυσικά και οι ομιλίες. Ειδικότερα, σήμερα στις τέσσερις θα ξεκινήσει την ομιλία της η Κατερίνα Πραματάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΟΠΑ, με θέμα «Από την ιδέα στην εφαρμογή: υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης». Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η ομιλία για το «Game Development στην Ελλάδα: Πώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΚΟΜΕ ενισχύουν την παραγωγή ψηφιακών παιχνιδιών στη χώρα μας», από εκπρόσωπο του ΕΚΟΜΕ.

Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development Facebook Twitter

Η ανταπόκριση του Global Game Jam Athens

Σταθερά ανοδική είναι η απήχηση της διοργάνωσης από το 2012 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα. Φέτος, υπολογίζεται ότι στη διοργάνωση της Αθήνας θα συμμετάσχουν περίπου 130 άτομα, σχηματίζοντας ομάδες των 4-5 ατόμων. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, αποφασίζουν να πάνε στο event χωρίς να έχουν σχηματίσει εκ των προτέρων δική τους ομάδα και αυτό αποτελεί μία ακόμη δημιουργική πρόκληση για τους ίδιους. Πέρα από την Αθήνα, το Global Game Jam θα ταξιδέψει και σε πέντε ακόμη πόλεις της χώρας, ενώ για πρώτη φορά η διοργάνωση θα λάβει χώρα και στην Κύπρο.

«Όλες οι πόλεις συμμετέχουν ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και ώρα στο event, και αφού λάβουν το θέμα από την κεντρική επιτροπή προχωρούν στην υλοποίηση της ιδέας τους. Το περσινό θέμα ήταν το "What home means to you", το οποίο αποτέλεσε αφορμή για αρκετά δημιουργικά πρότζεκτ» συμπληρώνει η κ. Παπαθανασίου.

Βέβαια, αν υπολογιστεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων από τις υπόλοιπες πόλεις, ουσιαστικά κάνουμε λόγο για περίπου 250, επαγγελματίες και μη, game developers. Άρα, η Ελλάδα φαίνεται αναλογικά να «συμβαδίζει με την παγκόσμια τάση που υπάρχει γύρω από τη βιομηχανία του gaming. Κι αυτό επιβεβαιώνεται λόγω του ότι πλέον πάνω από 150 χώρες και συνολικά 950 πόλεις συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να ξεπερνά τους 40.000».

Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development Facebook Twitter

Οι στόχοι του event

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους του GGJ είναι να ενισχύσει την εξωστρέφεια των Ελλήνων game developers. Για το λόγο αυτό, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει συστηματικά την προσπάθεια των developers να προωθήσουν το έργο τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, στις 14 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η συνεργασία με το New Inc. του New Museum για τη δημιουργία του Onassis NEW INC eXtended Reality Studio ή, αλλιώς, ONX Studio.


Πρόκειται για έναν «επιταχυντή» καριέρας, χώρο εργασίας και γκαλερί για παρουσιάσεις που προορίζεται για ανήσυχους καλλιτέχνες, game developers και designers που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας. Θα στεγάζεται στην Onassis Gallery του Olympic Tower, την έδρα του Onassis USA στο κέντρο του Μανχάταν. Ελπίζουμε ότι μέσα από το GGJ θα ανακαλύψουμε δημιουργικές ομάδες που μπορούμε να φιλοξενήσουμε και στο ONX Studio της Νέας Υόρκης», σημειώνει ο κ. Τσιαβός, επικεφαλής ψηφιακής ανάπτυξης και καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση.

Τι είναι οι diversifiers;

Ένα από τα στοιχεία-κλειδιά της διοργάνωσης είναι ότι κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 15 diversifiers, οι οποίοι χωρίζονται σε 3-4 κατηγορίες. Οι diversifiers ουσιαστικά είναι κάποιες προϋποθέσεις όσον αφορά τον κώδικα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και επιλέγονται κατά βάση από την κεντρική επιτροπή στην Καλιφόρνια.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και προτάσεις για diversifiers από τις εταιρείες τεχνολογίας που συμμετέχουν στη διοργάνωση, οι οποίες κατευθύνουν από πλευράς τους τα πρότζεκτ και τις δημιουργικές ιδέες των developers.

Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development Facebook Twitter


Τα πρότζεκτ των Ελλήνων game developers φτάνουν και εκτός συνόρων

Παρόλο που το event δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, μετά το πέρας των 48 ωρών αφιερωμένων στο game development, όλα τα πρότζεκτ παρουσιάζονται και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνικές ομάδες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και στη διεθνή αγορά, καθώς δεν είναι λίγοι οι συμμετέχοντες που χάρη στα πρότζεκτ τους ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας και στάθηκαν επάξια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, δύο από αυτές τις ομάδες σύναψαν συνεργασία με την Unity, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα του gaming.

Global Game Jam [Athens] 2020: Ξεκινά ένα 48ωρο γεμάτο με game development Facebook Twitter

Το μέλλον του Global Game Jam και του gaming στην Ελλάδα

Αρκετά αισιόδοξο, κρίνει η κ. Παπαθανασίου, πως είναι το μέλλον του game development στην Ελλάδα, καθώς σταδιακά οι developers αρχίζουν όντως να αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες.

Το Global Game Jam Athens 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 160) από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου μέχρι και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Συνδιοργάνωση: Gifted Hellas ΑΜΚΕ, ViRA (Virtual Reality Applications), Ίδρυμα Ωνάση

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το event μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM