Έρευνα: Όταν τα φυτά «στρεσάρονται» ή σπάνε εκπέμπουν υπερήχους, υποστηρίζουν Ισραηλινοί επιστήμονες

Έρευνα: Όταν τα φυτά «στρεσάρονται» ή σπάνε εκπέμπουν υπερήχους, υποστηρίζουν Ισραηλινοί επιστήμονες Facebook Twitter
0

Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα φυτά είναι πιθανόν να βιώνουν «στρες» και να αντιδρούν εκπέμποντας υπερήχους, σύμφωνα με νέα έρευνα από Ισραηλινούς επιστήμονες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ, τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού και τα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά σήματα από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv εν αναμονή της επίσημης δημοσίευσης. 

«Τα ευρήματα μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο έχει θεωρηθεί σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα», σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ήχοι 20 έως 100 kilohertz, μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά - ορισμένα έντομα και ζώα. Θα μπορούσαν όμως να τις ακούσουν και οι άνθρωποι με τα κατάλληλα όργανα, πράγμα που θα ειδοποιούσε έγκαιρα π.χ. για την έλλειψη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες.


Όπως τα ζώα, έτσι και τα φυτά αντιδρούν στο φυσικό στρες με διάφορους τρόπους: απελευθέρωση χημικών ουσιών με διακριτές οσμές, αλλαγή του χρώματος ή και του σχήματος τους κ.α. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετά ζώα αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτά τα σήματα, ενώ ακόμη και άλλα φυτά ανιχνεύουν τις οσμές-σήματα στον αέρα. Είχε επίσης διαπιστωθεί παλαιότερα ότι ορισμένα φυτά αντιδρούν στους ήχους, αλλά η νέα έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι τα ίδια βγάζουν ηχητικά σήματα, όταν κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον τους.


Τα ισραηλινά πειράματα δείχνουν ότι διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς υπερήχους ανάλογα με το πρόβλημα (λειψυδρία, κόψιμο φύλλου κ.α.). Κατά τους ίδιους, οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσο όρο περίπου 35 υπερηχητικά σήματα την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κόβεται ένα κλαδί τους. Στα φυτά του καπνού οι κραυγές στις δύο αυτές περιπτώσεις στρες είναι 11 και 15 αντίστοιχα.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο καθηγητής βιολογίας των φυτών Έντουαρντ Φάρμερ του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, σύμφωνα με το "New Scientist", εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο όλοι οι ήχοι που έπιασαν τα μικρόφωνα, όντως προέρχονται από τα φυτά ή και από άλλες αιτίες, όπως το χώμα που ξεραίνεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM