Βραδιά Ερευνητή απόψε στην Αθήνα - Η μεγάλη γιορτή της επιστήμης και της έρευνας

Βραδιά Ερευνητή απόψε στην Αθήνα - Η μεγάλη γιορτή της επιστήμης και της έρευνας Facebook Twitter
0

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιείται απόψε και στην Ελλάδα η «Βραδιά του Ερευνητή», ο ευρωπαϊκός θεσμός με 12 χρόνια ζωής, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο χώρος της έρευνας ανοίγει πάλι στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα για μια γνωριμία με τους ανθρώπους της επιστήμης.


Με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», η κεντρική εκδήλωση στην Ελλάδα πραγματοποιείται στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και παράλληλα στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων).


Η εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» (17.00 - 24.00), με ελεύθερη είσοδο και με κύριο διοργανωτή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, περιλαμβάνει παρουσιάσεις, πειραματικές επιδείξεις, επιστημονικά δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, διαδραστικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης από κοντά διάφορα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών.


Ανάμεσα στα εκθέματα που θα παρουσιάσουν ομάδες νέων επιστημόνων, θα είναι ένα λειτουργικό μοντέλο του ελληνικού δορυφόρου UPSat μαζί με τον σταθμό εδάφους SatNOGS, το αεροπλανάκι HERMES από την ομάδα διαστημικής EUROAVIA του ΕΜΠ, ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο όχημα υψηλών επιδόσεων από την UoP Racing team του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα drone και το σύστημα αυτόματης περιπολίας Νyx από την MindCore κ.α.


Η Θόλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα είναι ανοικτή και, μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας, θα παρουσιάζει στους θεατές τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του παρελθόντος. Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα περιλαμβάνει προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του προγραμμάτων.


Θα γίνεται επίσης αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια με την καθοδήγηση μελών της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης και της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Ακόμη, οι επισκέπτες θα μάθουν από τους συνεργάτες των σταθμών En Lefko 87.7, HIT 88.9 και RED 96.3 πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ θα μπορούν να φτιάξουν τη δική τους εκπομπή και να την πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο. Η βραδιά θα συνοδεύεται με μουσική από τις μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και μουσικά συγκροτήματα.


Εκδηλώσεις διοργανώνουν επίσης σήμερα το ΕΛΚΕΘΕ (Θαλασσόκοσμος) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ομάδα ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή στο Ρέθυμνο, ο «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα για το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων KM3NeT, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη και ο Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου Κορίνθου.



Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μακρύ αντίο του Zuckerberg στο metaverse μόλις έγινε πολύ πιο επίσημο

Τech & Science / Το μακρύ αντίο του Zuckerberg στο metaverse μόλις έγινε πολύ πιο επίσημο

Η Meta περιορίζει δραστικά τη VR εκδοχή του Horizon Worlds και δείχνει όλο και πιο καθαρά ότι το αρχικό metaverse όραμα του Mark Zuckerberg περνά σε φάση υποχώρησης, την ώρα που το βάρος της εταιρείας μεταφέρεται στην AI.
THE LIFO TEAM
Γιατί το νέο Wired ενοχλεί τους tech bros και αυτό μάλλον του βγαίνει σε καλό

Τech & Science / Γιατί το νέο Wired ενοχλεί τους tech bros και αυτό μάλλον του βγαίνει σε καλό

Η νέα διευθύντρια του Wired περιγράφει στους New York Times τη στροφή του περιοδικού προς μια πιο πολιτική και συγκρουσιακή tech δημοσιογραφία, μια στροφή που δίνει νέο βάρος στο brand αλλά δεν αποφεύγει και τις αστοχίες
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ