Το TikTok συμφώνησε να πληρώσει 92 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή, σύμφωνα με την οποία έκανε κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης για να παρακολουθεί και να αποθηκεύει δεδομένα χρηστών.

 

Μια ομάδα ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους νόμους, χρησιμοποιώντας λογισμικό για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου σε βίντεο χρηστών και αλγορίθμων για τον προσδιορισμό της ηλικίας, του φύλου και της εθνικότητας.

 

Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα δεδομένα των χρηστών στάλθηκαν στην Κίνα.

 

Το TikTok, από την πλευρά του αρνείται την οποιαδήποτε παρανομία, αλλά είπε ότι ήθελε να αποφύγει μία δικαστική διαμάχη.

 

Σύμφωνα με την υπόθεση τα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου, που συνέλεξε το TikTok χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την παρακολούθηση και το προφίλ των χρηστών με σκοπό τη στόχευση σε διαφημίσεις.

 

Σε δήλωσή του το TikTok ανέφερε πως «Ενώ διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς, αντί να περάσουμε σε μακροχρόνιες διαμάχες, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην οικοδόμηση μιας ασφαλούς και χαρούμενης εμπειρίας για την κοινότητα του TikTok».

 

Εάν ο διακανονισμός συμφωνηθεί από ομοσπονδιακό δικαστή, τα χρήματα θα κατανεμηθούν μεταξύ χρηστών του TikTok με έδρα τις ΗΠΑ. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Ιλινόις, η οποία έχει αυστηρούς νόμους σχετικά με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων.

 

Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να δηλώσει στην πολιτική απορρήτου της, εάν οι εφαρμογές συλλέγουν βιομετρικά στοιχεία χρηστών ή δεδομένα GPS, καθώς και αν αποθηκεύει ή μεταδίδει δεδομένα χρηστών εκτός των ΗΠΑ.

 

Ο Ray Walsh, ειδικός ψηφιακού απορρήτου στον πάροχο εικονικού ιδιωτικού δικτύου ProPrivacy είπε ότι το γεγονός ότι «το TikTok επέλεξε να πληρώσει ένα τεράστιο διακανονισμό σε αυτήν την υπόθεση απορρήτου, υποδηλώνει ότι γνωρίζει ότι δεν θα κερδίσει».

 

«Είναι προφανές ότι το TikTok έχει τα χρήματα για να αντιμετωπίσει την υπόθεση και ωστόσο επιλέγει να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό για να εξαφανίσει την υπόθεση. Ο Κινέζος ιδιοκτήτης της εφαρμογής, ByteDance, προφανώς πιστεύει ότι είναι καλύτερο να μειώσει τις απώλειές του παρά να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο μέλλον» πρόσθεσε.

 

Η ByteDance αντιμετώπισε παρόμοιους ισχυρισμούς και πριν το 2019 διευθετήθηκε μια άλλη υπόθεση για παραβίαση του απορρήτου των νέων χρηστών της.

 

Ωστόσο, αρνήθηκε αυστηρά ότι στέλνει δεδομένα των ΗΠΑ στην Κίνα.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr