Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα Facebook Twitter
Η έκρηξη δημιούργησε ένα εντυπωσιακό θέαμα, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές / Φωτογραφία: Getty Images
0

Το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, θερμού αερίου και θραυσμάτων βράχων άρχισε να εκτοξεύεται από την Αίτνα της Ιταλίας.

Ένα τεράστιο σύννεφο παρατηρήθηκε να εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα στον ουρανό από την Αίτνα στη Σικελίας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. 

Η έκρηξη δημιούργησε ένα εντυπωσιακό θέαμα, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, ενώ δεν προκλήθηκαν σημαντικές διακοπές πτήσεων από και προς το νησί. Οι εκρήξεις της Αίτνας χαρακτηρίζονται συνήθως ως «εκρήξεις Strombolian» ή Στρομπολιανές εκρήξεις, ωστόσο η συγκεκριμένη ενδέχεται να διαφέρει, όπως επισημαίνουν οι ηφαιστειολόγοι.

Έκρηξη στην Αίτνα: Βίντεο με το πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο

Τι συνέβη στην Αίτνα;

Η έκρηξη στην Αίτνα ξεκίνησε από την αύξηση της πίεσης των θερμών αερίων εντός του ηφαιστείου, οδηγώντας στην κατάρρευση μέρους ενός από τους κρατήρες στην κορυφή της. Αυτό πυροδότησε την εμφάνιση πυροκλαστικής ροής: ενός ταχέως κινούμενου νέφους τέφρας, θερμών αερίων και θραυσμάτων βράχων που εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό του ηφαιστείου.

Αμέσως μετά, λάβα άρχισε να ρέει σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις κατά μήκος της πλαγιάς του βουνού. Αυτές οι ροές τώρα έχουν ψυχθεί. Το βράδυ της Δευτέρας, το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ολοκληρωθεί.

Η Αίτνα συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, οπότε τέτοιου είδους εκρήξεις θεωρούνται σχετικά φυσιολογικές.

Πώς εξηγείται η έκρηξη στην Αίτνα;

Οι ηφαιστειολόγοι κατατάσσουν τις εκρήξεις ανάλογα με τον βαθμό εκρηκτικότητάς τους. Όσο πιο εκρηκτικές είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα εξάπλωσής τους και ο κίνδυνος που εγκυμονούν. Στο ηπιότερο άκρο της κλίμακας βρίσκονται οι ηφαιστειακές εκρήξεις τύπου Χαβάης. Οι εικόνες από αυτές είναι γνωστές: λάβα που ρέει αργά και ομαλά, καταστρέφοντας ό,τι συναντά αλλά παραμένοντας εντοπισμένη.

Αντίθετα, οι πιο δυνατές εκρήξεις εκτοξεύουν τέφρα και θραύσματα βράχων σε μεγάλη απόσταση. Στο άκρο βρίσκονται οι Πλίνιες εκρήξεις, όπως αυτή του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία περιγράφεται από τον Πλίνιο τον Νεότερο και κατέστρεψε τις πόλεις Πομπηία και Ερκολάνο. Κατά τις Πλίνιες εκρήξεις, το θερμό αέριο, η τέφρα και τα θραύσματα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη στρατόσφαιρα. Όταν η στήλη της έκρηξης καταρρεύσει, τα συντρίμμια κατακρημνίζονται προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Οι Στρομπολιανές εκρήξεις, από την άλλη, είναι πιο ήπιες και φέρουν το όνομα του ιταλικού ηφαιστείου Στρόμπολι. Εκεί παρατηρείται μικρή έκρηξη κάθε 10–20 λεπτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα θραύσματα σπανίως ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες μέτρα σε ακτίνα. Η πυροκλαστική ροή της Αίτνας τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, ήταν πιο έντονη, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για τυπική Στρομπολιανή έκρηξη.

Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα Facebook Twitter
Οι καπνοί από την Αίτνα / Φωτογραφία: Getty Images

Αίτνα: Μπορούμε να προβλέψουμε ηφαιστειακές εκρήξεις;

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις θυμίζουν τις καιρικές συνθήκες: δύσκολα προβλέψιμες με ακρίβεια, αλλά πιο κατανοητές σε σχέση με το παρελθόν.

Για να προβλέψουμε τι θα συμβεί, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό κάθε ηφαιστείου. Δεν μπορούμε να δούμε μέσα του άμεσα, αλλά βασιζόμαστε σε έμμεσες ενδείξεις.

Πριν από μια ηφαιστειακή έκρηξη, το μάγμα ανεβαίνει από τα βάθη προς την επιφάνεια, προκαλώντας μικρούς σεισμούς. Καταγράφοντας τους σεισμούς, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του μάγματος.

Η άνοδος του μάγματος προκαλεί επίσης ήπια ανύψωση του εδάφους, την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε με δορυφορικά δεδομένα. Επίσης, μετράμε τα αέρια που απελευθερώνει το ηφαίστειο. Οι αλλαγές στη χημική τους σύσταση μπορεί να δείχνουν επικείμενη έκρηξη.

Για την κατανόηση των δεδομένων, σημαντικό ρόλο παίζει και η «προσωπικότητα» κάθε ηφαιστείου: Η συμπεριφορά του στο παρελθόν βοηθά στην ερμηνεία των σημερινών μετρήσεων.

Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα Facebook Twitter
Κατάνια στη Σικελία και στο φόντο οι καπνοί από την έκρηξη στην Αίτνα / Φωτογραφία: EPA

Αίτνα: Είναι πιο συχνές οι εκρήξεις από παλιά;

Πολλοί πιστεύουν πως οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι σήμερα πιο συχνές τόσο στην Αίτνα όσο και σε άλλα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τεχνολογία παρακολούθησης και η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών. Πλέον καταγράφουμε και βλέπουμε πολύ περισσότερα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο.

Η παρακολούθηση είναι καίριας σημασίας. Σε χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία και η Νέα Ζηλανδία, η παρακολούθηση ηφαιστείων είναι εκτεταμένη και ακριβής.

Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει την έγκαιρη έκδοση προειδοποιήσεων, προστατεύοντας κατοίκους και επισκέπτες. Για οποιονδήποτε σκοπεύει να παρατηρήσει από κοντά ένα ηφαίστειο, η προσοχή στις ανακοινώσεις των αρχών είναι απολύτως απαραίτητη.

Με πληροφορίες από The Conversation.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM