Σε επίπεδα-ρεκόρ η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Σε επίπεδα-ρεκόρ η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική Facebook Twitter
0

Σε επίπεδα-ρεκόρ διευρύνθηκε η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, φτάνοντας στα  28,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 2 Οκτωβρίου, μέγεθος μεγαλύτερο από τον Καναδά και τη Ρωσία μαζί.

Πάντως ο Οργανισμός για το Κλίμα και τον Καιρό του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η τρύπα θα συρρικνωθεί και πάλι.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε το πρώτο σημάδι της ανάκαμψης του όζοντος, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην απαγόρευση του 1987 σχετικά με τα αέρια που προκαλούν τη μείωση της στοιβάδας.

Από τις 2 Οκτωβρίου πάντως, οπότε και καταγράφηκε το ρεκόρ, η τρύπα παραμένει στο ίδιος μέγεθος, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.

«Αυτό μας δείχνει ότι το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος εξακολουθεί παραμένει κιεμείς θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για αδικαιολόγητο συναγερμό», δήλωσε Geir Braathen, ανώτερος επιστήμονας του Τμήματος  Έρευνας.

Οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, συμπεριλαμβανομένων των χλωροφθορανθράκων (CFC) χρησιμοποιούνται ευρέως στα ψυγεία και στα σπρέι, και απαγορεύθηκαν βάσει του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα  του ΟΗΕ ανέφερε ότι η συνθήκη θα εμποδίζει 2 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο από το 2030.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Τech & Science / Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελέτησε τη φωτοσύνθεση στα πολύ πρώιμα στάδια της διαδικασίας, σε χρονική κλίμακα ενός εκατομμυριοστού του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ