LIVE!

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για το φως, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για το φως, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter
0

Η φύση δεν παύει ποτέ να εμπνέει τους εφευρέτες, πολλοί εκ των οποίων διδάσκονται από τη χλωρίδα και την πανίδα για να κάνουν την τεχνολογία αιχμής πιο βιώσιμη.

Και αυτή τη φορά, η φύση δίνει κυριολεκτικά τα «φώτα» της, στην υπηρεσία του οικολογικού φωτισμού δημόσιων χώρων.


Στη μικρή πόλη Rambouillet της Γαλλίας, λαμπτήρες που τροφοδοτούνται από ζωντανούς οργανισμούς φωτίζουν την αίθουσα αναμονής του κέντρου εμβολιασμού COVID-19. Περισσότερα από αυτά τα βιοφωτιζόμενα αντικείμενα θα ξεφυτρώσουν, σύντομα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter
Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter

Η ιδέα της αξιοποίησης του φυσικού φωτισμού που εκτείνεται πέρα από τον ήλιο προέρχεται από τη γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Glowee, η οποία αξιοποιεί βιοφωσφορίζοντα βακτήρια σε σωλήνες θαλασσινού νερού για να δώσει σε δημόσιους χώρους μια ονειρική γαλάζια λάμψη. 

Ο βιοφωτισμός, η παραγωγή φωτός από έμβια όντα, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Το φαινόμενο απαντάται στο 76% των πλασμάτων στους πιο σκοτεινούς βυθούς της θάλασσας. Βιοφωτισμό βλέπουμε επίσης σε πυγολαμπίδες, ψάρια και μύκητες.

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter
Τα πλάσματα του σκοτεινού βυθού φωσφορίζουν

Η Glowee αξιοποιεί το φως που εκπέμπεται από ένα θαλάσσιο βακτήριο που ονομάζεται Aliivibrio fischeri, το οποίο προμηθεύεται από τις ακτές της Γαλλίας και καλλιεργεί σε ενυδρεία θαλασσινού νερού πριν το μεταφέρει σε σωλήνες.

Είτε στη φύση είτε στο εργαστήριο, το βακτήριο λάμπει στο πλαίσιο του μεταβολισμού του, ούτως ή άλλως, οπότε δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να αντλήσει ενέργεια από ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, όλα τα συστήματα λειτουργούν όταν οι οργανισμοί τρέφονται από τη φυσική τους διατροφή με βασικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Αυτό τους καθιστά μια πιο πράσινη, ανανεώσιμη εναλλακτική λύση που καταργεί τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται, μέσω δικτύων, για τους κανονικούς λαμπτήρες.

Για να σβήσουν τα φώτα, οι χειριστές θα πρέπει απλώς να διακόψουν την παροχή αέρα που τροφοδοτεί τα βακτήρια. Αυτό θέτει τους οργανισμούς σε αναερόβια κατάσταση, όπου ο μεταβολισμός «παγώνει», μαζί με τη βιοφωταύγεια.

Η Sandra Rey, η ιδρύτρια της Glowee, σημειώνει ότι η κατασκευή αυτών των βιολογικών λαμπτήρων απαιτεί λιγότερο νερό από αυτό που χρειάζεται για τα φώτα LED, και ότι εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Η νεοφυής επιχείρηση λέει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με 40 πόλεις που εκτείνονται στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Πορτογαλία για να λάμψει αυτό το φως.

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter
Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter


 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λαμπτήρες βιοφωταύγειας είναι το τέλειο υποκατάστατο. Δεν είναι τόσο φωτεινοί όσο οι LED, και θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν τα φώτα μειωθούν και χρειαστούν «επαναφόρτιση» με τροφή. Επιπλέον, μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας και γίνονται περαιτέρω βελτιώσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. 

Πέρα από την ομορφιά του βιοφωτισμού και τη φιλικότητα προς το κλίμα, η Rey πιστεύει ότι υπάρχει κάτι ποιητικό στη συνεργασία με τη φύση. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν το φως».

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM