Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για το φως, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για το φως, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter
0

Η φύση δεν παύει ποτέ να εμπνέει τους εφευρέτες, πολλοί εκ των οποίων διδάσκονται από τη χλωρίδα και την πανίδα για να κάνουν την τεχνολογία αιχμής πιο βιώσιμη.

Και αυτή τη φορά, η φύση δίνει κυριολεκτικά τα «φώτα» της, στην υπηρεσία του οικολογικού φωτισμού δημόσιων χώρων.


Στη μικρή πόλη Rambouillet της Γαλλίας, λαμπτήρες που τροφοδοτούνται από ζωντανούς οργανισμούς φωτίζουν την αίθουσα αναμονής του κέντρου εμβολιασμού COVID-19. Περισσότερα από αυτά τα βιοφωτιζόμενα αντικείμενα θα ξεφυτρώσουν, σύντομα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter

Η ιδέα της αξιοποίησης του φυσικού φωτισμού που εκτείνεται πέρα από τον ήλιο προέρχεται από τη γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Glowee, η οποία αξιοποιεί βιοφωσφορίζοντα βακτήρια σε σωλήνες θαλασσινού νερού για να δώσει σε δημόσιους χώρους μια ονειρική γαλάζια λάμψη. 

Ο βιοφωτισμός, η παραγωγή φωτός από έμβια όντα, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα. Το φαινόμενο απαντάται στο 76% των πλασμάτων στους πιο σκοτεινούς βυθούς της θάλασσας. Βιοφωτισμό βλέπουμε επίσης σε πυγολαμπίδες, ψάρια και μύκητες.

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter
Τα πλάσματα του σκοτεινού βυθού φωσφορίζουν

Η Glowee αξιοποιεί το φως που εκπέμπεται από ένα θαλάσσιο βακτήριο που ονομάζεται Aliivibrio fischeri, το οποίο προμηθεύεται από τις ακτές της Γαλλίας και καλλιεργεί σε ενυδρεία θαλασσινού νερού πριν το μεταφέρει σε σωλήνες.

Είτε στη φύση είτε στο εργαστήριο, το βακτήριο λάμπει στο πλαίσιο του μεταβολισμού του, ούτως ή άλλως, οπότε δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να αντλήσει ενέργεια από ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, όλα τα συστήματα λειτουργούν όταν οι οργανισμοί τρέφονται από τη φυσική τους διατροφή με βασικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Αυτό τους καθιστά μια πιο πράσινη, ανανεώσιμη εναλλακτική λύση που καταργεί τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται, μέσω δικτύων, για τους κανονικούς λαμπτήρες.

Για να σβήσουν τα φώτα, οι χειριστές θα πρέπει απλώς να διακόψουν την παροχή αέρα που τροφοδοτεί τα βακτήρια. Αυτό θέτει τους οργανισμούς σε αναερόβια κατάσταση, όπου ο μεταβολισμός «παγώνει», μαζί με τη βιοφωταύγεια.

Η Sandra Rey, η ιδρύτρια της Glowee, σημειώνει ότι η κατασκευή αυτών των βιολογικών λαμπτήρων απαιτεί λιγότερο νερό από αυτό που χρειάζεται για τα φώτα LED, και ότι εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Η νεοφυής επιχείρηση λέει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με 40 πόλεις που εκτείνονται στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Πορτογαλία για να λάμψει αυτό το φως.

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter

Σε αυτή την πόλη δεν χρειάζονται ρεύμα για τα φώτα, έχουν λάμπες με βακτήρια που φωσφορίζουν Facebook Twitter


 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λαμπτήρες βιοφωταύγειας είναι το τέλειο υποκατάστατο. Δεν είναι τόσο φωτεινοί όσο οι LED, και θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν τα φώτα μειωθούν και χρειαστούν «επαναφόρτιση» με τροφή. Επιπλέον, μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας και γίνονται περαιτέρω βελτιώσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. 

Πέρα από την ομορφιά του βιοφωτισμού και τη φιλικότητα προς το κλίμα, η Rey πιστεύει ότι υπάρχει κάτι ποιητικό στη συνεργασία με τη φύση. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν το φως».

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM