Ρέψιμο: Ένα αιώνιο ταμπού και μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό

imrsd28cdc161a3cb013.gif
0

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει λίγο πριν από ένα ρέψιμο; (Γιατί το τι συμβαίνει αμέσως μετά το γνωρίζουμε: αμηχανία έως και ντροπή για μία φυσική λειτουργία του σώματος που έχει συνδεθεί με τους πλέον αγενείς τρόπους, ωστόσο η καταστολή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα. Το ρέψιμο μέχρι σήμερα θεωρείται ένα ταμπού της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μάλιστα σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλους...).

Το ρέψιμο δημιουργείται κατά την παραγωγή αερίου στο στομάχι, το οποίο ταξιδεύει από τον οισοφάγο προς τη στοματική κοιλότητα. Τη στιγμή εκείνη οι φωνητικές μας χορδές τεντώνονται ανακλαστικά για να εμποδίσουν την παλινδρόμηση τροφής.

Εάν το αέριο που βρίσκεται υπό πίεση εκτονωθεί γρήγορα, συντονίζεται με τις φωνητικές χορδές και άλλους μύες του οισοφάγου και του λαιμού, δημιουργώντας τον γαστρικό θόρυβο. Κοινώς, το ρέψιμο.

Ωστόσο, εάν προσπαθήσετε, μπορείτε να μετριάσετε τη συνολική ένταση ενός ρεψίματος.

Γιατί ρευόμαστε;

Για μερικούς ανθρώπους, το ρέψιμο δεν ξεκινά από το στομάχι. Αυτή η μορφή ρεψίματος συμβαίνει όταν ρουφάτε ασυνείδητα αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται στον οισοφάγο. Αυτό το πλεόνασμα αέρα αργά ή γρήγορα πρέπει να απελευθερωθεί, ακολουθώντας την παραπάνω διαδρομή.

Αυτό το είδος ρεψίματος ονομάζεται υπεργαστρικό και είναι πιο σπάνιο από το γαστρικό ρέψιμο, κατά το οποίο το πλεόνασμα αέρα φτάνει στο στομάχι και έπειτα ταξιδεύει ξανά προς τα πάνω. Η διάκριση μεταξύ τους είναι σημαντική καθώς έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.

Σε περίπτωση που ρεύεστε συχνά, ανεξάρτητα από το αν έχετε καταναλώσει τροφή ή όχι, ή ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου, μπορεί να υποφέρετε από το υπεργαστρικό ρέψιμο. Αυτή η μορφή μπορεί να μετατραπεί σε μια ασυνείδητη, επαναλαμβανόμενη πράξη που μπορεί να προκαλέσει χρόνια ενόχληση στο άτομο.

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (cognitive behavioral therapy) σε συνδυασμό με την εξάσκηση της διαφραγματικής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του υπεργαστρικού ρεψίματος.

Πώς μπορούμε να ρευόμαστε λιγότερο;

Όσον αφορά το γαστρικό είδος ρεψίματος, υπάρχουν μερικοί τρόποι προκειμένου να ελέγξετε καλύτερα τον οισοφάγο σας και να προλάβετε τις ντροπιαστικές στιγμές.

• Αποφύγετε τα καλαμάκια, τις τσίχλες και το κάπνισμα. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην αύξηση της ποσότητας αέρα που καταπίνετε.  

• Πάρτε τον χρόνο σας όσο τρώτε. Όταν καταπίνετε το φαγητό γρήγορα μπορεί να καταπιείτε ταυτόχρονα περισσότερο αέρα από ό,τι θα θέλατε, γεγονός που θα οδηγήσει σίγουρα στο να ρευτείτε αργά ή γρήγορα.

• Εντοπίστε τροφές και ποτά που μπορεί να σας ενοχλούν και να επιδεινώνουν το ρέψιμο. Συνήθως τέτοιες τροφές αποτελούν τα τεχνητά γλυκαντικά, τα ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα και η μπύρα, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα φρούτα, η λακτόζη ή τα όσπρια.

• Βεβαιωθείτε ότι η οδοντοστοιχία σας είναι ευθυγραμμισμένη και οι σιαγόνες ακουμπούν σωστά η μια πάνω στην άλλη. Οι οδοντοστοιχίες με κακή εφαρμογή μπορεί να παγιδεύσουν τον αέρα και να προκαλέσουν περισσότερο ρέψιμο.

• Ελέγξτε τα φάρμακα που καταναλώνετε. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο και τα οπιοειδή, τα συμπληρώματα σιδήρου και φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων και κατά συνέπεια ρέψιμο.

• Δοκιμάστε κάποιο φάρμακο για τη μείωση των στομαχικών οξέων. Σε ορισμένους ανθρώπους, το ρέψιμο εμφανίζεται παράλληλα με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μπορεί να βελτιωθεί με φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή οξέος.

Με στοιχεία από το The Washington Post.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το σώμα μας;

Τech & Science / Το ιερό δισκοπότηρο της διατροφής: Το μεγαλύτερο διατροφικό πείραμα μόλις ξεκίνησε

Επενδύθηκαν 189 εκ. και στο πείραμα θα συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές με στόχο να αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων γιατί πεινάμε, αλλά δεν χάνουμε βάρος, ποια είναι πραγματικά η καλύτερη διατροφή για το κάθε σώμα και πώς η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί κυρίως μέσω των όσων τρώμε
LIFO NEWSROOM
Γιατί τα αντικαταθλιπτικά αργούν να δράσουν;

Τech & Science / Γιατί τα αντικαταθλιπτικά αργούν να δράσουν;

Μια κλινική δοκιμή αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αναδομείται κατά τον πρώτο μήνα λήψης αντικαταθλιπτικών καθώς και για τη σχέση μεταξύ νευροπλαστικότητας και κατάθλιψης.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν κάνετε μία από αυτές τις 5 συμπεριφορές, τότε μπορεί να είστε «τοξικός» φίλος

Τech & Science / Αν έχετε μία από αυτές τις 5 συμπεριφορές, μπορεί να είστε «τοξικός» φίλος

Ο συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας Ντέιβιντ Ρόμπσον εξηγεί πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι και αποκαλύπτει τις πέντε τοξικές συμπεριφορές που παρατηρούνται πιο συχνά
LIFO NEWSROOM
H Jaguar γίνεται ηλεκτρική και ροζ προκαλώντας αντιδράσεις - «Είναι αυτό το μέλλον της;»

Τech & Science / H Jaguar γίνεται ηλεκτρική και ροζ προκαλώντας αντιδράσεις - «Είναι αυτό το μέλλον της;»

Ο CEO της Jaguar υποστήριξε ότι «θέλουμε να είμαστε τολμηροί και ανατρεπτικοί», καθώς το νέο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, αναμένεται να κοστίζει πάνω από 100.000 λίρες
LIFO NEWSROOM
Τι λένε επιστήμονες για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων

Τech & Science / Μην χρησιμοποιείτε ξανά πλαστικά μπουκάλια νερού και δοχεία αποθήκευσης φαγητού

Συναγερμός από τους επιστήμονες που προειδοποιούν: Όχι στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μιας χρήσης - Καρκινογόνες και επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν μείωση γονιμότητας και ορμονικές διαταραχές στα πλαστικά μιας χρήσης - Ο μεγάλος κίνδυνος από τα μαύρα πλαστικά που περιέχουν φαγητό
LIFO NEWSROOM
Με τεχνητές εκλείψεις με δορυφόρους οι επιστήμονες θα μελετήσουν το στέμμα του ήλιου

Τech & Science / Με τεχνητές εκλείψεις με δορυφόρους οι επιστήμονες θα μελετήσουν το στέμμα του ήλιου

Δύο δορυφόροι στην αποστολή Proba-3 αναμένεται να εκτοξευθούν την Τετάρτη στην Ινδία και θα εργαστούν παράλληλα για να μελετήσουν το στέμμα του ήλιου - Οι επιστήμονες προσδοκούν να κατανοήσουν γιατί το στέμμα του ήλιου είναι πολύ πιο ζεστό από τον ίδιο τον ήλιο
LIFO NEWSROOM
Σπεγκέτι Νούμερο... 1000: Επιστήμονες έφτιαξαν τα πιο λεπτά μακαρόνια του κόσμου

Τech & Science / Σπαγκέτι Νούμερο... 1000: Επιστήμονες έφτιαξαν τα πιο λεπτά μακαρόνια του κόσμου

Τα μακαρόνια που έφτιαξαν οι ερευνητές είναι περίπου 1.000 φορές πιο λεπτά από το Su filindeu, το μέχρι πρότινος πιο λεπτό ζυμαρικό στον κόσμο, που αποτελείται από μεμονωμένες κλωστές που έχουν πλάτος μόλις 400 χιλιοστόμετρα
LIFO NEWSROOM
Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που επουλώνει τις πληγές της μοναξιάς - Πώς να το κατακτήσουμε

Τech & Science / Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που επουλώνει τις πληγές της μοναξιάς - Πώς να το κατακτήσουμε

Τα οφέλη της στη σωματική και την ψυχική υγεία - Τέσσερις τρόποι που προτείνει η επιστήμη, για να μπορέσουμε να αισθανθούμε το καλό που έρχεται από τους άλλους ανθρώπους
LIFO NEWSROOM