ΠΟΥ: Πολύ νωρίς να αντιμετωπίσουμε την Covid σαν ενδημική νόσο εν μέσω Όμικρον

ΠΟΥ: Πολύ νωρίς να αντιμετωπίσουμε την Covid σαν ενδημική νόσο εν μέσω Όμικρον Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να προσβάλει πάνω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται σαν ενδημική ασθένεια όπως η γρίπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)


Η Ευρώπη κατέγραψε πάνω από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του 2022, υπερδιπλάσια δηλαδή σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, σημείωσε ο διευθυντής για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης Τύπου. 

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», πρόσθεσε.


Πενήντα από τις 53 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας έχουν καταγράψει κρούσματα τού πιο μεταδοτικού στελέχους, εξήγησε ο Κλούγκε. 


Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, η Όμικρον επηρεάζει περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό απ'ό,τι τους πνεύμονες, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα από τα προηγούμενα στελέχη. 
 


Χθες, Δευτέρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε πως ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος που καταγράφεται η εξέλιξη της Covid-19 σε μια μέθοδο ανάλογη της γρίπης, καθώς η θνησιμότητά της νόσου έχει μειωθεί. Κάτι τέτοιο, χωρίς την καταγραφή κάθε κρούσματος και χωρίς τον έλεγχο των συμπτωμάτων, θα σήμαινε την αντιμετώπιση του ιού ως ενδημικής ασθένειας, αντί για πανδημία.


Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε στην ενημέρωση Τύπου η Κάθριν Σμόλγουντ, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Ευρώπης, κάτι τέτοιο «αργεί ακόμη» καθώς η ενδημικότητα προϋποθέτει σταθερή και προβλέψιμη μετάδοση - κάτι που προσώρας δεν υπάρχει με τον κορωνοϊό. 


«Έχουμε ακόμη τεράστια αβεβαιότητα και έναν ιό που εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, επιβάλλοντας νέες προκλήσεις. Οπωσδήποτε δεν βρισκόμαστε ακόμη σε σημείο να μπορούμε να τον αποκαλούμε ενδημικό» σημείωσε η Σμόλγουντ. 

«Ίσως εξελιχθεί σε ενδημικό εν ευθέτω χρόνω, αλλά το να τον πούμε έτσι το 2022 είναι λίγο δύσκολο σ'αυτή τη φάση» πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ