NEO VIDCAST

Πού είναι εξαφανισμένος ο Ζούκερμπεργκ, γιατί δεν έχει μιλήσει και πότε θα το κάνει

Πού είναι εξαφανισμένος ο Ζούκερμπεργκ, γιατί δεν έχει μιλήσει και πότε θα το κάνει Facebook Twitter
0

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, το σκάνδαλο με το Facebook, τα εκατομμύρια δεδομένα χρηστών και την εταιρία Cambridge Analytica έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και όλα τα διεθνή μίντια μεταδίδουν τις αποκαλύψεις.

Και ενώ όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις που επηρεάζουν την πολιτική σκηνή και το χώρο των μίντια, αυτός που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής εξακολουθεί να είναι εξαφανισμένος.

Για την ώρα, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» και τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος». 

Όμως ο Ζούκερμπεργκ δεν έχει ακόμη μιλήσει, δεν έχει γράψει τίποτα στη σελίδα του στο Facebook, και δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.

Αν και δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ή κάποια επιτροπής καθώς όλοι έχουν ζητήσει εξηγήσεις, ο ιδρυτής του Facebook φαίνεται πως αποφεύγει για την ώρα οποιοδήποτε σχόλιο.

 Όμως πριν από λίγο υπήρξε μια διαρροή που προετοιμάζει το έδαφος...

Το αμερικανικό Axios.com μεταδίδει πως μέσα στις επόμενες 24 ώρες ο Ζούκερμπεργκ θα κάνει την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για την υπόθεση Cambridge Analytica.

«Είναι μεγάλη υπόθεση και το γνωρίζει», λέει η πηγή από το Facebook και προσθέτει πως ο Ζούκερμπεργκ θα μιλήσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο επικεφαλής του Facebook επικεντρώθηκε τις τελευταίες ώρες στο πώς να λύσει το πρόβλημα και όχι στο τι θα πει και αν θα κάνει κάποια δήλωση.

Υπάρχουν πάντως εκτιμήσεις πως η τοποθέτησή του δεν θα είναι μια απλή απολογία και θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων που λαμβάνει το Facebook για να βελτιώσει ζητήματα ασφαλείας και τη βελτίωση της πλατφόρμας. Αυτό λέγεται άλλωστε πως απασχόλησε τον Ζούκερμπεργκ και το επιτελείο του τις τελευταίες μέρες.

Οι πιέσεις για απαντήσεις είναι πολλές και προέρχονται από ακόμη πιο πολλές πλευρές.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Κέμπριτζ που συγκέντρωσε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατήγγειλε ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης και η εταιρεία Cambridge Analytica τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, έναν καθηγητή ψυχολογίας, ο οποίος δημιούργησε μια εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική του περί περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία αυτά στην Cambridge Analytica.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν σοκ για εμένα», δήλωσε ο Κόγκαν στο BBC. «Πιστεύω ότι ουσιαστικά τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica με χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αν και πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι που ήταν πραγματικά κανονικό».

«Η Cambridge Analytica μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο Κόγκαν. Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που αποπέμφθηκε χθες, δήλωσε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ.

Όμως ο Κόγκαν απάντησε ότι η Cambridge Analytica «υπερβάλει» για την ακρίβεια των δεδομένων που έλαβε και ότι οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να έβλαψαν την εκστρατεία του Τραμπ.

Τech & Science
0

NEO VIDCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM
Ozempic και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Wegovy και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εκατομμύρια άτομα με καρδιακές παθήσεις, ώστε να τους βοηθήσουν να αποφύγουν την νοσηλεία σε νοσοκομείο και να ζήσουν περισσότερο
LIFO NEWSROOM