Η καραντίνα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις των ζευγαριών και διογκώνει παθογένειες που προϋπάρχουν, δηλώνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια, Μίνα Μαρούγκα.

 

Η δυσκολία διαχείρισης προβλημάτων, ο λιγότερος χώρος και ο περισσότερος χρόνος μαζί δημιουργούν αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, ακόμη και σε συντρόφους που ζουν στο ίδιο σπίτι, τονίζει η κ. Μαρούγκα, μιλώντας στο ΑΠΕ για τις έως τώρα κλήσεις στο 10306, τη γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης της Α' Ψυχιατρικής κλινικής.

 

«Από τις εκατοντάδες κλήσεις φαίνεται πλέον καθαρά ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα επακόλουθά τους αποτελούν εκλυτικό παράγοντα εκδήλωσης κυρίως παλαιότερων παθογενειών στις σχέσεις, που τώρα όμως έρχονται επιτακτικά και ορμητικά στην επιφάνεια», αναφέρει η συνεργάτης του Ιατρείου Ψυχοεκπαίδευσης και Οικογενειακών Παρεμβάσεων στην Α' Πανεπιστημιακή Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

 

«Τα προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους καλούντες. Η δυσκολία διαχείρισης προβλημάτων των παιδιών, ο λιγότερος χώρος και ο περισσότερος χρόνος μαζί, δημιουργούν αισθήματα εγκλωβισμού και καταπίεσης, αισθήματα ανίας και βαρεμάρας και πολύ εντυπωσιακά αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, ακόμα και σε συντρόφους που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη και αποτελούν σημαντικές εστίες έκλυσης άγχους ή και εντάσεων», επισημαίνει η κ. Μαρούγκα.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Έκκληση για την προστασία των γυναικών έχει κάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ αναφορά στο θέμα αυτό έκανε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 

 

Ποιο είδος σχέσεων κλυδωνίζεται

 

Μία κρίση δε μπορεί να διαλύσει υγιείς σχέσεις, ακόμα κι αν είναι τέτοιας σφοδρότητας όσο αυτή που ζούμε τώρα, σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια, αναφερόμενη στην καραντίνα λόγω κορωνοϊού. «Αυτό που κάνει είναι ότι φέρνει με καταιγιστικό τρόπο στην επιφάνεια τα δυσλειτουργικά μοτίβα που προϋπήρχαν και να τα αναδεικνύει σε συμπυκνωμένο χρόνο και με ανυπόφορο τρόπο», συμπληρώνει.

 

Ως παράδειγμα σχέσεων που θα δοκιμαστούν είναι οι «τριγωνοποιημένες». Δηλαδή, σχέσεις στις οποίες επειδή το ζευγάρι δεν μπορεί να βρει μεταξύ του σταθερότητα και ισορροπία, αναζητά έναν τρίτο πόλο, που εξισορροπεί τη μεταξύ τους ασυμφωνία.

 

«Τον ρόλο του τρίτου μπορεί να παίζει ένα άλλο πρόσωπο, ή η καταναλωτική μανία λόγου χάρη ενός συντρόφου, ή η συναναστροφή με φίλους εκτός σπιτιού, πρακτικές που τώρα μπαίνουν εκ των πραγμάτων στον πάγο», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια.

 

Ένα άλλο είδος σχέσεων που θα κλυδωνιστούν είναι οι λεγόμενες «συγχωνευτικές». Σχέσεις δηλαδή άνθρωποι μπερδεύουν το «μαζί» με τον εκμηδενισμό της δυνατότητας για προσωπικές ανάσες, για προσωπικό χρόνο και για ατομικότητα.

 

«Ο αναγκαστικός εγκλεισμός απειλεί το υποκειμενικό αίσθημα ελευθερίας και κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, κάποια ζευγάρια βλέπουν στο σπίτι τη φυλακή, αντί να βλέπουν το καταφύγιο», σημειώνει η κ. Μαρούγκα.

 

Τι ισχύει για ζευγάρια που δεν ζουν μαζί

 

Όσο για τα ζευγάρια που δεν ζουν μαζί και επικοινωνούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το αν θα επηρεαστούν από την καραντίνα εξαρτάται από το είδος της σχέσης τους.

 

«Δηλαδή το βάθος επικοινωνίας, τον σεβασμό που τρέφουμε για το σύντροφο και τον βαθμό που του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να έχει το δικό του ανεξάρτητο και ολοκληρωμένο Εγώ, κατά τη διάρκεια της συμπόρευσής μας στο αμοιβαίο "μαζί". Βαθιά επικοινωνία μπορεί να έχει κανείς ακόμα και μέσα στις πρώτες μέρες γνωριμίας του ή και να μην αποκτήσει όσα χρόνια συμβίωσης κι αν περάσουν», σημειώνει η κ. Μαρούγκα.

 

«Αληθινό δέσιμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους μπορεί να υπάρχει και να καλλιεργείται ακόμα και από απόσταση ή να απουσιάζει απολύτως σε ανθρώπους που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Δεν είναι η παρουσία ή η μη παρουσία σωματικής επαφής που θα κάνει τη διαφορά για το διάστημα που διαρκεί η καραντίνα, αλλά η διάθεση των μελών του ζεύγους για ουσιαστική και πολυεπίπεδη, επαφή που θα καθορίσει αν μια σχέση θα έχει διάρκεια», εξηγεί.

 

Όσο για το πώς θα είναι οι σχέσεις την επόμενη ημέρα, η Λίνα Μαρούγκα ανέφερε: «Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι θα τις βρει μοιραία πιο ειλικρινείς. Οι σχέσεις μας θα κληθούν να απαντήσουν με την αλήθεια τους. Ό,τι κι αν σημάνει αυτό για την κάθε σχέση».