Πάρκινσον: Αυτή η πολεμική τέχνη μπορεί να καθυστερεί τα συμπτώματα για χρόνια

Πάρκινσον: Αυτή η πολεμική τέχνη μπορεί να καθυστερεί τα συμπτώματα για χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το τάι τσι μπορεί να βοηθά να καθυστερήσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με κινεζική μελέτη. 

Ασθενείς με Πάρκινσον, που ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη δύο φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν τάι τσι, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες, που είχαν δείξει τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με Πάρκινσον. Στη συγκεκριμένη έρευνα του Shanghai Jiao Tong University οι ειδικοί παρακολούθησαν την υγεία εκατοντάδων ασθενών για έως πέντε χρόνια. 

Από αυτούς, οι 147 ασθενείς με Πάρκινσον έκαναν τακτικά τάι τσι, ενώ οι άλλοι 187 δεν έκαναν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νόσος εξελίχθηκε πιο αργά σε αυτούς που ασχολούνταν με το τάι τσι, σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, την κίνηση και την ισορροπία. 

Πάρκινσον: Αυτή η πολεμική τέχνη μπορεί να καθυστερεί τα συμπτώματα για χρόνια Facebook Twitter

Αυτή η ομάδα ασθενών είχε λιγότερες πτώσεις, πόνους στη μέση και ζαλάδες. Επίσης, αντιμετώπισαν μικρότερα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν τάι τσι. Παράλληλα, κοιμούνταν καλύτερα και βελτιώθηκε η ποιότητα της ζωής τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αναγνώρισαν πως η μελέτη τους ήταν σχετικά μικρής κλίμακας και για αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι το τάι τσι είναι ο λόγος πίσω από τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν. 

Σε προηγούμενη έρευνα άνθρωποι που νοσούν από Πάρκινσον έκαναν τάι τσι για έξι μήνες. Αυτοί παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στο περπάτημα, τη στάση σώματος και την ισορροπία από εκείνους που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Τech & Science / Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη για τη δομή της πρωτεΐνης

Το φετινό Νόμπελ Χημείας μοιράζονται ο Ντέιβιντ Μπέικερ, ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ - Οι δύο επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ για το ΑΙ μοντέλο της DeepMind για τη δομή της πρωτεΐνης
LIFO NEWSROOM