Οπισθοδρομική δυσλειτουργία του κρικοφαρυγγικού: το σύνδρομο που ίσως έχετε και βλάπτει την ποιότητα ζωής σας

Το «σύνδρομο του μη ρεψίματος» μπορεί να βλάψει την ποιότητα ζωής Facebook Twitter
Φωτ.: Pexels
0

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ρευτούν υποφέρουν από αμηχανία, άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας αυτής της κατάστασης, πέρα από τον σωματικό πόνο, λένε οι ερευνητές.

Ομάδα ερευνητών από το Τέξας παρατήρησαν ότι η οπισθοδρομική δυσλειτουργία του κρικοφαρυγγικού - πάθηση που «κόβει» το ρέψιμο - προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά, κοινωνικό στρες, γουργουρητά από το στήθος και το λαιμό και τυμπανισμό. 

Είπαν ότι πολλοί γιατροί δεν είναι «εξοικειωμένοι» με τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες. Πρόσθεσαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την R-CPD.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί «η σοβαρότητα που έχει αυτό το σύνδρομο στην καθημερινή ζωή ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών και κοινωνικών επιπτώσεων», επειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το «σύνδρομο του μη ρεψίματος»

Το R-CPD, επίσης γνωστό ως «σύνδρομο του μη ρεψίματος» εμφανίζεται όταν ο κρικοφαρυγγικός μυς στο λαιμό δεν είναι σε θέση να χαλαρώσει ώστε να επιτρέψει στα αέρια να απελευθερωθούν. 

Ο Yakubu Karagama, σύμβουλος ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Guy's and St Thomas' του Λονδίνου, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή «βασανίζει τους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό. Όταν τρως ή πίνεις κάτι, έχεις αυτόν τον πόνο. Ορισμένοι ασθενείς πρέπει να ξαπλώνουν για να βγει το αέριο και κάποιοι πρέπει να βάζουν το δάχτυλό τους στο στόμα τους για να αναγκαστούν να κάνουν εμετό, ώστε να βγει μαζί με αυτό και το αέριο».

Ο κ. Karagama δήλωσε στο BBC ότι από το 2016 θεραπεύει ανθρώπους με αυτή την πάθηση με ενέσεις Botox, οι οποίες λειτουργούν χαλαρώνοντας τον κρικοφαρυγγικό μυ.Είπε ότι η θεραπεία αυτή «άλλαξε τη ζωή για σχεδόν κάθε ασθενή».Ωστόσο, επί του παρόντος είναι διαθέσιμη μόνο ως ιδιωτική θεραπεία, επειδή υπάρχει μικρή ευαισθητοποίηση για την πάθηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, δήλωσε ο κ. Karagama.

Η μελέτη αυτή, η οποία βασίστηκε στην έρευνα που πραγματοποίησαν σε 199 άτομα που δεν μπορούν να ρευτούν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «πολύ περιορισμένη ευαισθητοποίηση» των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την πάθηση και ότι η καλύτερη κατανόηση της νόσου θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά διάγνωσης και θεραπείας. Αυτό θα οδηγούσε σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά άτομα με συμπτώματα R-CPD τα συζήτησαν με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά ότι το 90% αυτών δήλωσε ότι δεν έλαβε επαρκή βοήθεια.

Η R-CPD μόλις πρόσφατα έλαβε επίσημα όνομα από μια αμερικανική ακαδημαϊκή εταιρεία το 2019, όταν δημοσιεύθηκε η πρώτη επιστημονική εργασία σχετικά με αυτήν.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Τech & Science / Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ορισμένοι χρήστες του Microsoft 365 ενδέχεται να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες σύνδεσης», ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση των υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Τech & Science / Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από κατοίκους που, δίχως να το γνωρίζουν, χρησιμοποίησαν πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τακίνα στο Πολυδώριο Πισιδίας
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Τech & Science / Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Η υποβρύχια έρευνα στη λίμνη Mezzano της Ιταλίας αποκάλυψε προϊστορικό χωριό της Εποχής του Χαλκού, με άριστα διατηρημένα αντικείμενα και ξύλινους πασσάλους που μαρτυρούν τη ζωή και την τεχνολογία μιας χαμένης κοινότητας πριν από 3.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM