Οι άνθρωποι που βιώνουν μοναξιά, είναι πιθανότερο να μείνουν άνεργοι στο μέλλον - Έρευνα

Οι άνθρωποι που βιώνουν μοναξιά, είναι πιθανότερο να μείνουν άνεργοι στο μέλλον - Έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι άνθρωποι που δηλώνουν συχνότερα πως νιώθουν μοναξιά, είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μοναξιά σε ενηλίκους αυξάνει κατά 17,5% την πιθανότητα της ανεργίας αργότερα στη ζωή για πάνω από τρία χρόνια, διαπίστωσαν ερευνητές των πανεπιστημίων Έξετερ και Λιντς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα αυτό καταδεικνύει την ανάγκη «για μεγαλύτερη αναγνώριση των ευρύτερων κοινωνικών επιπτώσεων της μοναξιάς στους εργασιακά ενεργούς πληθυσμούς». 

Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η μοναξιά μπορεί να έχει μεγάλου εύρους επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία κάποιου, καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη. Προηγούμενες έρευνες επίσης είχαν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ μοναξιάς και νοητικής εξασθένησης. 

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  BMC Public Health, βασίζεται σε δείγμα 15.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 16 χρόνων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από το 2017, οπότε και συμπεριλήφθηκε το ερώτημα της μοναξιάς, έως το 2020. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν οι απαντήσεις μόνον όσων απάντησαν πως βιώνουν «συχνά» τη μοναξιά, οι οποίοι ρωτήθηκαν επιπλέον αν είχαν εργασία ή όχι. 

Οι άνθρωποι που ένιωθαν πιο μόνοι, ήταν κατά 16% πιθανότερο να είναι άνεργοι μεταξύ 2017-2019, πιθανότητα που αυξανόταν στο 19,6% το διάστημα 2018-2020

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό συνάδει με προηγούμενη έρευνα που περιέγραφε τη μοναξιά ως «επιδημία δημόσιας υγείας με αυξανόμενη συχνότητα στο πέρασμα του χρόνου». 

Επικαλούνται υπάρχουσες μελέτες που υποδεικνύουν πως μπορεί να προκύψει σχέση μεταξύ μοναξιάς και ανεργίας λόγω των μειωμένων κινήτρων για εξεύρεση εργασίας και χαμηλότερη εργασιακή αποδοτικότητα μεταξύ των μόνων ανθρώπων. 

«Η έρευνά μας έγινε κυρίως προ πανδημίας, παρόλα αυτά θεωρούμε πως το ζήτημα αυτό ενδέχεται να είναι ακόμη πιο επείγον, με περισσότερους ανθρώπους σε τηλεργασία και πιθανώς βίωμα απομόνωσης λόγω τού άγχους της Covid» αναφέρει η Νία Μόρις, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Έξετερ. 

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM