Νέα έρευνα για την κατανάλωση καφέ από γυναίκες στη μέση ηλικία, διαπίστωσε, πως συμβάλλει στο να παραμείνουν δραστήριες, δυνατές και ψυχικά υγιείς καθώς μεγαλώνουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «NUTRITION 2025», στο Ορλάντο.
Σύμφωνα με την έκθεση των αποτελεσμάτων, αντίθετα με τον καφέ, οι αναλύσεις δεν εντόπισαν καμία σύνδεση με το τσάι ή τον ντεκαφεϊνέ. Ακόμη, η κατανάλωση περισσότερων προϊόντων τύπου κόλα συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Καφές: Η έρευνα δεδομένων από 47.513 γυναίκες
Αντλώντας δεδομένα διατροφής και υγείας για 47.513 γυναίκες, τα οποία συλλέχθηκαν από το 1984, οι μελετητές αξιολόγησαν την πρόσληψη καφεΐνης χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που περιλάμβαναν την κατανάλωση κορυφαίων πηγών καφεΐνης, όπως καφές, τσάι, κόλα και καφές χωρίς καφεΐνη.
Ως υγιής γήρανση ορίστηκε το να ζει κανείς, μέχρι την ηλικία των 70 ετών ή και περισσότερο, χωρίς να παρουσιάζει 11 κύριες χρόνιες παθήσεις και παράλληλα να διατηρεί τη σωματική λειτουργία, την καλή ψυχική υγεία, την απουσία γνωστικών διαταραχών και προβλημάτων μνήμης.
Μετά από 30 χρόνια παρακολούθησης, υπολογίστηκε πώς μεταβλήθηκε η πιθανότητα υγιούς γήρανσης για κάθε 80 mg καφεΐνης που κατανάλωναν οι συμμετέχουσες στη μελέτη ημερησίως, αλλά και για άλλα ροφήματα. Για τις αναλύσεις αυτές, ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγιή γήρανση, όπως
- το σωματικό βάρος,
- το κάπνισμα,
- η κατανάλωση αλκοόλ,
- η σωματική δραστηριότητα,
- το επίπεδο εκπαίδευσης
- και η πρωτεΐνη στη διατροφή.

Καφές και γήρανση γυναικών: Τα αποτελέσματα
Έως και το έτος 2016, 3.706 από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, φάνηκε ότι πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να θεωρηθούν υγιώς γηράσκουσες. Στη μέση ηλικία μεταξύ 45 και 60 ετών, αυτές οι γυναίκες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 315 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε τρία μικρά φλιτζάνια ή ενάμισι μεγάλο φλιτζάνι καφέ. Περισσότερο από το 80% αυτής της καφεΐνης προερχόταν από την τακτική κατανάλωση καφέ.
Αναφορικά με τις γυναίκες στην ομάδα των υγιών ηλικιωμένων, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα (έως και πέντε μικρά φλιτζάνια την ημέρα ή περίπου δυόμισι φλιτζάνια) συνδεόταν με 2% έως 5% υψηλότερη πιθανότητα να είναι καλά αργότερα στη ζωή τους.
Καφές:Τι έδειξαν οι αναλύσεις για το τσάι και τον ντεκαφεϊνέ
Σε μετρήσεις για κατανάλωση ντεκαφεϊνέ ή τσαγιού, η έρευνα δεν εντόπισε καμία σημαντική συσχέτιση με αυξημένη πιθανότητα υγιούς γήρανσης. Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι κάθε μικρό ποτήρι αναψυκτικού τύπου κόλα που προστίθεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, συσχετίζεται με 20% έως 26% χαμηλότερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προσφέρουν οφέλη όλες οι πηγές καφεΐνης.
Η Σάρα Μαχντάβι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σημειώνει, ότι: «Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει κάποια προστατευτικά οφέλη όταν συνδυάζεται με άλλες υγιεινές συμπεριφορές, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος.

Ενώ αυτή η μελέτη προσθέτει σε προηγούμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να συνδέεται με την υγιή γήρανση, τα οφέλη από τον καφέ είναι σχετικά μέτρια σε σύγκριση με τον αντίκτυπο των συνολικών υγιεινών συνηθειών και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση».
Καφές: Η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα
Όσο για την κατάλληλη ημερήσια ποσότητα καφέ είναι τα δύο φλιτζάνια την ημέρα. Αυτή η ποσότητα θα θεωρείται ασφαλής και δυνητικά ωφέλιμη για τους περισσότερους ανθρώπους. Η κατανάλωση περισσότερου καφέ πάνω από αυτό το όριο μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για ορισμένους, αλλά υπογραμμίζεται, ότι μπορεί να μην αποτελεί σωστή επιλογή για όλους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ