Ο Άρης είχε κάποτε έναν ωκεανό με αμμώδεις παραλίες, λένε οι ερευνητές

Ο Άρης είχε κάποτε έναν ωκεανό με αμμώδεις παραλίες, λένε οι ερευνητές Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Ο Άρης μπορεί να μη φαίνεται σαν ένα ιδανικό μέρος διακοπών με το άνυδρο τοπίο του και τα επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας, αλλά κάποτε θα μπορούσε να καυχιέται ότι διαθέτει παραλίες, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ενώ προηγούμενες ανακαλύψεις χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κοιλάδων και των ιζηματογενών πετρωμάτων, υποδηλώνουν ότι ο «κόκκινος πλανήτης» είχε κάποτε τρεχούμενα ποτάμια, υπήρξε συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων για το αν είχε και ωκεανούς.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν νέα στοιχεία για να υποστηρίξουν την ιδέα, αφού ανακάλυψαν θαμμένες παραλίες στον Άρη.

Γράφοντας στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες αναφέρουν πώς έκαναν την ανακάλυψη αφού ανέλυσαν δεδομένα υπογείου απεικόνισης από το ρόβερ Zhurong της Κίνας. «Το Zhurong στάλθηκε στη νότια Utopia Planitia κοντά σε τοποθεσίες όπου έχουν χαρτογραφηθεί οι παλαιοανατολικές γραμμές από δορυφορικά δεδομένα», δήλωσε ο δρ. Μπέντζαμιν Καρντένας, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Penn State.

Οι συγγραφείς λένε ότι τα αποτελέσματα από τα βόρεια πεδινά του Άρη είναι παρόμοια με εκείνα που λαμβάνονται στις ακτές της Γης χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους: και τα δύο δείχνουν χαρακτηριστικά στο υπόγειο υλικό που έχουν κλίση - και με παρόμοια γωνία - προς την κατεύθυνση της πεδιάδας ή του ωκεανού. «Τυπικά το ραντάρ εντοπίζει ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στο μέγεθος των ιζημάτων, κάτι που πιθανώς συμβαίνει εδώ», είπε ο Καρντένας.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η παραλία του Άρη φαίνεται να έχει αλλάξει θέση με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που βυθίζονται προς τα βόρεια – κάτι που είπε ο Καρντένας πως έδειξε ότι η παραλία εξελισσόταν σε ωκεανό. «Στην πραγματικότητα, αναπτύχθηκε τουλάχιστον 1,3 χιλιόμετρα βόρεια στον ωκεανό».

Ο Καρντένας είπε ότι οι επιπτώσεις ήταν συναρπαστικές. «Είναι μια απλή δομή, αλλά σας λέει ότι υπήρχαν παλίρροιες, υπήρχαν κύματα, υπήρχε ένα κοντινό ποτάμι που να παρέχει ίζημα και όλα αυτά τα πράγματα έπρεπε να είναι ενεργά για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Ενώ οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα κεκλιμένα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να προκύψουν από άλλους τύπους δραστηριότητας, λένε ότι κανένα από αυτά δεν εξηγεί τα δεδομένα. «Αποκλείουμε τα ηφαίστεια, τα ποτάμια και τους αμμόλοφους. Όλα αυτά φαίνονται αρκετά συχνά στον Άρη, αλλά η δομή απλά δεν ταιριάζει σε κανένα από αυτά», είπε ο Καρντένας.

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη είχε επιπτώσεις στην κατανόηση του αν ήταν κατοικήσιμος κατά το παρελθόν ο Άρης. «Η παραλία είναι μια διεπαφή μεταξύ ρηχών νερών, αέρα και γης. Είναι αυτού του είδους τα περιβάλλοντα όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στη Γη και νομίζω ότι θα ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να στείλουμε μια αποστολή παρακολούθησης αναζητώντας σημάδια προηγούμενης ζωής», είπε.

Όμως, ενώ η ακτογραμμή του Άρη μπορεί να ήταν αμμώδης, οι ομοιότητες με τις παραλίες στη Γη είναι περιορισμένες: όχι μόνο θα υπήρχε έλλειψη φοινίκων και γλάρων, αλλά, είπε ο Καρντένας, πιθανότατα θα είχε αρκετό κρύο. «Αυτό είπε, θα ήθελα πολύ να το είχα δει. Το να κάνεις γεωλογία, ανακατασκευάζοντας αυτά τα αρχαία τοπία, είναι πραγματικά εξαιρετικό καύσιμο ονειροπόλησης», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM