Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης μπορεί να έχει αλλάξει σχήμα τα τελευταία 20 χρόνια

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης μπορεί να έχει αλλάξει σχήμα τα τελευταία 20 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης μπορεί να έχει αλλάξει σχήμα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων.

Ο εσωτερικός πυρήνας θεωρείται συνήθως ότι έχει σχήμα μπάλας, αλλά οι άκρες του μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν παραμορφωθεί κατά 100 μέτρα ή και περισσότερο σε ύψος σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με τον καθηγητή John Vidale που ηγήθηκε της έρευνας.

Ο πυρήνας της Γης είναι η «καρδιά» του πλανήτη μας που χτυπάει δυνατά, καθώς παράγει ένα μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη ζωή στη γη από την ακτινοβολία του Ήλιου.

Χωρίς τον εσωτερικό πυρήνα, η Γη θα θύμιζε τον πλανήτη Άρη

Ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται ανεξάρτητα από τον υγρό εξωτερικό πυρήνα και από τον υπόλοιπο πλανήτη. Χωρίς αυτή την κίνηση, η Γη θα έμοιαζε περισσότερο με τον άγονο πλανήτη Άρη, που έχασε το μαγνητικό του πεδίο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Η αλλαγή στο σχήμα θα μπορούσε να συμβαίνει εκεί όπου η άκρη του στερεού εσωτερικού πυρήνα αγγίζει τον εξαιρετικά καυτό και υγρό μεταλλικό εξωτερικό πυρήνα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience. Οι επιστήμονες προσπαθούσαν αρχικά να ανακαλύψουν γιατί η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα μπορεί να επιβραδύνθηκε σε ρυθμό μικρότερο από την περιστροφή της Γης, πριν επιταχυνθεί ξανά το 2010.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του πυρήνα της γης είναι απαραίτητη για την κατανόηση του μαγνητικού πεδίου που προστατεύει τον πλανήτη, καθώς και για το αν αυτό θα μπορούσε να εξασθενήσει ή να σταματήσει.

Το εσωτερικό του πλανήτη μας είναι ένα εξαιρετικά μυστηριώδες μέρος. Ο πυρήνας απέχει περίπου 6.400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης και, παρά τις πολλές προσπάθειες τους, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τον προσεγγίσουν.

Πώς οι επιστήμονες κάνουν μετρήσεις χρησιμοποιώντας σεισμούς 

Έτσι, για να προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του, ορισμένοι ερευνητές μετρούν τα κρουστικά κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς καθώς διαπερνούν τον πλανήτη.

Ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν τα κύματα αποκαλύπτει το είδος του υλικού μέσα από το οποίο κινήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού πυρήνα, και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εικόνας για το τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.

Η νέα ανάλυση εξέτασε τα μοτίβα των σεισμικών κυμάτων από σεισμούς που σημειώθηκαν στο ίδιο σημείο μεταξύ 1991 και 2023. Αυτό βοήθησε να γίνει εμφανές το πώς αλλάζει ο εσωτερικός πυρήνας με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθηγητής Vidale, γεωεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, βρήκε περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι στο διάστημα 1991-2023, η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα επιβραδύνθηκε γύρω στο 2010.

Οι πιθανές αιτίες για τις αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της Γης

Παράλληλα, όμως, η ομάδα του βρήκε επίσης στοιχεία για την αλλαγή του σχήματος του εσωτερικού πυρήνα.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στο όριο του εσωτερικού και του εξωτερικού πυρήνα, όπου ο εσωτερικός πυρήνας βρίσκεται κοντά σε θερμοκρασία τήξης. Η υγρή ροή του εξωτερικού πυρήνα καθώς και η έλξη από ένα άνισο πεδίο βαρύτητας ενδέχεται να προκαλούν παραμόρφωση.

Ο καθηγητής Hrvoje Tkalcic από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η δημοσίευση παρέχει «μια ενδιαφέρουσα ιδέα που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Είπε ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες «να κάνουν πιο τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ορισμένων σημαντικών υλικών ιδιοτήτων, όπως το ιξώδες του εσωτερικού πυρήνα, το οποίο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μεγέθη στη σύγχρονη επιστήμη».

Με την πάροδο του χρόνου ο υγρός εξωτερικός πυρήνας παγώνει και εντάσσεται στον στερεό εσωτερικό πυρήνα, αλλά θα χρειαστούν δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι αυτός να γίνει εντελώς στερεός.

Αυτό θα σήμαινε σχεδόν σίγουρα το τέλος της ζωής στη Γη, αλλά μέχρι τότε ο πλανήτης πιθανότατα θα έχει ήδη πιθανότατα καταβροχθιστεί από τον Ήλιο.

Η εργασία του καθηγητή Vidale αποτελεί μέρος των ερευνών που διεξάγουν ειδικοί σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διερευνούν και διαφωνούν σχετικά με το τι συμβαίνει στον πυρήνα.

«Στην επιστήμη, γενικά προσπαθούμε να εξετάζουμε τα πράγματα μέχρι να τα κατανοήσουμε», είπε στο BBC ο καθηγητής Vidale.

«Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το εύρημα δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την καθημερινή μας ζωή, αλλά θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο κέντρο της Γης», προσθέτει.

Είναι πιθανό οι αλλαγές να συνδέονται με αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

«Το μαγνητικό πεδίο είχε ''τινάγματα'' σε διάφορες περιόδους τις τελευταίες δεκαετίες και θα θέλαμε να μάθουμε αν αυτό σχετίζεται με αυτό που βλέπουμε στο όριο του εσωτερικού πυρήνα», λέει.

Ο καθηγητής Vidale τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι ερμηνεύουμε σωστά αυτές τις αλλαγές», λέγοντας ότι τα όρια της επιστημονικής γνώσης αλλάζουν πάντα και, όπως πολλοί, αν όχι όλοι οι ερευνητές, ο ίδιος έχει κάνει λάθος στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM