Νέος κομήτης επισκέπτεται σε λίγες μέρες τη Γη - Για πρώτη φορά από την εποχή των Νεάντερταλ

Νέος κομήτης επισκέπτεται σε λίγες μέρες τη Γη - Για πρώτη φορά μετά την εποχή των Νεάντερταλ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Καλιφόρνιας τον Μάρτιο του 2022, θα περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στη διάρκεια του Ιανουαρίου του νέου έτους και μπορεί να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια έως το τέλος του μήνα.

Ο κομήτης ο C/2022 E3 (ΖΤF) θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο (περιήλιο) στις 12 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτόν.

Στη συνέχεια θα πλησιάσει τον πλανήτη μας, όπου αναμένεται να φθάσει στην πλησιέστερη απόστασή του (περίγειο) των 42 εκατ. χλμ. την 1η ή 2α Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η Νέα Σελήνη στις 21 Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό.

Ο κομήτης εκτιμάται ότι έχει μια περίοδο περίπου 50.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που είχε πλησιάσει τη Γη, ζούσαν ακόμη οι Νεάντερταλ, ενώ είχαν κάνει την εμφάνισή τους και οι πρόγονοι μας Homo sapiens. Φυσικά, ακόμη κι αν τον είχαν δει, δεν θα είχαν καταλάβει περί τίνος επρόκειτο.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του C/2022 E3 -ο οποίος αρχικά φαινόταν σαν αστεροειδής, αλλά μετά άρχισε να γίνεται ολοένα πιο φωτεινός- δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζωπή-πρασινωπή απόχρωση.

Ο κομήτης είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια, όταν ο ουρανός είναι καθαρός τα βράδια.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ