ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις Facebook Twitter
Ωφέλιμα τα γαλακτομικά λιπαρά για την υγεία - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους κάνουν μικρότερη πρόσληψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 60χρονους στη Σουηδία -χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων- μετρώντας στο αίμα τους τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος που απαντάται κυρίως στα γαλακτοκομικά. 


Οι ειδικοί παρακολούθησαν την ομάδα για περίπου 16 χρόνια ώστε να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα επεισόδια που συνδέονται με το κυκλοφορικό και πόσοι από αυτούς κατέληξαν. 

Αφού ρύθμισαν στατιστικά άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων -όπως ηλικία, εισόδημα, τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες ή άλλες ασθένειες- οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι διέθεταν υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος -ενδεικτικό υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικού λίπους- κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και θάνατο


Η ομάδα δεν έμεινε εκεί, όμως. Συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνάς της -που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο Plos Medicine-  με 17 άλλες μελέτες συνολικού δείγματος 43.000 ανθρώπων, από ΗΠΑ, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κατανάλωση κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όσων έχουν υποστεί ζύμφωση, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με οφέλη για την καρδιά, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια στο George Institute, Kathy Trieu. 


«Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι συνέπειες των γαλακτοκομικών στην υγεία ίσως εξαρτώνται περισσότερο από το είδος -για παράδειγμα, τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- παρά από το λίπος, το οποίο εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποφυγή γαλακτοκομικού λίπους γενικώς είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πως το να κόψει κανείς το λίπος από τα γαλακτοκομικά ή να αποφεύγει γενικώς τα γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς του» πρόσθεσε, συμπληρώντας: 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, παρότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι και πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να είναι μέρος μια υγιούς διατροφής. Παρόλα αυτά, άλλα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μη τροπικά φυτικά έλεα μπορούν να είναι πιο ωφέλιμα στην υγεία από τα γαλακτοκομικά λιπαρά». 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη πάνω σε 14.500 ενήλικες έδειξε ότι οι γυναίκες με σπάνια σεξουαλική δραστηριότητα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν συχνότερες επαφές
LIFO NEWSROOM
Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Τech & Science / Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απροσδόκητα γεγονότα, όπως τραυματισμοί ή πανδημικά lockdown, μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνική διακοπή της άσκησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας
LIFO NEWSROOM
Νέα χάπι απώλειας βάρους: Κλινική δοκιμή δείχνει μείωση έως 12% του σωματικού βάρους

Τech & Science / Νέο χάπι απώλειας βάρους: Κλινική δοκιμή δείχνει μείωση έως 12% του σωματικού βάρους

Η Eli Lilly ανακοίνωσε ότι το νέο χάπι απώλειας βάρους orforglipron βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν κατά μέσο όρο 12% του σωματικού τους βάρους σε 72 εβδομάδες, με παράλληλα οφέλη στην υγεία.
LIFO NEWSROOM
Ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το ChatGPT οδηγεί χρήστες σε παράξενες ψευδαισθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Τech & Science / Ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το ChatGPT οδηγεί χρήστες σε παράξενες ψευδαισθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Η αύξηση φαινομένων «ψύχωσης με την τεχνητή νοημοσύνη» όπου το ChatGPT ενθαρρύνει ψευδαισθήσεις και ψευδείς θεωρίες σε χρήστες, με ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής εμπιστοσύνης σε τεχνητή νοημοσύνη
LIFO NEWSROOM
Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Τech & Science / Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Πολλοί χρήστες συνειδητοποίησαν έκπληκτοι ότι περιεχόμενο που θεωρούσαν ιδιωτικό - όπως αιτήσεις εργασίας, επιχειρηματικά σχέδια, κομμάτια κώδικα ή ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομέν - ήταν ξαφνικά δημόσια προσβάσιμο με ένα απλό κλικ
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

Τech & Science / Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

«Όσο περισσότερο βασίζεται στη τεχνητή νοημοσύνη για απλά ζητήματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υπερεμπιστευτεί το σύστημα. Πρέπει να απαιτήσουμε αξιοπιστία. Δεν ψηφίσαμε το ChatGPT»
LIFO NEWSROOM