Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις

Νέα έρευνα: Όσοι τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις Facebook Twitter
Ωφέλιμα τα γαλακτομικά λιπαρά για την υγεία - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά λιπαρά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους κάνουν μικρότερη πρόσληψη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε την κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 60χρονους στη Σουηδία -χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων- μετρώντας στο αίμα τους τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος που απαντάται κυρίως στα γαλακτοκομικά. 


Οι ειδικοί παρακολούθησαν την ομάδα για περίπου 16 χρόνια ώστε να διαπιστώσουν πόσοι από αυτούς υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα επεισόδια που συνδέονται με το κυκλοφορικό και πόσοι από αυτούς κατέληξαν. 

Αφού ρύθμισαν στατιστικά άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακών παθήσεων -όπως ηλικία, εισόδημα, τρόπο ζωής, διατροφικές συνήθειες ή άλλες ασθένειες- οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι διέθεταν υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος -ενδεικτικό υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικού λίπους- κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και θάνατο


Η ομάδα δεν έμεινε εκεί, όμως. Συνέκρινε τα αποτελέσματα της έρευνάς της -που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο Plos Medicine-  με 17 άλλες μελέτες συνολικού δείγματος 43.000 ανθρώπων, από ΗΠΑ, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η κατανάλωση κάποιων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όσων έχουν υποστεί ζύμφωση, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με οφέλη για την καρδιά, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια στο George Institute, Kathy Trieu. 


«Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι συνέπειες των γαλακτοκομικών στην υγεία ίσως εξαρτώνται περισσότερο από το είδος -για παράδειγμα, τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- παρά από το λίπος, το οποίο εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποφυγή γαλακτοκομικού λίπους γενικώς είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της. 

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πως το να κόψει κανείς το λίπος από τα γαλακτοκομικά ή να αποφεύγει γενικώς τα γαλακτοκομικά ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς του» πρόσθεσε, συμπληρώντας: 

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, παρότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι και πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να είναι μέρος μια υγιούς διατροφής. Παρόλα αυτά, άλλα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μη τροπικά φυτικά έλεα μπορούν να είναι πιο ωφέλιμα στην υγεία από τα γαλακτοκομικά λιπαρά». 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM