NASA: Θεαματικό βίντεο δείχνει έκλειψη Ηλίου στον Άρη

NASA: Θεαματικό βίντεο δείχνει έκλειψη Ηλίου στον Άρη Facebook Twitter
0

Μία έκλειψη που δεν ήταν αδύνατο έως σήμερα να δούμε στη Γη κατέγραψε το ρομποτικό ρόβερ Perseverance στον Άρη.

Το διαστημικό όχημα Perseverance (Επιμονή) της NASA κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα του Φόβου, καθώς διερχόταν μπροστά από τον Ήλιο. Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την τροχιά του δορυφόρου και το πώς η βαρύτητά του επηρεάζει την επιφάνεια του Άρη και το εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη.

Η έκλειψη πραγματοποιήθηκε – και καταγράφηκε από την κάμερα Mastcam-Z του Perseverance – στις 2 Απριλίου, την 397η αρειανή ημέρα (sol) της αποστολής του στον Άρη. Η διάρκειά της ήταν λίγο μεγαλύτερη από 40 δευτερόλεπτα – πολύ μικρότερη από τη διάρκεια μίας έκλειψης Ηλίου στη Γη.

Ο Φόβος, ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα που θυμίζει πατάτα, είναι υπερβολικά μικρός για προκαλέσει ολική έκλειψη ακόμα και όταν η ευθυγράμμιση είναι τέλεια.

«Γνώριζα ότι θα ήταν καλό, δεν περίμενα όμως ότι θα ήταν τόσο συναρπαστικό» σχολίασε  η Ρέιτσελ Χόουσον της εταιρείας Malin Space Science Systems, μέλος της ομάδας που χειρίζεται την κάμερα πλοήγησης του Perseverance.

Με πληροφορίες από NASA

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ