NASA: Το αλλόκοσμο ηλιοβασίλεμα στον Άρη που κατέγραψε το Curiosity

NASA: Το αλλόκοσμο ηλιοβασίλεμα στον Άρη που κατέγραψε το Curiosity Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Πώς θα ήταν ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Πώς θα φαίνονταν οι ηλιαχτίδες στον ουρανό του Κόκκινου πλανήτη;

Την απάντηση έδωσε πρόσφατα το Curiosity, το ρόβερ της NASA που από τις 6 Αυγούστου 2012 εξερευνά τον τέταρτο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που κατέγραψε το Curiosity, το ηλιοβασίλεμα στον Άρη είναι πιο «μουντό» από ότι στη Γη. Αυτό είναι και ο λόγος που κάνει αυτήν την εικόνα τόσο  εντυπωσιακή.

Σε αυτή φαίνεται μία δέσμη ακτίνων φωτός πίσω από σύννεφα, καθώς ο ήλιος δύει στον Κόκκινο Πλανήτη, στις αρχές Φεβρουαρίου.

NASA: Το εξωγήινο ηλιοβασίλεμα που κατέγραψε το Curiosity στον Άρη Facebook Twitter
Το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη. Φωτ.: NASA

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τόσο καθαρά οι ηλιακές ακτίνες στον Άρη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο πλαίσιο της νέας έρευνας που διεξάγει το ερευνητικό όχημα της NASA για τα σύννεφα σε αυτόν τον πλανήτη.

Γιατί το Curiosity της NASA φωτογραφίζει τα σύννεφα του Άρη;

Το Curiosity τραβάει φωτογραφίες σαν αυτή ως μέρος μίας νέας ερευνητικής καταγραφής των νεφών στον πλανήτη, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και θα τελειώσει στα μέσα Μαρτίου.

Τα νέφη μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες που θα τους βοηθήσουν να μελετούν και να καταλαβαίνουν τον καιρό και σε άλλα πλανητικά συστήματα που θα παρατηρούν.

NASA: Το εξωγήινο ηλιοβασίλεμα που κατέγραψε το Curiosity στον Άρη Facebook Twitter
Άλλη μία φωτογραφία του Curiosity από τον Άρη των νεφών του πλανήτη. Φωτ.:NASA

Μελετώντας αυτές τις εικόνες και γνωρίζοντας το πότε και πως σχηματίζονται αυτά τα νέφη, μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για τη σύσταση της ατμόσφαιρας στον Άρη καθώς και για τη θερμοκρασία και τον άνεμο.

Το Curiosity της NASA είναι ακόμα λειτουργικό και σήμερα, 9 Μαρτίου 2023, συμπλήρωσε 3.765 αρειανές ημέρες ή 3.867 γήινες ημέρες ή 10 χρόνια και 215 ημέρες από τότε που πάτησε την επιφάνεια του Άρη.

Με πληροφορίες από BBC/NASA

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM