Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα

Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter
0
Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter
Η έκθεση-επανάσταση, όπως συστήνεται στο ελληνικό κοινό, η οποία φιλοδοξεί «να μας πάρει το μυαλό», εκτείνεται σε πολλά επίπεδα της Στέγης, αλλά και εκτός αυτής, σε δύο διαφορετικές αίθουσες....

Είναι ευχής έργον το γεγονός ότι μια έκθεση τόσο «φρέσκια», στην αιχμή της, όπως η έκθεση-εμπειρία «Digital Revolution», επισκέπτεται την Αθήνα. Μια έκθεση που εξερευνά το παρελθόν, αποθεώνει το παρόν και προαναγγέλλει το μέλλον της ψηφιακής δημιουργικότητας σε μια πληθώρα εφαρμογών τις οποίες αγγίζουμε, φοράμε, χρησιμοποιούμε, αλληλεπιδρούμε με αυτές ή μας ψυχαγωγούν.


Το ταξίδι της «Digital Revolution» ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου του 2014 από τη λονδρέζικη Barbican, όπως μας ενημέρωσε ο συντονιστής της, Χρήστος Καρράς, στην avant-premiere της, την περασμένη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, και συνεχίστηκε στo Tekniska Μuseet της Στοκχόλμης, όπου παρέμεινε έως τα τέλη Αυγούστου με αλλεπάλληλα sold out – και στις δύο πόλεις. Η Αθήνα αποτελεί την τρίτη πόλη-σταθμό της περιοδείας της. Η έκθεση-επανάσταση, όπως συστήνεται στο ελληνικό κοινό, η οποία φιλοδοξεί «να μας πάρει το μυαλό», εκτείνεται σε πολλά επίπεδα της Στέγης, αλλά και εκτός αυτής, σε δύο διαφορετικές αίθουσες.

Ανάμεσα στα εκθέματα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν καλλιτεχνικές δημιουργίες που συνδυάζουν εικόνα και ήχο από καλλιτέχνες όπως η Björk και ο Amon Tobin...


Εκεί, στην ενότητα της έκθεσης που ονομάζεται «Digital Archaeology», παρουσιάζεται μια πλήρης γκάμα εκθεμάτων από τα '70s, οπότε πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα ψήγματα ψηφιακής δημιουργικότητας στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και των videogames, και γίνεται ένα πέρασμα από τις πολύχρωμες οθόνες των ουφάδικων και των πρώτων υπολογιστών των '80s έως το 2010, όταν οι διάφορες μορφές ψηφιακής τέχνης γνωρίζουν την αποθέωση, έχοντας γίνει πλέον mainstream, καταλαμβάνοντας τις οθόνες και τις τσέπες μας με μορφή ειδικών εφέ, εφαρμογών κ.ο.κ.

Το μάτι σταμάτησε μοιραία στον ALTAIR 8800, τον πρώτο υπολογιστή που μπορούσε να δημιουργήσει ο κάθε χομπίστας στο σπίτι του με οδηγίες από το περιοδικό «Popular Electronics» το 1975, με τιμή που έφτανε, τότε, τα 397 δολάρια. Τον υπολογιστή πάνω στον οποίο δύο νεαροί προγραμματιστές, πειραματιζόμενοι, δημιούργησαν τη γλώσσα προγραμματισμού Altair BASIC, ξεκινώντας μια αληθινή επανάσταση. Τα ονόματά τους ήταν Bill Gates και Paul Allen και λίγα χρόνια μετά θα ίδρυαν τη Microsoft.


Προχωρώντας σε εκθέματα και χρονολογίες, δεν θα μπορούσα να μην παίξω μια παρτίδα PONG, τον παππού των videogames, σε ένα αυθεντικό Coin-op του 1975, αλλά και το πρώτο PAC-MAN στην αυθεντική του μορφή στο ξύλινο πλαίσιό του, που με την οθόνη του φώτιζε τα σφαιριστήρια των αρχών του '80 και τα «ηλεκτρονικά όνειρα» των τότε πιτσιρικάδων.

Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter


Η ενότητα περιλάμβανε επίσης εκθέματα που δεν μπορούν να μην ενθουσιάσουν τους ακραιφνώς nerds, όπως η πρωτόγονη κονσόλα Odyssey, ο πρώτος Spectrum ZX-80, o πρώτος προσωπικός υπολογιστής της ιστορικής Commodore ονόματι PET, ο Apple II του 1977 και ο παππούς των Mac, Apple Macintosh 128. Παράλληλα, εκτίθενται και άλλα «παλιά μηχανήματα» ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, όπως το πρώτο μουσικό sampler όλων των εποχών ονόματι Fairlight CMI του 1979, τo πρώτο drum machine με ψηφιακά samples LinnDrum, αλλά και δείγματα πρωτόλειου κώδικα, όπως videogame της εποχής. Στο ίδιο επίπεδο, όμως, βρίσκουμε και την ενότητα «Our Digital Futures» που παρουσιάζει μια υπερπλήρη εικόνα του «τι μέλλει γενέσθαι» στον χώρο της ψηφιακής δημιουργικότητας, που περιλαμβάνει διαδραστικά πρότζεκτ τα οποία δίνουν έμφαση στον τρόπο που αλληλεπιδρά πια το σώμα με την τεχνολογία, όπως το άκρως εντυπωσιακό «Brainwriter» που σχεδιάστηκε για τον παράλυτο καλλιτέχνη του γκράφιτι, TempOne.


Και επειδή η τεχνολογία δεν περιορίζεται στον χώρο του εικονικού ή των οθονών, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν δείγματα από τον χώρο της μόδας –ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρόκειται σύντομα να δείξει τα πρώτα δείγματα μετά το μπόλιασμά του με την τεχνολογία–, όπως το «ηλιακό» φόρεμα «Wearable Solar» της σχεδιάστριας Pauline van Dongen και το AETHER, που ανταποκρίνεται στις αλλαγές του καιρού ακόμα και στο Διάστημα!


Ανάμεσα στα εκθέματα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν καλλιτεχνικές δημιουργίες που συνδυάζουν εικόνα και ήχο από καλλιτέχνες όπως η Björk και ο Amon Tobin, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε και το mixed media έργο «Pyramidi» του πασίγνωστου Αμερικανού μουσικού will.I.am σε συνεργασία με μια ομάδα εικαστικών, που συνδυάζει ό,τι πιο σύγχρονο στον χώρο της αναπαραγωγής μουσικής και 3D προβολής.

Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter


Να σημειωθεί ότι στον 4ο και στον 3ο όροφο εντός του κτιρίου της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών υπάρχουν δύο ακόμα ενότητες που καλύπτουν τον χώρο των ανεξάρτητων παραγωγών videogames, όπου εκτίθενται ορισμένα από τα πλέον εντυπωσιακά δείγματα του χώρου.


Στα «εκτός» του κτιρίου βρίσκονται, κατ' εμέ, τα πλέον εντυπωσιακά έργα που θα προκαλέσουν το δέος και τον θαυμασμό –μικρών ή μεγάλων– επισκεπτών αλλά και θα δώσουν τροφή για πολλή συζήτηση.


Πρόκειται για το «Assemblance» από το καλλιτεχνικό δίδυμο Umbrellium. Ένα άκρως εντυπωσιακό, αλλά κάπως σκοτεινό –θα καταλάβετε γιατί όταν μπείτε στην αίθουσα– interactive laser show που προσκαλεί όσους το παρακολουθήσουν σε μια ιδιόμορφη διάδραση με το φως και τον χώρο, όπου το σώμα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενεργοποιεί το αποτέλεσμα. Μην το χάσετε!


Kράτησα για το τέλος το έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη Chris Milk, «The Treachery of Sanctuary» (2012), που εκτίθεται σε μια αίθουσα του ισογείου του παραπλήσιου σινεμά Odeon. Μια τρίπτυχη διαδραστική εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων που εξετάζει το ζήτημα της καλλιτεχνικής έμπνευσης και τα στάδια που περνάει στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα του καλλιτέχνη. Αν και παρακολουθώ τον χώρο των ψηφιακών διαδραστικών μορφών τέχνης από το 2000, αδυνατώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που ένα έργο τέχνης, γενικά, είχε τέτοιο αντίκτυπο επάνω μου.

Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν/ LIFO
Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν/ LIFO
Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter
Μια ψηφιακή επανάσταση στην Αθήνα Facebook Twitter


Digital Revolution
20 Οκτωβρίου 2015-10 Ιανουαρίου 2016
Εντός & εκτός Στέγης
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτ.-Πέμ. & Κυρ. 12:00-21:00 (τελευταία είσοδος στις 20:00)
Παρ.-Σάβ. 12:00-22:00 (τελευταία είσοδος στις 21:00)

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Η επιστήμη πίσω από τον αλγόριθμο που μας κρατά κολλημένους

Τech & Science / TikTok: Η επιστήμη πίσω από τον αλγόριθμο που μας κρατά κολλημένους

Μια νέα μελέτη δείχνει πώς το TikTok δημιουργεί εθιστικές συνήθειες στους χρήστες, αυξάνοντας τον χρόνο παρακολούθησης, την συχνότητα ανοίγματος της εφαρμογής και την ταχύτητα scrolling, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή
LIFO NEWSROOM
«Ξιφόδρακος του Ντόρσετ»: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ιχθυόσαυρου στη Βρετανία

Τech & Science / «Ξιφόδρακος του Ντόρσετ»: Ανακαλύφθηκε νέο είδος ιχθυόσαυρου στη Βρετανία

Ένα εντυπωσιακό απολίθωμα ιχθυόσαυρου στην Ιουρασική Ακτή του Ντόρσετ αποδείχθηκε νέο είδος, το Xiphodracon goldencapensis ή «Ξιφόδρακος του Ντόρσετ», φωτίζοντας ένα χαμένο κεφάλαιο της εξέλιξης των θαλάσσιων ερπετών
LIFO NEWSROOM
Η αλήθεια για το θρυλικό ναυάγιο του Endurance: Ο Σάκλετον ήξερε ότι το πλοίο του ήταν ακατάλληλο

Τech & Science / Η αλήθεια για το θρυλικό ναυάγιο του Endurance: Ο Σάκλετον ήξερε ότι το πλοίο του ήταν ακατάλληλο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το ιστορικό πλοίο Endurance του Έρνεστ Σάκλετον βυθίστηκε όχι εξαιτίας των πάγων, αλλά λόγω σχεδιαστικών αδυναμιών που ο ίδιος ο εξερευνητής γνώριζε
LIFO NEWSROOM
Google: Εισάγει το AI Mode στην Ελλάδα - Όσα αλλάζουν στην αναζήτηση

Τech & Science / Google: Εισάγει το AI Mode στην Ελλάδα - Όσα αλλάζουν στην αναζήτηση

Tο AI Mode χρησιμοποιεί την τεχνική "query fan-out" (διασπορά ερωτημάτων) της Google, η οποία αναλύει την ερώτηση των χρηστών σε επιμέρους θέματα και εκτελεί ταυτόχρονα πληθώρα αναζητήσεων για λογαριασμό του
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη: Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σε σύγκριση με τους άνδρες

Τech & Science / Κατάθλιψη: Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σε σύγκριση με τους άνδρες

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλαπλές εξηγήσεις για τη διαφορά στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ ανδρών και γυναικών - από συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς, έως βιολογικούς παράγοντες
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι πολιτικοί ελέγχθηκαν για PFAS – Όλοι βγήκαν θετικοί στα «παντοτινά πλαστικά»

Τech & Science / Ευρωπαίοι πολιτικοί ελέγχθηκαν για τοξικά χημικά PFAS – Όλοι βγήκαν θετικοί στα «παντοτινά πλαστικά»

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική πραγματικότητα. Είναι κρίσιμο να αναλάβουμε δράση» τόνισε ο Δανός υπουργός Περιβάλλοντος, στο αίμα του οποίου βρέθηκαν τρεις ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή
LIFO NEWSROOM
AI στα σχολεία: Όταν οι μαθητές διδάσκουν τους δασκάλους για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τech & Science / Αυτοί οι έφηβοι από τη Silicon Valley ορίζουν πώς θα μπει η AI στα σχολεία όλου του κόσμου

Μαθητές στη Σίλικον Βάλεϊ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να καθορίσουν οι ίδιοι –μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς– τους κανόνες χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
LIFO NEWSROOM
ChatGPT: Πατέρας παρέκαμψε σε 5 λεπτά τα φίλτρα ασφαλείας για εφήβους

Τech & Science / ChatGPT: Πατέρας παρέκαμψε σε 5 λεπτά τα φίλτρα ασφαλείας για εφήβους

Το ChatGPT παρουσίασε νέους γονικούς ελέγχους, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: τα παιδιά μπορούν να τους παρακάμψουν εύκολα - Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ψυχική υγεία των εφήβων φουντώνουν, ενώ οι αρχές ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη
LIFO NEWSROOM
VIOLOGIKA OPLA VIOTROMOKRATIA TEHNITI NOIMOSINI

Τech & Science / Βιοτρομοκρατία: Ερευνητές προειδοποιούν για επικίνδυνες παραλλαγές πρωτεϊνών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές βιοτρομοκρατίας λόγω AI και συνθετικής βιολογίας, εντοπίζοντας κρίσιμη ευπάθεια σε λογισμικό βιοασφάλειας
LIFO NEWSROOM