Khosta-2: Εντοπίστηκε νέος ιός που μπορεί να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα και διαφεύγει των εμβολίων COVID-19

Khosta-2: Εντοπίστηκε νέος ιός που μολύνει τον άνθρωπο και διαφεύγει των εμβολίων του κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ιός, που εντοπίστηκε σε οι νυχτερίδες στη Ρωσία, μπορεί να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα αλλά και να «διαφύγει» από τα αντισώματα και τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο ιός ονομάστηκε Khosta-2, είναι ένας σαρβεκοϊός που ανήκει στην ίδια υποκατηγορία κορωνοϊών με τον SARS-CoV-2. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens.

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Paul G. Allen για την Παγκόσμια Υγεία του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (WSU) διαπίστωσε ότι ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρωτεϊνικές ακίδες του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό TIME πάντως, προς το παρόν οι επιστήμονες δεν πιστεύουν πως ο Khosta-2 αποτελεί απειλή για το είδος μας. «Αλλά όταν η ομάδα του Letko έκανε μια πιο προσεκτική ανάλυση, διαπίστωσε ότι ο ιός μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία.»

«Η έρευνά μας καταδεικνύει, επίσης, ότι οι σαρβεκοϊοί που κυκλοφορούν σε άγρια ζώα εκτός Ασίας - ακόμη και σε μέρη όπως η δυτική Ρωσία, όπου βρέθηκε ο ιός Khosta-2 - αποτελούν, επίσης, απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο Michael Letko, ιολόγος στο WSU και συγγραφέας της μελέτης.

Όπως συμπλήρωσε, η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων που δεν στοχεύουν μόνο σε γνωστά στελέχη του SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον, αλλά προστατεύει απ΄όλες τις παραλλαγές. 

Μεταξύ των εκατοντάδων σαρβεκοϊών που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι βρέθηκαν σε νυχτερίδες στην Ασία και δεν μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο. 

Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 εντοπίστηκαν κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Σότσι το 2020.

«Γενετικά, αυτοί οι περίεργοι ρωσικοί ιοί έμοιαζαν με μερικούς από τους άλλους που είχαν ανακαλυφθεί αλλού στον κόσμο, αλλά επειδή δεν έμοιαζαν με τον SARS-CoV-2, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν κάτι που θα μπορούσε να μας εκπλήξει» δήλωσε ο Letko.

Αλλά, η προσεκτικότερη ανάλυση έδειξε ότι μπορεί να μολυνθεί και ανθρώπινα κύτταρα. «Αυτό αλλάζει, κάπως, την αντίληψή μας για τους ιούς, το από πού προέρχονται και ποιες περιοχές απασχολούν». 

Ευτυχώς, οι συγγραφείς γράφουν ότι ο νέος ιός δεν διαθέτει ορισμένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά που πιστεύεται ότι «ανταγωνίζονται» το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη νόσηση του ανθρώπου - αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά το ενδεχόμενο ο Khosta-2 να συνδυαστεί με έναν ιό όπως ο SARS-CoV-2, προκαλώντας προβλήματα. 

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν και να πούμε ότι πρόκειται για έναν εντελώς ανθεκτικό στον εμβολιασμό ιό», λέει ο Letko. «Αλλά είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν ιοί που κυκλοφορούν στη φύση και έχουν αυτές τις ιδιότητες - μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπινους υποδοχείς και δεν εξουδετερώνονται τόσο από τις τρέχουσες αντιδράσεις των εμβολίων».

Με πληροφορίες από Euronews

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM