ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο Facebook Twitter
Πέθανε ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν/ Φωτ.: Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH)
0

Ο πρώτος ζωντανός ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο των ΗΠΑ που την πραγματοποίησε.

Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν από τη Βοστώνη, ζούσε με νεφροπάθεια τελικού σταδίου όταν αποφάσισε να λάβει ένα νεφρό από χοίρο που είχε υποστεί 69 γονιδιωματικές επεμβάσεις, σε κάτι που, όπως είπαν οι ειδικοί, θα σηματοδοτούσε «μια νέα εποχή» στη μεταμόσχευση οργάνων.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης.

Μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν, αλλά η επέμβαση στον κ. Σλέιμαν χαιρετίστηκε ως ιστορικό ορόσημο.

Εκτός από τη νεφρική νόσο, ο κ. Σλέιμαν έπασχε επίσης από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση. Το 2018 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού, αλλά άρχισε να αποτυγχάνει μετά από πέντε χρόνια.

Μετά τη μεταμόσχευση νεφρού χοίρου στις 16 Μαρτίου, οι γιατροί του επιβεβαίωσαν ότι δεν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση, αφού το νέο όργανο φαίνεται πως λειτουργούσε καλά.

«Ο Σλέιμαν θα θεωρείται για πάντα φάρος ελπίδας για αμέτρητους μεταμοσχευμένους ασθενείς σε όλο τον κόσμο και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να προωθήσει τον τομέα της ξενομεταμόσχευσης», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις οργάνων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και το Mass General δήλωσε τον Μάρτιο ότι υπήρχαν περισσότεροι από 1.400 ασθενείς στη λίστα αναμονής του για μεταμόσχευση νεφρού.

Με πληροφορίες από BBC


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM