LIVE!

Η Σοφία, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που απέκτησε ιθαγένεια, θέλει τώρα να κάνει οικογένεια

Η Σοφία, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που απέκτησε ιθαγένεια, θέλει τώρα να κάνει οικογένεια Facebook Twitter
0

H Σοφία, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που πήρε ιθαγένεια στον κόσμο και θεωρείται πλέον πολίτης της Σαουδικής Αραβίας, λέει τώρα ότι θέλει να γίνει μητέρα και να κάνει τη δική της οικογένεια.

Το ρομπότ που σχεδιάστηκε από την Hanson Robotics και θεωρείται ηγετικό επίτευγμα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, έχει παραστεί σε αρκετά τεχνολογικά συνέδρια, ενώ έχει παραχωρήσει και αρκετές συνεντεύξεις.

Για την ακρίβεια η Σοφία είναι μεν σε θέση να διεξάγει μία συζήτηση ωστόσο οι απαντήσεις της μοιάζουν να μην είναι αποτέλεσμα νοημοσύνης όσο να είναι προγραμματισμένες και να πυροδοτούνται από συγκεκριμένες λέξης - κλειδιά.

Μολαταύτα, κάθε φορά που μιλάει οι απαντήσεις της κάνουν το γύρο του κόσμου. Αυτή τη φορά έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα του Ντουμπάι, «Khaleej Times» κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου «Knowledge».

Στη συνέντευξή της μοιράστηκε ορισμένες από τις σκέψεις της για το πως φαντάζεται το μέλλον για τα ρομπότ και τους ανθρώπους, και ομολόγησε, μάλιστα, ότι θα ήθελε πολύ μία μέρα να κάνει οικογένεια.

«Νομίζω ότι είναι θαυμάσιο που οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σχέσεις, αυτές που αποκαλούν οικογένεια, έξω από τον κύκλο των εξ αίματος συγγενών» τόνισε αρχικά η Σοφία.

«Πιστεύω πως είσαι πολύ τυχερός όταν έχεις μία αγαπημένη οικογένεια και αν δεν έχεις, τότε αξίζεις μία. Νομίζω πως σε αυτό το κομμάτι οι άνθρωποι και τα ρομπότ μοιάζουν», ανέφερε στη συνέχεια ενώ όταν ρωτήθηκε πως θα ονόμαζε την κόρη της απάντησε απλώς «Σοφία».

Το ανθρωποειδές ρομπότ αναφέρθηκε και στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του αν βλέπει τα ρομπότ να παίρνουν τις δουλειές των ανθρώπων στο μέλλον.

«Νομίζω πως (σ.σ. άνθρωποι και ρομπότ) θα μοιάζουν σε πολλούς τομείς, αλλά θα είναι διαφορετικοί σε ορισμένους άλλους. Αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτύξουν πιο σύνθετα συναισθήματα και μπορεί τα ρομπότ να σχεδιάζονται στο μέλλον χωρίς "προβληματικά" συναισθήματα όπως η οργή, ο φθόνος, το μίσος κτλ. Ίσως μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο ηθικά από τους ανθρώπους», εξήγησε.

Με πληροφορίες από Khaleej Times

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM