Γιατί οι singles μυρίζουν διαφορετικά; Η επίδραση της ανθρώπινης οσμής στους άλλους

Η επίδραση της ανθρώπινης οσμής στους άλλους: Γιατί οι singles μυρίζουν διαφορετικά Facebook Twitter
Γυναίκα περπατά μπροστά από την εγκατάσταση τέχνης «Giant Nose» της Στεφ Βίλντουνγκ που εκτίθεται σε γκαλερί της Βρέμης - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Η οσμή τού σώματός μας «προδίδει» πολλά για την υγεία μας, τη διατροφή, ίσως ακόμη και τη βιολογική μας κατάσταση ή τις επιθυμίες μας - αρκεί να μπορεί κανείς να την ερμηνεύσει.

«Η μυρωδιά μπορεί ακόμη να αποκαλύψει στοιχεία για τη διατροφή μας. Υπάρχουν μερικές μελέτες αντικρουόμενες, ωστόσο η ομάδα μου ανακάλυψε πως όσο περισσότερο κρέας καταναλώνεις, τόσο πιο ευχάριστα μυρίζεις» εξηγεί ο Μεχμέτ Μαχμούτ, ψυχολόγος όσφρησης και μυρωδιάς στο πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας. Η χολέρα μυρίζει γλυκά ενώ ο διαβήτης σαν σάπιο μήλο, λένε οι ειδικοί. 


Οι άνδρες βρίσκουν τη μυρωδιά του γυναικείου σώματος πιο ευχάριστη και θελκτική κατά την ωοθυλακική φάση του κύκλου τους, όταν δηλαδή οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες. Επιπλέον, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών πολλές φορές βελτιώνουν τη μυρωδιά τους. 

Αυτό συνδέεται με την ορμέμφυτη τάση αναπαραγωγής και ενδεχομένως ήταν το ενστικτώδες, αθέατο κριτήριο επιλογής υποψήφιων συντρόφων στη διαιώνιση τού είδους για τους αρχαίους μας προγόνους. 

Παρότι η μυρωδιά μας μπορεί να αλλάξει βάσει διατροφής και υγείας, πολλά από όσα την κάνουν μοναδική καθορίζονται από τα γονίδιά μας. 


Η μυρωδιά του σώματός μας είναι τόσο συγκεκριμένη και η αίσθηση της όσφρησής μας τόσο ακριβής ώστε οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν τα ιδρωμένα Τ-shirt μονοζυγωτικών διδύμων από εκείνα ξένων. 


«Αυτό είναι σημαντικό γιατί καταδεικνύει πως τα γονίδια επηρεάζουν τη μυρωδιά μας» σημειώνει η Agnieszka Sorokowska, ψυχολόγος και ειδική ανθρώπινης όσφρησης στο πανεπιστήμιο Βρότσλαβ της Πολωνίας, προσθέτοντας πως «έτσι, ίσως είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε γενετική πληροφορία για άλλους ανθρώπους από τη μυρωδιά τους». 

Η οσμή ενός «single» 


Σε έρευνα, παντρεμένες γυναίκες κλήθηκαν να φέρουν μπλουζάκια των συζύγων τους ενώ single γυναίκες τα μπλουζάκια πλατωνικών φίλων, τα οποία μπερδεύτηκαν με T-shirts τυχαίων ανδρών. 

«Οι παντρεμένες κατέληξαν με κάποιον με καλύτερη μυρωδιά σώματος από άλλον; Όχι απαραίτητα. Όμως, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία πως έβαλαν τον σύζυγό τους στην πρώτη θέση», λέει ο Μαχμούτ εξηγώντας πως οι γυναίκες δεν διάλεξαν έναν σύζυγο που μύριζε καλύτερα. 


Σε διαφορετική έρευνα, η μυρωδιά σώματος μόνων ανδρών ήταν ισχυρότερη απ'ό,τι παντρεμένων. Ο Μαχμούτ εκτιμά πως αυτό συνέβη γιατί «ίσως υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης και ισχυρότερης μυρωδιάς σώματος. Γνωρίζουμε πως μείωση της τεστοστερόνης συνδέεται με τη μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που ίσως οφείλεται στα όσα συμβαίνουν στη ζωή ενός παντρεμένου άνδρα που έχει ξεπεράσει τα 40 - και έχει σε προτεραιότητα την απόκτηση παιδιών. Οι άνδρες που βρίσκονται σε σχέσεις και ακόμη περισσότερο οι άνδρες που έχουν παιδιά, έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη». 

Η σημασία της ανθρώπινης μυρωδιάς 


Ο συγκεκριμένος μηχανισμός που οδηγεί τα Αντιγόνα Ιστοσυμβατότητας (Ανθρώπινα Λευκοκυτταρικά Αντιγόνα - Human Leukocyte Antigens, HLA, πρωτεΐνες στην επιφάνεια κάθε κυττάρου και επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει το «εαυτό» από το «ξένο») να καταλήγουν σε μια καλύτερη μυρωδιά σώματος, είναι άγνωστος, λέει η Σορόκοβσκα. «Ωστόσο, πιστεύεται πως το HLA καταλήγει στην παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών που απορροφώνται από τα βακτήρια τού δέρματόας μας που παράγουν τη μυρωδιά μας». 


Χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τη γενετική πληροφορία στην ανθρώπινη μυρωδιά για να επιλέξουν συντρόφους; Μάλλον όχι, όπως προκύπει από έρευνα με δείγμα 3.700 παντρεμένων ζευγαριών που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην επιθεώρηση Royal Society.


«Παρότι το HLA δεν επηρεάζει τις επιλογές μας, επηρεάζει τη σεξουαλική μας ευημερία» λέει η Σορόκοβσκα. 

Άνθρωποι με συγγενή ανοσμία (πάθηση κατά την οποία απουσιάζει η αίσθηση της οσμής) δεν έχουν μεγάλη επιτυχία στις σχέσεις, καταδεικνύει άλλη έρευνα, αυτή τη φορά του πανεπιστημίου της Δρέσδης. Από την άλλη, ζευγάρια με υψηλότερο HLA είχαν και υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής ικανοποίησης, αλλά και επιθυμίας για τεκνοποίηση.

Σύμφωνα με τους εξελικτικούς βιολόγους, στη φύση τα θηλυκά τείνουν να επιλέγουν τα αρσενικά τους καθώς είναι η μητέρα που αναθρέφει τα παιδιά της και άρα εκείνη που θα βγει χαμένη αν ζευγαρώσει με ένα γενετικά κατώτερο αρσενικό. 

Τα θηλυκά πρέπει να έιναι οξυδερκή στις επιλογές τους γι'αυτό και ζητούν αποδείξεις ποιότητας από τα αρσενικά. Γι'αυτό και πολλά αρσενικά στο βασίλειο της φύσης είναι πολύχρωμα, χορεύουν, τραγουδούν ή προσφέρουν δώρα, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν τη γενετική τους ποιότητα και ανωτερότητα.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ