Γιατροί μεταμόσχευσαν εκτυπωμένη 3D μύτη που «μεγάλωσε» στο χέρι ασθενή

Γιατροί μεταμόσχευσαν εκτυπωμένη 3D μύτη που «μεγάλωσε» στο χέρι ασθενή Facebook Twitter
Φωτ.: αρχείου: Unsplash
0

Μία τρισδιάστατη εκτυπωμένη μύτη, η οποία «μεγάλωνε» για δύο μήνες στο χέρι μίας ασθενούς, μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία στο πρόσωπό της.

Το επίτευγμα έλαβε χώρα στη Γαλλία, όπου χειρουργοί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη μύτη σε ασθενή, η οποία έχασε μέρος του προσώπου της από καρκίνο πριν από δέκα χρόνια. Η ίδια έχασε μεγάλο μέρος της μύτης της καθώς και μέρος του ουρανίσκου της. Στη συνέχεια, επιχείρησε ρινική αναδόμηση δέρματος, δίχως όμως θετικό αποτέλεσμα.

Επιτυχής η μεταμόσχευση μύτης

Οι γιατροί μεγάλωσαν για δύο μήνες το εμφύτευμα στο χέρι της ασθενούς, το οποίο κατασκεύασαν με τρισδιάστατα εκτυπωμένο βιοϋλικό, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μόσχευμα δέρματος από τον κρόταφο της. Έπειτα από δύο μήνες, κατά τη διάρκεια μιας εξάωρης μικροχειρουργικής επέμβασης, οι χειρουργοί συνέδεσαν τα αιμοφόρα αγγεία του βραχίονα με τα αγγεία του προσώπου και μεταμόσχευσαν με επιτυχία τη μύτη.

Τον Νοέμβριο του 2022, μετά από δέκα ημέρες στο νοσοκομείο και τρεις εβδομάδες αντιβίωσης, οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρκίνου της Τουλούζης στη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι η ασθενής τους «τα πάει πολύ καλά».

Η ασθενής δήλωσε στη Le Monde πως «όταν ξύπνησα την επόμενη μέρα, ήμουν συγκλονισμένη». Συμπλήρωσε πως «είχα να βγω έξω δέκα χρόνια και με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να ξαναπάμε σύντομα σε ένα εστιατόριο».

Επιτυχής μεταμόσχευση μύτης - Εκτυπώθηκε τρισδιάστατα και «μεγάλωσε» στο χέρι της ασθενούς Facebook Twitter
Φωτ.: CHU de Toulouse

Πώς έγινε η μεταμόσχευση μύτης

Σύμφωνα με την Le Monde, η επικεφαλής χειρουργός, Ανιές Ντουπρέ-Μπορίς, εμπνεύστηκε την ιδέα να δοκιμάσει την εμφύτευση μιας τρισδιάστατα εκτυπωμένης μύτης μετά από μια συζήτηση που είχε κάνει με έναν διδακτορικό φοιτητή στο Βέλγιο πριν από αρκετά χρόνια. Ο φοιτητής αυτός ήταν επιστήμονας βιοϋλικών, ο οποίος είχε προηγουμένως δοκιμάσει βιοσυνθετικά εμφυτεύματα σε ζυγωματικά, ενώ εργαζόταν σε μια εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, που ονομάζεται Cerhum. Το 2021, η επιστήμονας και ο συνάδελφός της, Μπέντζαμιν Βάιρελ, συνεργάστηκαν με την Cerhum για να εκτυπώσουν ένα αντίγραφο μύτης χρησιμοποιώντας υδροξυαπατίτη, ένα φυσικό ορυκτό που βοηθά στη διαμόρφωση των δοντιών και των οστών. Το δέρμα και ο χόνδρος ελήφθησαν στη συνέχεια από το σώμα της ασθενούς και χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν τη λεπτομέρεια του ικριώματος.

Ύστερα από εννέα χρόνια και αρκετές αποτυχημένες ρινικές ανακατασκευές, η ασθενής απέκτησε και πάλι μύτη. Οι χειρουργοί στη Γαλλία ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν την επαναστατική τεχνική για να βελτιώσουν τη διαδικασία εμφύτευσης άλλων εμφυτευμάτων στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Science Alert

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM