Φεύγετε από το Twitter; Άνθρωποι που διέγραψαν τα προφίλ τους μιλούν για τη ζωή χωρίς social media

Quitting Twitter? What People Say About Life After Social Media Facebook Twitter
0

Όταν το Twitter αποδέχτηκε την προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ για την εξαγορά της κοινωνικής πλατφόρμας, πολλοί τακτικοί χρήστες του Twitter ορκίστηκαν να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους. Πριν από λίγο καιρό, πολλοί «απειλούσαν» ότι θα εγκαταλείψουν το Instagram και, πριν από αυτό, το Facebook.

Σχεδόν σε κάθε διαδικτυακή αντιπαράθεση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι λένε ότι θα κλείσουν τους λογαριασμούς τους για πάντα, αλλά λίγοι το κάνουν στην πραγματικότητα. Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ, περίπου το 70% των πολιτών χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021 και το επίπεδο παραμένει σταθερό τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center (η Meta είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook μειώθηκαν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, αλλά την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι οι χρήστες αυξάνονται και πάλι).

Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδιασμένες για να προσελκύουν και να «κρατούν» τους ανθρώπους στο διαδίκτυο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους για να επιστρέφουν. Η «έκρηξη» ντοπαμίνης από τα likes άλλων ανθρώπων μπορεί να κάνει τον χρήστη να νιώσει ακόμα και πανηγυρικά. Αλλά υπάρχει και ένα μειονέκτημα. Η συνεχής έκθεση στις ζωές των άλλων ανθρώπων μπορεί να βλάψει την εικόνα που έχετε για το σώμα σας, να επηρεάσει τον ύπνο σας, τα επίπεδα άγχους και την παραγωγικότητά σας.

Quitting Twitter? What People Say About Life After Social Media Facebook Twitter

«Αυτά τα συναισθήματα ωθούν τους ανθρώπους να σκεφτούν πόσο χρόνο θέλουν να ξοδεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι αν θέλουν», λέει στην Wall Street Journal η Kate Rosenblatt, κλινική διευθύντρια στην Talkspace, μια online εταιρεία θεραπείας.

Πολλοί άνθρωποι που εγκατέλειψαν το Twitter, το Facebook και το Instagram λένε ότι είναι πιο ευτυχισμένοι πια, αλλά συνειδητοποιούν επίσης ότι τους λείπουν κάποια πράγματα. Εδώ είναι όσα θέλησαν να μοιραστούν με τους άλλους, τα καλά και τα κακά. 

Η στέρηση εξασθενεί γρήγορα

Όταν έχετε συνηθίσει να ελέγχετε μια εφαρμογή κάθε μέρα, ή πολλές φορές την ημέρα, μερικές φορές ανοίγετε άσκοπα την εφαρμογή και ξεφυλλίζετε το feed σας. 

«Είχα απορροφηθεί τόσο πολύ από τα αρνητικά meme, τα χειροκροτήματα και τους καβγάδες στο Twitter, που όταν πρωτοέφυγα, η «μνήμη των μυών» μου μού έλεγε να ανοίξω την εφαρμογή και να αρχίσω να σκρολάρω», δήλωσε η Kimberly Katiti, μια 28χρονη καλλιτέχνιδα στο Βόρειο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, που εγκατέλειψε την πλατφόρμα τον Απρίλιο του 2021.

«Το ξεπέρασα αυτό μέσα σε μια εβδομάδα», είπε. «Απλά έβαζα το τηλέφωνό μου στην άκρη. Και πριν το καταλάβω, δεν είχα την ανάγκη να κάνω scroll και να δω τι συμβαίνει στον κόσμο».

Εξακολουθείτε να είστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν ως ένας τρόπος σύνδεσης με φίλους, αλλά οι πλατφόρμες εξελίχθηκαν σε χώρους για εταιρείες και ανθρώπους που μοιράζονται ειδήσεις και πολιτικές» απόψεις, σχολιάζει η WSJ,  αναφέροντας και τον Μασκ που χαρακτήρισε το Twitter την de facto πλατεία του κόσμου. 

«Αλλά με αυτόν τον εμπλουτισμένο ρόλο ήρθαν η παραπληροφόρηση και άλλα προβλήματα. Το να βγάλετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη ζωή σας μπορεί να σας ωθήσει να βρείτε άλλες πηγές ειδήσεων. Και επειδή δεν είστε στο Facebook δεν σημαίνει ότι θα χάσετε μεγάλες πολιτιστικές στιγμές και τάσεις.»

«Μπήκα στο Twitter το 2008 επειδή ήταν μια διαφορετική και νέα μορφή επικοινωνίας», δήλωσε ο Christopher Britton, ένας 34χρονος που διευθύνει μια επιχείρηση μάρκετινγκ στο Inlet Beach της Φλόριντα. «Εκείνη την εποχή, ανησυχούσα μήπως χάσω επαφή και πάψω να είμαι σχετικός». Διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter το 2011 και πλέον ενημερώνεται μέσω του Reddit, των Apple News και άλλων πηγών.

«Και η εφαρμογή των μηνυμάτων είναι εξίσου καλή με οποιαδήποτε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όταν κρατάω επαφή με ανθρώπους που γνωρίζω», δήλωσε ο κ. Britton.

Οι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί

Δεν χρειάζεται να είστε για πολύ καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συναντήσετε εκρήξεις στο Facebook ή βεντέτες στο Twitter, όπου οι άνθρωποι που γνωρίζετε επικοινωνούν διαφορετικά από ό,τι κατά πρόσωπο. Όταν δεν βλέπετε πλέον αυτές τις αναρτήσεις και αντί γι' αυτό αλληλεπιδράτε με ανθρώπους στην πραγματική ζωή, οι απόψεις σας μπορεί να αλλάξουν. 

«Είναι πολύ πιο εύκολο να δημοσιεύεις αγενές περιεχόμενο όταν βρίσκεσαι πίσω από ένα πληκτρολόγιο», δήλωσε ο J.J. Garcia, ένας 54χρονος αναλυτής επιχειρήσεων στο New Braunfels του Τέξας. «Αλλά από κοντά, οι γείτονές σου φαίνονται λιγότερο πρόθυμοι να μιλήσουν για τέτοια πράγματα. Και μπορείς να τα πας καλύτερα μαζί τους όταν δεν βλέπεις όλες τις απόψεις τους στο διαδίκτυο».

Φεύγετε από το Twitter; Άνθρωποι που διέγραψαν τα προφίλ τους μιλούν για τη ζωή χωρίς social media Facebook Twitter

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με την αποστολή ή τη δωρεά χρημάτων

Στο Facebook, μπορείτε να προσθέσετε τα στοιχεία πληρωμής σας για να αγοράσετε και να πουλήσετε αντικείμενα στο Marketplace, να στείλετε χρήματα στην οικογένεια στο Messenger και να κάνετε απευθείας δωρεές για σκοπούς. Η έξοδος από το Facebook μπορεί να το κάνει αυτό πιο δύσκολο, λέει ο Μπόμπι Μπούχλερ, ένας 57χρονος συνταξιούχος καθηγητής γυμνασίου από το Λας Βέγκας που εγκατέλειψε το κοινωνικό δίκτυο το 2019.

«Στο Twitter, ακολουθώ οργανώσεις που διασώζουν σκύλους. Και κάνουν αναρτήσεις που ζητούν να γίνουν δωρέες στο Facebook, ή παραπέμπουν σε μια ανάρτηση στο Facebook», δήλωσε ο κ. Buchler. «Αλλά δεν μπορώ εύκολα να το ελέγξω, επειδή δεν θέλω να μπω στο Facebook».

Οι άνθρωποι δεν σας αναζητούν – ή δεν θυμούνται τα γενέθλιά σας

Η Kristen Womack ήταν ενεργή στο Facebook και το Instagram, διευθύνοντας ομάδες, ανταλλάσσοντας άρθρα και διατηρώντας έναν λογαριασμό μικρής επιχείρησης. Αλλά όταν εγκατέλειψε το Facebook το 2016 και το Instagram το 2020, κανείς δεν φάνηκε να το προσέχει.

«Ούτε ένα άτομο δεν είπε: Ουάου, δεν σε βλέπω πια στο Facebook ή στο Instagram. Μου λείπεις», δήλωσε η κ. Womack, 42χρονη product manager στη Microsoft Corp. στη Μινεάπολη. «Από τη στιγμή που φεύγεις από το πάρτι, είναι σαν να μη λείπεις.» 

Και αυτές οι υπενθυμίσεις γενεθλίων και τα σχόλια στον τοίχο σας στο Facebook; Πείτε τους αντίο. Αν και αυτό μπορεί να μην είναι κακό. «Στο Facebook στα γενέθλιά μου, 300 άτομα εμφανίζονταν και μετά έπρεπε να απαντήσεις και να κάνεις like σε σχόλια από τυχαίους ανθρώπους\, δήλωσε ο Verlin Campbell, 42χρονος διαχειριστής πληροφοριακών συστημάτων στο Λος Άντζελες. «Τώρα οι αλληλεπιδράσεις μου είναι πιο γνήσιες. Στα γενέθλιά μου, περίπου 20 άτομα μου έστειλαν μήνυμα. Είμαι πιο χαρούμενος με αυτό».

Αισθάνεστε πιο παραγωγικοί

Η εγκατάλειψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σας δίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο - μερικές φορές περισσότερο απ' όσο ξέρετε να αξιοποιήσετε.

«Έμεινα έκπληκτος όταν συνειδητοποίησα πόσο χρόνο σπαταλούσα σκρολάροντας. Κάθεσαι στον υπολογιστή σου για να γράψεις και είναι εύκολο να παρασυρθείς», δήλωσε η Lindsey Zitzmann. Η 39χρονη life coach από το Βίλαρντ της Μινεσότα, εγκατέλειψε το Instagram το 2020. 

«Τώρα, σε αυτές τις ενδιάμεσες στιγμές που έχω λίγα λεπτά, διαβάζω βιβλία, είμαι πιο παρούσα με την οικογένεια ή μαγειρεύω χωρίς να σηκώνω το τηλέφωνό μου», πρόσθεσε.

Οι φίλοι απομακρύνονται

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι είστε σε επαφή με ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή διπλοπατήσατε μια καρδούλα σε μια ανάρτηση ή επειδή κάποιος σχολίασε μια φωτογραφία σας. Μόλις αποχωρήσετε, κάποιες από αυτές τις σχέσεις ξεθωριάζουν.

«Με στεναχωρεί να το σκέφτομαι», δήλωσε ο Oliver Murray, 18 ετών, από το Fayetteville της Ark. Ο ανεξάρτητος ψηφιακός καλλιτέχνης λέει ότι έχασε την επαφή με κάποιους διαδικτυακούς φίλους όταν διέγραψε τον λογαριασμό του στο Instagram το 2019. Τώρα μοιράζεται τα έργα του στο Tumblr και το Twitter, όπου δεν αισθάνεται πίεση να δημοσιεύει συνεχώς.

«Ενοχλήθηκα με όλες τις επιφανειακές αναρτήσεις ματαιοδοξίας», δήλωσε. «Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψω στο Instagram είναι αν ο Έλον Μασκ καταστρέψει το Twitter».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ