Το Facebook ήρε το ban στις αναρτήσεις που υποστήριζαν πως η Covid-19 είναι ανθρωπογενούς προέλευσης. 


Η αλλαγή αυτή στην πολιτική του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την προέλευση της πανδημίας κορωνοϊού που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν περίπου 18 μήνες πριν. 


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη Κυριακη, που επικαλείται μέχρι πρότινος απόρρητη αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ασθένησαν τον Νοέμβριο του 2019 και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. 

 

«Δεδομένων των εν εξελίξει ερευνών για την προέλευση του ιού και σε συνεννόηση με ειδικούς δημόσιας υγείας, δεν θα απομακρύνουμε πλέον τον ισχυρισμό πως η COVID-19 είναι ανθρώπινης προέλευσης ή παρασκευής» ανακοίνωσε χθες το Facebook. 

 

Παρότι πολλοί διεθνείς θεσμοί και επιστήμονες απέρριπταν εδώ και καιρό το σενάριο πως ο  SARS-CoV-2 προέυκυψε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της Γουχάν, η θεωρία αυτή επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα. 

 

Νωρίτερα εντός Μαΐου, ομάδα 18 διακεκριμένων επιστημόνων κάλεσε για ενδελεχέστερη έρευνα στις συνθήκες εμφάνισης του ιού. 

 

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ζήτησε από  τις υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, δίνοντας, μάλιστα, προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή της έκθεσής τους.