Έρχεται το Athens Science Festival

Έρχεται το Athens Science Festival Facebook Twitter
0

Έρχεται το Athens Science Festival Facebook Twitter

 

Το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου και μας προσκαλεί σε μια αναζήτηση/εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντος: drones, internet of things, εικονική πραγματικότητα και αυτοκίνητα ρομπότ, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Govinda Upadhyay

LED it be: Από την Ινδία, για όλο τον κόσμο, με αγάπη

Αυτό το σύνθημα ακολούθησε και ο 28χρονος Govinda Upadhyay, ξεκινώντας από την Ινδία με όνειρό του να “φωτίσει” τον κόσμο. Μπορεί κάθε μαθητής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, να διαβάζει κάτω από το φως μιας λάμπας LED που έχει κατασκευάσει ο ίδιος με απλά υλικά; Με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του «LED it be», o Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ, και μας δείχνει το δρόμο, αλλά και τα εμπόδια που συναντά κάποιος από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πραγματοποίησή της. Ο Upadhyay είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς στο χώρο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, και έχει επιλεχθεί το 2016 από το περιοδικό Forbes ως ένας από τους 30 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες της Ευρώπης κάτω των 30 ετών.

Τίτλος δράσης: LEDitbe || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 19.00-19.50

 

Κωνσταντίνος Δεμέτζος

Αόρατα(!) ρομπότ… εν δράσει

Στο φετινό φεστιβάλ τα ρομπότ έχουν την τιμητική τους. Άλλα θα χορεύουν, άλλα θα οδηγούν οχήματα του μέλλοντος, άλλα θα μονομαχούν, ενώ κάποια θα κληθούμε να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος θα μας παρουσιάσει άλλα ρομπότ, που είναι …αόρατα! Αυτά τα «έξυπνα» μικροσκοπικά φάρμακα-ρομπότ υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς. Ο δρ. Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές και με ελάχιστες παρενέργειες.
Τίτλος δράσης: «Έξυπνα» Βιονανο-ρομποτικά Φάρμακα || Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 18.00-18.50

 

Δημήτρης Ματσάκης

Λάθος ώρα; Λάθος μέρος!

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, κάποιος φροντίζει να λειτουργούν τα πάντα …ρολόι. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, τραπεζικές συναλλαγές, διαδίκτυο και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την ώρα που υπολογίζεται με βάση τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, πίσω από τα οποία κρύβεται ο Έλληνας «Father of Time ή Time Lord» Δημήτρης Ματσάκης. Ο «πατέρας του χρόνου» αποκαλεί τα ρολόγια παιδιά του, αν και ο ίδιος δεν φοράει ποτέ ρολόι! Δεν υπάρχει το «τέλειο» ρολόι, αλλά συνδυάζοντας 100 περίπου ατομικά ρολόγια – δηλαδή, ρολόγια που βασίζονται στην παρατήρηση των ταλαντώσεων ατόμων καισίου–, τεσσάρων διαφορετικών τύπων, ο δρ. Ματσάκης καταφέρνει να μετρήσει το χρόνο με τρομερή ακρίβεια, εξαλείφοντας τα αδύναμά τους σημεία. Αν η μέτρηση του χρόνου πέσει έξω έστω και για ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, τότε αμέτρητα χρονοεξαρτώμενα συστήματα που ρυθμίζουν την καθημερινή μας ζωή θα καταστραφούν ― ένα GPS θα πέσει έξω περίπου ένα χιλιόμετρο στον προσδιορισμό της θέσης μας.

Τίτλος δράσης: Θεωρίες για τον Χρόνο || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 19.00-19.50

 

Σταμάτης Κριμιζής

Πλούτωνας: Μια ιστορία απόσταση

Και από τη Γη στο διάστημα. Ένα ιστορικό ταξίδι στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, μας επιφυλάσσει ο σπουδαιότερος Έλληνας αστροφυσικός και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών & Johns Hopkins University, ΗΠΑ), που έχει συμμετάσχει στις σημαντικότερες αποστολές της NASA στους πλανήτες της ηλιακής «γειτονιάς» μας, με κυριότερες τις Voyager 1 και 2 και πρόσφατα την αποστολή New Horizons, η οποία το 2015 προσέγγισε για πρώτη φορά τον Πλούτωνα. Στην ομιλία του θα μας αφηγηθεί ιστορίες από τις διαστημικές εξερευνήσεις της ανθρωπότητας στο ηλιακό σύστημα που ξεκίνησαν από τον Ερμή και έφτασαν στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, ανακαλύπτοντας μέρη που ποτέ κανείς δεν είχε φανταστεί.

Τίτλος δράσης: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Ένα σύγχρονο Έπος για την Eξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 19.00-19.50

 

Έρχεται το Athens Science Festival Facebook Twitter

 

Jim Al-Khalili

Σε έναν κόσμο… κβαντικό!

Μπορούν τα κβαντικά φαινόμενα να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής; Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από ακατανόητους κανόνες; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ.Βρετανία. Αλλά μην τρομάζετε, γιατί στο Athens Science Festival θα μας πάρει από το χέρι για να μας ταξιδέψει στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ο Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Al-Khalili διδάσκειΚβαντική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ενώ, παράλληλα, διευθύνει το Τμήμα Επικοινωνίας και Διάδοσης Επιστημονικών Θεμάτων προς το ευρύ κοινό. Θα μπορέσει άραγε να μας πείσει ότι: «ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της επιστήμης είναι να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αντιληφθεί ότι ο κόσμος μας είναι κατανοητός;», όπως χαρακτηριστικά έχει πει;

Τίτλος δράσης: Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 20.00-20.50

Η ομιλία του καθηγητή Jim Al Al-Khalili θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου ΤΡΑΥΛΟΣ.

 

Γιώργος Παξινός

Know yourself, i.e. Γνώθι σαυτόν

«Ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενέργεια του εγκεφάλου», θα υποστηρίξει ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και επικεφαλής ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, στην ομιλία του «Γνώθι σαυτόν» στο Athens Science Festival και θα συνεχίσει λέγοντας «…ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που αδυνατούμε να καταλάβουμε κατοικεί μέσα μας, και δεν είναι άλλο από τον εγκέφαλο». Ο Καθηγητής Παξινός,ο πρώτος επιστήμονας που χαρτογράφησε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο, είναι ο πλέον ειδικός για να μας πείσει πως δεν υπάρχει ψυχή και να μας βοηθήσει να ξανανακαλύψουμε την ταυτότητά μας.

Τίτλος δράσης: Γνώθι σαυτόν || Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 20.00-20.50

 

29 Μαρτίου – 2 Απριλίου

Τετάρτη-Παρασκευή: 09-00-23:00, Σάββατο & Κυριακή: 11:00-23:00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

http://www.athens-science-festival.gr/


 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Τech & Science / ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας
NEWSROOM
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM