Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ένα διαστημικό κατάλοιπο της σοβιετικής διαστημικής κούρσας της δεκαετίας του 1970, το σκάφος Kosmos 482, αναμένεται να επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης τις επόμενες ημέρες, με την πτώση του να προσδιορίζεται γύρω στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το σκάφος, το οποίο προοριζόταν να προσγειωθεί στην Αφροδίτη, δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τη γήινη τροχιά εξαιτίας βλάβης στον προωθητικό του μηχανισμό. Ωστόσο, ένα από τα βασικά του τμήματα –μια σφαιρική κάψουλα βάρους περίπου 500 κιλών και διαμέτρου ενός μέτρου– εξακολουθεί να περιφέρεται γύρω από τη Γη εδώ και 53 χρόνια, σε έντονα ελλειπτική τροχιά που σταδιακά χάνει ύψος.

Ο Ολλανδός αστροφυσικός Μάρκο Λάνγκμπρουκ, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ, υπολόγισε ότι η κάψουλα ενδέχεται να πέσει με ταχύτητα περίπου 242 χλμ/ώρα. Παρότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, εκτιμάται πως η απειλή είναι αντίστοιχη ενός μετεωρίτη – σπάνιο αλλά όχι μηδενικό ενδεχόμενο.

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Ακόμη κι αν επιβιώσει της επανεισόδου, το ρίσκο να χτυπήσει κάποιον είναι μικρότερο από το να σας χτυπήσει κεραυνός», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press.

Το Kosmos 482 είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές αντοχής ώστε να αντέξει την καθοδική πορεία στην πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό καθιστά το σκάφος πιο πιθανό να επιβιώσει κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτόουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian εξήγησε πως εάν το θερμικό του προστατευτικό σύστημα έχει υποστεί φθορά, ίσως καταστραφεί πλήρως. Εάν, ωστόσο, διατηρείται ακόμη λειτουργικό, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει στην επιφάνεια σχεδόν ακέραιο, ως ένα μεταλλικό αντικείμενο μισού τόνου.

Πού μπορεί να πέσει

Η κάψουλα θα μπορούσε να εισέλθει στην ατμόσφαιρα οπουδήποτε μεταξύ 51,7° βόρειου και νότιου γεωγραφικού πλάτους — μια ζώνη που εκτείνεται από το Λονδίνο και την Αλμπέρτα του Καναδά έως το ακρωτήριο Χορν της Νότιας Αμερικής.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, η πιθανότερη κατάληξη, σύμφωνα με τον Λάνγκμπρουκ, είναι στον ωκεανό.

Το Kosmos 482 ήταν μέρος μιας ευρύτερης σειράς σοβιετικών αποστολών προς την Αφροδίτη. Λόγω τεχνικής αστοχίας, παρέμεινε καθηλωμένο σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ τα περισσότερα τμήματά του κατέπεσαν εντός δεκαετίας. Ωστόσο, η προσεδάφιση της κύριας κάψουλας αναβλήθηκε για… το 2025.

Η πιθανή πτώση του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για την παρακολούθηση και διαχείριση των διαστημικών σκουπιδιών. Με εκατοντάδες παλιά αντικείμενα σε τροχιά, παρόμοια περιστατικά ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

Εάν το Kosmos 482 τελικά φτάσει στη Γη και εντοπιστεί, θα αποτελέσει ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα από την εποχή της διαστημικής κούρσας. Αν όχι, θα προστεθεί απλώς στη μακρά λίστα των αντικειμένων που εξαφανίστηκαν φλεγόμενα στην ατμόσφαιρα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM