Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Επιστήμονες στην Αυστραλία πέτυχαν για πρώτη φορά τη δημιουργία εμβρύου καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), ένα «πρωτοποριακό επίτευγμα» που θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωση απειλούμενων ειδών στο μέλλον.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις προσπάθειες διατήρησης της αυστραλιανής βιοποικιλότητας, καθώς η χώρα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς εξαφάνισης ειδών στον κόσμο. Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Συμβούλιο Εισβολικών Ειδών της Αυστραλίας, τουλάχιστον 33 είδη θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή αποίκηση της ηπείρου.

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης Facebook Twitter

Η ομάδα των επιστημόνων ανέπτυξε την τεχνική σε ανατολικά γκρι καγκουρό, τα οποία δεν θεωρούνται απειλούμενα, με στόχο να εφαρμοστεί σε πιο ευάλωτα μαρσιποφόρα, όπως τα κοάλα και οι διάβολοι της Τασμανίας. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος, οι ερευνητές εισήγαγαν ένα σπερματοζωάριο απευθείας σε ένα ώριμο ωάριο, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν το πρώτο έμβρυο καγκουρό σε εργαστηριακές συνθήκες.

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Άντρες Γκαμπίνι.

Το επίτευγμα αυτό εντάσσεται στο δεκαετές σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης για την αποτροπή περαιτέρω εξαφανίσεων, το οποίο περιλαμβάνει τη διατήρηση τουλάχιστον του 30% της έκτασης της χώρας και την προστασία 110 ειδών υψηλής προτεραιότητας. Με περισσότερα από 2.200 είδη και οικοσυστήματα να απειλούνται με εξαφάνιση, η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση της αυστραλιανής άγριας ζωής.


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM
Εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο καθώς επιβραδύνεται ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Τech & Science / Εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο καθώς επιβραδύνεται ο εμβολιασμός τους, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Τα κρούσματα ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό αυξάνονται παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και εκθέτοντας τις πληγείσες χώρες σε αυξανόμενο κόστος για την αντιμετώπισή τους
LIFO NEWSROOM