«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού.

 

To αμερικανικό εμβόλιο έλαβε θετική γνωμοδότηση για την υπό όρους διάθεσή του στην αγορά.

 

Εάν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρείται τυπική διαδικασία, θα γίνει το δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο στην ΕΕ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

 

Το εμβόλιο BioNTech-Pfizer είναι επί του παρόντος το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ.

 

«Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά του Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών», αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεδρίασε σήμερα, για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να λάβει την απόφαση.

 

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), προκειμένου να συζητήσει το εμβόλιο Covid-19 της Moderna, ξεκίνησε. Θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», ανέφερε ο οργανισμός σε ένα tweet νωρίτερα σήμερα.

 

H CHMP είχε συγκληθεί τη Δευτέρα για να συζητήσει το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα.

 

H Επιτροπή Φαρμάκων ανέφερε χθες πως οι ειδικοί της «εργάζονται σκληρά για να αποσαφηνίσουν εκκρεμή ζητήματα με την εταιρεία».

 

Η ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σύντομα το πράσινο φως της.

 

Η έγκριση ενός δεύτερου εμβολίου, έπειτα από εκείνο των Pfizer-BioNTech, θα δώσει ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ.

 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δήλωσε χθες ότι το εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να εγκριθεί «εντός των επόμενων ωρών» και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, μιας έκτακτης Συνόδου, μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα είναι αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση.

 

Με πληροφορείς του Reuters/DW