Εκστρατεία για την απαγόρευση της ασπαρτάμης στην Γαλλία

Εκστρατεία για την απαγόρευση της ασπαρτάμης στην Γαλλία Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Η μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch, η Ένωση κατά του Καρκίνου και η γαλλική εφαρμογή για την διατροφή Yuka ξεκίνησαν σήμερα κοινή εκστρατεία για την απαγόρευση της ασπαρτάμης, της επίμαχης γλυκαντικής ουσίας, ως εν δυνάμει επικίνδυνης για την υγεία.

Στόχος του κειμένου που κυκλοφόρησε σε ένδεκα ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία), να ασκηθεί πίεση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την απαγόρευση αυτού του πρόσθετου και να ζητηθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενεργήσουν προληπτικά, διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση.

Παρούσα, σύμφωνα με την Foodwatch, σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που αποκαλούνται «light», όπως ορισμένα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι 0%, τσίχλες, η ασπαρτάμη προκαλεί συζητήσεις για τους κινδύνους που μπορεί να θέτει για την υγεία.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ασπαρτάμη «ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον Philippe Bergerot, πρόεδρο της Ενωσης κατά του Καρκίνου, δεν υπάρχει «κανείς λόγος να επιτρέπεται οι άνθρωποι να εκτίθενται σε έναν απολύτως αποφευκτό κίνδυνο καρκίνου» και «ζητούμε από τους πολιτικούς ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να την απαγορεύσουν».

Ασπαρτάμη: Κίνδυνοι που συνδέονται με τον διαβήτη ή με τον πρόωρο τοκετό

Έρευνες έχουν αναδείξει επίσης κινδύνους που συνδέονται με τον διαβήτη ή με τον πρόωρο τοκετό σε σχέση με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Η ουσία εντοπίζεται στις ετικέτες των προϊόντων ως Ε951 και επαναξιολογήθηκε στο 2013 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την αξιολόγηση των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, χωρίς να ενοχοποιηθεί.

Αλλά η Foodwatch, η Ενωση κατά του Καρκίνου και η Yuka ανησυχούν για «συγκρούσεις συμφερόντων», όπως διευκρινίζεται στην κοινή τους ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Foodwatch σχετικά με την ασπαρτάμη η οποία δημοσιεύεται σήμερα, «περί τα τρία τέταρτα των μελετών για την ασπαρτάμη που θεωρούνται αξιόπιστες από τον EFSA χρηματοδοτήθηκαν από την αγροδιατροφική βιομηχανία ή πραγματοποιήθηκαν υπό την επιρροή της, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αξιολόγησης των κινδύνων και, κατά συνέπεια, την έγκριση της ασπαρτάμης από τον EFSA».

Στο τέλος του 2019, οι τρεις αυτές οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και της υγείας είχαν πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά των νιτρικών αλάτων στα είδη διατροφής για τον ρόλο τους στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας ήταν ορισμένες από τις βιομηχανίες τροφίμων να τροποποιήσουν τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων τους.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM