Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» άλλων θανατηφόρων ασθενειών

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» άλλων θανατηφόρων ασθενειών Facebook Twitter
ΕPA
0

Για τον κίνδυνο να εκτοξευθούν οι περιπτώσεις ελονοσίας, AIDS και άλλων ασθενειών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Την ώρα που τα συστήματα υγείας κάνουν αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, η πανδημία μπορεί να έχει καταστροφικές αλυσιδωτές αντιδράσεις για την παγκόσμια υγεία, προειδοποιούν ειδικοί και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων που μίλησαν στο CNN.

Οι φόβοι τους είναι για πιθανά «πισωγυρίσματα» σε ό,τι αφορά ασθένειες πως η φυματίωση και η ιλαρά, αλλά παράλληλα προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού, καθώς οι οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από τη μία την πανδημία και από την άλλη τις προκλήσεις που ήδη υπήρχαν σε πολλά σημεία του πλανήτη.

«Αν δεν μολυνθείς από τον κορωνοϊό, αλλά πεθάνεις από ελονοσία, προφανώς δεν είναι καλύτερα. Όλη αυτή η δουλειά δεν μπορεί να σταματήσει απλά επειδή η προσοχή έχει στραφεί αλλού, πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Ο'Κιφ, αντιπρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Catholic Relief Services.

Η μάχη θα δοθεί σε πολλά μέτωπα υπογράμμισε και η Γκέιλ Σμιθ, πρόεδρος και CEO της οργάνωσης One Campaign. «Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη δημόσια υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, τις τοπικές οικονομίες είναι τέτοιες που πρέπει να έχουμε πολυπρόσωπη αντίδραση, διαφορετικά λύνεις κάτι εδώ και μετά έχεις μια άλλη κρίση στα χέρια σου, στην άλλη μεριά», συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τη διακοπή εμβολιασμών

Ήδη πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη να συνεχιστούν οι καμπάνιες εμβολιασμού που πιθανόν έχουν ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που προκαλεί τεράστια ανησυχία για τον κίνδυνο καταστροφικών συνεπειών.

Η Σμιθ θύμισε ότι κατά την επιδημία του Έμπολα, υπήρχε έξαρση ιλαράς και ελονοσίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, UNICEF ανέφερε ότι υπήρξε πτώση 70-80% στην αποστολή εμβολίων από τα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Δεκάδες χώρες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από απόθεμα εμβολίων, ανάμεσά τους πέντε χώρες στις οποίες υπήρξε έξαρση ιλαράς το 2019. Εκτιμάται ότι 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες κινδυνεύουν να μην κάνουν εμβόλιο για την ιλαρά.

Πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι καμπάνιες εμβολιασμού και υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστούν όπου έχουν διακοπεί, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την ιλαρά.

«Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο σε χώρες που δίνουν μάχη με την ιλαρά, τη χολέρα, την πολιομυελίτιδα, για εξάρσεις τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό», είπε ο Νόαμ Ούνγκερ, αντιπρόεδρος της InterAction, μια διεθνής συμμαχία ΜΚΟ.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για τη φυματίωση, ακόμη και επειδή υπάρχει φόβος προσέλευσης σε δομές υγείας. Στην Ινδία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαπίστωσαν πτώση σχεδόν 80% στις καθημερινές ειδοποιήσεις για φυματίωση και αυτό «όχι επειδή δεν εξαπλώνεται, αλλά γιατί δεν το μαθαίνουμε, επειδή ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε η Αμάντα Γκλάσμαν, αντιπρόεδρος του Center for Global Development.

Την ίδια ώρα, έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δείχνει ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού επηρεάζει αρνητικά τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της φυματίωσης. Μάλιστα, οι συντάκτες της μελέτης προβλέπουν έως 1,4 εκατομμύρια θανάτους από φυματίωση έως το 2025.

Εκατομμύρια στα όρια της πείνας

Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί τεράστια ανησυχία και για εκτεταμένη διατροφική ανασφάλεια. Ήδη ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να φέρει στα όρια της πείνας άλλοι 130 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Νάνσι Λίνμποργκ, πρόεδρος του US Institute of Peace εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το Κέρας της Αφρικής, περιοχή στην οποία οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν μαζί με όλα αυτά τόσο την ξηρασία όσο και τις καταστροφικές επιδρομές από τεράστια σμήνη ακριδών. «Υπάρχει η πιθανότητα πολλών θανάτων όχι μόνο από ασθένειες αλλά εξαιτίας της πείνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM