Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter
Για σχεδόν όλο τον πλανήτη η απειλή τώρα ειναι ο κορωνοϊός, αλλά η Αφρική ζει τον εφιάλτη των ακρίδων
0

Εβδομάδες πριν ο κορωνοϊός γίνει η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη, οι ακρίδες είχαν ήδη πολιορκήσει τμήματα της Αφρικής, σε μια εισβολή που είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη εδώ και 70 χρόνια.


Τώρα, η Αφρική είναι ξανά σε συναγερμό καθώς φτάνει το δεύτερο κύμα ακρίδων, με το σμήνος να εκτιμάται πως είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του πρώτου και δεινητικά πιο καταστροφικό

Δισεκατομμύρια από τις νεαρές ακρίδες της ερήμου, καταφθάνουν σε κύματα από τις περιοχές αναπαραγωγής στη Σομαλία σε αναζήτηση φρέσκιας βλάστησης που φυτρώνει μετά τις εποχιακές βροχές.

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter

Εκατομμύρια ήδη ευάλωτοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυτης οικονομικής καταστροφής και καθώς μαζεύονται για να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τις ακρίδες, συχνά μάταια, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να διαδώσουν τον κορωναϊό. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα θέμα που για τους ντόπιους έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

«Όλοι μιλάνε για τις ακρίδες», δήλωσε ο Yoweri Aboket, ένας αγρότης στην Ουγκάντα. «Μόλις προσγειωθούν στο χωράφι σας φέρνουν την πλήρη καταστροφή. Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν ότι οι ακρίδες είναι πιο καταστροφικές από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι ο ιός θα φτάσει εδώ».

Ένα κατεστραμμένο χωράφι με μανιόκας, μια τοπική καλλιέργεια, σημαίνει πείνα και προκαλεί ανησυχία στο χωριό των περίπου 600 ανθρώπων, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αφρικής, όπως η Κένυα, η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν. Τα σμήνη έχουν επίσης παρατηρηθεί στο Τζιμπουτί, την Ερυθραία, την Τανζανία και το Κονγκό.

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως η επέλαση των ακρίδων προκλήθηκε εν μέρει από την κλιματική αλλαγή και χαρακτήρισε το φαινόμενο μια άνευ προηγουμένου απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης. Οι αξιωματούχοι του, έχουν εκτιμήσει ότι αυτό το νέο κύμα θα είναι περίπου 20 φορές πιο μεγάλο από το πρώτο και αρκετά πιο καταστροφικό.

Η σημερινή κατάσταση στην Ανατολική Αφρική παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική καθώς αυξάνονται τα σμήνη που σχηματίζονται στην Κένυα, τη Νότια Αιθιοπία και τη Σομαλία, ανέφερε μια νέα αξιολόγηση του FAO.

Οι ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής μέχρι το Μάιο, είναι δεδομένο που ενισχύει την πρόβλεψη ότι πιθανότατα θα υπάρξει και νέος γύρος στα τέλη Ιουνίου και Ιουλίου, που συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου συγκομιδής, ανέφερε η υπηρεσία.

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter

Οι ακρίδες εισβάλλουν στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής σε εξαιρετικά μεγάλα και πρωτοφανή σμήνη, δήλωσε το κέντρο παρακολούθησης κλιματικών προβλέψεων που εδρεύει στο Ναϊρόμπι. Τα νέα σμήνη περιλαμβάνουν νεαρούς ενήλικες που τρώνε περισσότερο από τα πιο μεγάλα σε ηλικία έντομα, δήλωσε ο Kenneth Mwangi, ένας αναλυτής πληροφοριών στο κέντρο.

Ο Mwangi και άλλοι αξιωματούχοι στην Κένυα, ανέφεραν δυσκολίες στην καταπολέμηση του σμήνους, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με το κορωνοϊό καθυστερούν τα διασυνοριακά ταξίδια και την παράδοση φυτοφαρμάκων. Τα μέσα των φτωχών αγροτών είναι πενιχρά στη μάχη κατά των εντόμων. Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις παλεύουν να συγκεντρώσουν πόρους, αλλά και εξοπλισμό για να αποφύγουν το δεύτερο κύμα καταστροφής, η δήλωση που έκανε έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου είναι ένα δυσοίωνο σημάδι: «Τα σμήνη των ακρίδων κινούνται σε μέρη που δεν είχαμε ξαναδεί».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM