Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter
Για σχεδόν όλο τον πλανήτη η απειλή τώρα ειναι ο κορωνοϊός, αλλά η Αφρική ζει τον εφιάλτη των ακρίδων
0

Εβδομάδες πριν ο κορωνοϊός γίνει η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη, οι ακρίδες είχαν ήδη πολιορκήσει τμήματα της Αφρικής, σε μια εισβολή που είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη εδώ και 70 χρόνια.


Τώρα, η Αφρική είναι ξανά σε συναγερμό καθώς φτάνει το δεύτερο κύμα ακρίδων, με το σμήνος να εκτιμάται πως είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του πρώτου και δεινητικά πιο καταστροφικό

Δισεκατομμύρια από τις νεαρές ακρίδες της ερήμου, καταφθάνουν σε κύματα από τις περιοχές αναπαραγωγής στη Σομαλία σε αναζήτηση φρέσκιας βλάστησης που φυτρώνει μετά τις εποχιακές βροχές.

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter

Εκατομμύρια ήδη ευάλωτοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυτης οικονομικής καταστροφής και καθώς μαζεύονται για να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τις ακρίδες, συχνά μάταια, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να διαδώσουν τον κορωναϊό. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα θέμα που για τους ντόπιους έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

«Όλοι μιλάνε για τις ακρίδες», δήλωσε ο Yoweri Aboket, ένας αγρότης στην Ουγκάντα. «Μόλις προσγειωθούν στο χωράφι σας φέρνουν την πλήρη καταστροφή. Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν ότι οι ακρίδες είναι πιο καταστροφικές από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι ο ιός θα φτάσει εδώ».

Ένα κατεστραμμένο χωράφι με μανιόκας, μια τοπική καλλιέργεια, σημαίνει πείνα και προκαλεί ανησυχία στο χωριό των περίπου 600 ανθρώπων, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αφρικής, όπως η Κένυα, η Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν. Τα σμήνη έχουν επίσης παρατηρηθεί στο Τζιμπουτί, την Ερυθραία, την Τανζανία και το Κονγκό.

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως η επέλαση των ακρίδων προκλήθηκε εν μέρει από την κλιματική αλλαγή και χαρακτήρισε το φαινόμενο μια άνευ προηγουμένου απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης. Οι αξιωματούχοι του, έχουν εκτιμήσει ότι αυτό το νέο κύμα θα είναι περίπου 20 φορές πιο μεγάλο από το πρώτο και αρκετά πιο καταστροφικό.

Η σημερινή κατάσταση στην Ανατολική Αφρική παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική καθώς αυξάνονται τα σμήνη που σχηματίζονται στην Κένυα, τη Νότια Αιθιοπία και τη Σομαλία, ανέφερε μια νέα αξιολόγηση του FAO.

Οι ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής μέχρι το Μάιο, είναι δεδομένο που ενισχύει την πρόβλεψη ότι πιθανότατα θα υπάρξει και νέος γύρος στα τέλη Ιουνίου και Ιουλίου, που συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου συγκομιδής, ανέφερε η υπηρεσία.

Πιο πεινασμένες και τρομακτικά περισσότερες - Συναγερμός για δισεκατομμύρια ακρίδες που θα σαρώσουν ξανά στην Αφρική Facebook Twitter

Οι ακρίδες εισβάλλουν στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής σε εξαιρετικά μεγάλα και πρωτοφανή σμήνη, δήλωσε το κέντρο παρακολούθησης κλιματικών προβλέψεων που εδρεύει στο Ναϊρόμπι. Τα νέα σμήνη περιλαμβάνουν νεαρούς ενήλικες που τρώνε περισσότερο από τα πιο μεγάλα σε ηλικία έντομα, δήλωσε ο Kenneth Mwangi, ένας αναλυτής πληροφοριών στο κέντρο.

Ο Mwangi και άλλοι αξιωματούχοι στην Κένυα, ανέφεραν δυσκολίες στην καταπολέμηση του σμήνους, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με το κορωνοϊό καθυστερούν τα διασυνοριακά ταξίδια και την παράδοση φυτοφαρμάκων. Τα μέσα των φτωχών αγροτών είναι πενιχρά στη μάχη κατά των εντόμων. Καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις παλεύουν να συγκεντρώσουν πόρους, αλλά και εξοπλισμό για να αποφύγουν το δεύτερο κύμα καταστροφής, η δήλωση που έκανε έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου είναι ένα δυσοίωνο σημάδι: «Τα σμήνη των ακρίδων κινούνται σε μέρη που δεν είχαμε ξαναδεί».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM