To Instagram ξεκάθαρα δεν είναι πια η πλατφόρμα όπου οι χρήστες απλά δημοσιεύουν τις φωτογραφίες από τις στιγμιαίες εμπειρίες τους.

 

Η δημοφιλής εφαρμογή δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τους Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ και έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2010. Η επιτυχία ήταν άμεση και η δημοφιλία του πρωτοφανής. Το 2012 η εφαρμογή αγοράστηκε από το Facebook, προς ένα 1 δισεκατομμύρια δολάρια  και αμέσως ξεκίνησαν οι αλλαγές. Σήμερα, η εφαρμογή μετρά 1 δισ. χρήστες παγκοσμίως και η ανάπτυξή της συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

 

Όμως σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει πια τα πρώτα χρόνια του Ιnstagram. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι, πολλοί θα συνειδητοποίησαν πως οι αλλαγές και ο στόχος διακρίνονται ξεκάθαρα. Το Instagram μεταλλάσσεται (συχνά με ενοχλητικό θράσος) σε ένα τεράστιο ψηφιακό Mall. 

 

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που είναι δραστήριες στο Instagram είναι πάνω από 25 εκατομμύρια και η πλατφόρμα έχει πάνω από 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις που διαφημίζονται μηνιαίως μέσα από αυτήν. 200 εκατομμύρια χρήστες επισκέπτονται τουλάχιστον ένα επαγγελματικό προφίλ κάθε μέρα, ενώ υπάρχουν πάνω από 500.000 αποκαλούμενοι influencers και το 1/3 των πιο δημοφιλών καθημερινών Stories ανήκει σε επιχειρήσεις.

 

Τα παραπάνω facts δείχνουν γιατί εδώ και λίγους μήνες οι λογαριασμοί μας έχουν πλημμυρίσει από διαφημίσεις. Το νέο μότο του Ιnstagram θα μπορούσε να είναι «Αγόρασε τώρα!». Τα χορηγούμενα stories εμφανίζονται πλέον ανά 4 ή 5 stories από σελίδες και χρήστες που ακολουθούμε. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τις φωτογραφίες στο timeline ,ενώ η γενικότερη αίσθηση είναι πως υπάρχει πολιτική πιο επιθετικής και στοχευμένης διαφήμισης. Ψάξε κάτι στο ίντερνετ ή πάτα σε μια διαφήμιση και είναι σχεδόν βέβαιο πως την επόμενη ώρα θα δεις το προϊόν ή την υπηρεσία, να εμφανίζονται με μορφή διαφήμισης στον λογαριασμό σου.

 

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές ήταν προφανείς, αποτέλεσμα συγκεκριμένων βημάτων από την εφαρμογή, και μερικές έγιναν ορατές με μια σταδιακή, κάπως συγκαλυμμένη διαδικασία. Σύμφωνα με την ανάλυση του Quartz, το Facebook άρχισε να αλλάζει την στρατηγική του Instagram πέρυσι, για να ωθήσει την εφαρμογή να επιφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη. Κατά το ρεπορτάζ, δόθηκε εντολή να διπλασιάσει τον αριθμό των διαφημίσεων στην πλατφόρμα και αυτό κορυφώθηκε το καλοκαίρι.

 

Εκτός από τις διαφημίσεις που είναι κυριολεκτικά παντού - ακόμη και στην εξερεύνηση - η εταιρεία έχει επίσης διευκολύνει την αγορά απευθείας από το Instagram, εισάγοντας το Checkout, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν προϊόντα απευθείας από λογαριασμούς κάποιας εταιρείας η ακόμη και από φωτογραφίες που βάζουν influencers, χωρίς να βγαίνουν ποτέ από την εφαρμογή. Οι εταιρείες μπορούν επίσης ελεύθερα να «βομβαρδίζουν» χρήστες με διαφημίσεις τους στη ροή, ακόμη και αν δεν ακολουθούν το εμπορικό σήμα.

 

Οι καταναλωτές βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών. Μια έρευνα από τους αναλυτές της Deutsche Bank έδειξε ότι το 39% των χρηστών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Checkout ανέφεραν ως θετική την «ευκολία χρήσης», ενώ το 59% των χρηστών έχουν κλικάρει σε ένα σύνδεσμο που πωλούσε ένα προϊόν. Το πείραμα δείχνει να πετυχαίνει και το Instagram έχει γίνει ένα εμπορικό κέντρο με κατάλογο παραγγελιών προσαρμοσμένο στα γούστα του κάθε εν δυνάμει πελάτη. Και οι εταιρίες πλέον γνωρίζουν την δύναμή του Instagram και φροντίζουν να εξαντλούν τις δυνατότητές του. Ωστόσο, όπως σημειώνει και η ανάλυση, η διαφήμιση εδώ είναι διαφορετική, καμουφλαρισμένη. Το πλαίσιο στηρίζεται στην προώθηση ενός τρόπου ζωής ή της χρήσης ενός προϊόντος και όχι απλώς της πώλησης. Όλα λανσάρονται μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον με διαφορετική αισθητική και προσέγγιση.

 

Οι έφηβοι συνήθιζαν να βγαίνουν σε εμπορικά κέντρα για να ψωνίζουν ή να κάνουν βόλτα, αλλά ως επί το πλείστον να περνούν χρόνο με φίλους. Τώρα μπορούν εύκολα να κάνουν περίπου το ίδιο  στο τηλέφωνό τους, ενώ ο καταναλωτισμός έχει βρει νέο πεδίο ανάπτυξης μέσω του Instagram. που όπως λένε οι αναφορές θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενοι βήμα για πολλές διαφημίσεις είναι back-to-back ads στις ιστορίες. Δηλαδή πλέον κάποιοι θα βλέπουν όχι μία, αλλά δύο διαφημίσεις, προτού περάσουν σε περιεχόμενο που έχουν οι ίδιοι επιλέξει.