Αυτή η μπλούζα αλλάζει χρώμα και σχέδιο ανάλογα με τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα

Αυτή η μπλούζα αλλάζει χρώμα και σχέδιο ανάλογα με τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα Facebook Twitter
0

Σερφάροντας στο χαώδη κόσμο του «Internet of Things» μπορεί κανείς να ανακαλύψει καθημερινά δεκάδες παράξενα προϊόντα και ενδιαφέροντα πρότζεκτ, πολλά από τα οποία εντυπωσιάζουν με τις ιδέες πίσω από τη σύλληψή τους ή το σχεδιασμό τους, αλλά αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την πραγματική χρησιμότητά τους.

Όπως για παράδειγμα αυτή η σειρά έξυπνων ρούχων της Aerochromics που αλλάζουν χρώμα και σχέδιο ανάλογα με το βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Nikolas Bentel δημιούργησε μία σειρά από τρεις μπλούζες που είναι σε σε θέση να εντοπίζουν αντίστοιχα τρεις διαφορετικές μορφές ρύπανσης: Υψηλή συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα, ρύπανση από επικίνδυνα σωματίδια, αλλά και το βαθμό ραδιενεργής δραστηριότητας.

Η τεχνολογία πίσω από την κατασκευή της κάθε μπλούζας είναι διαφορετική και αρκετά περίπλοκη: Για παράδειγμα, η μπλούζα που ανιχνεύει την παρουσία επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα διαθέτει δύο αισθητήρες στο μπροστινό και στο πίσω μέρος. Όταν αυτοί ανιχνεύσουν υψηλό επίπεδο ρύπανσης, οι αισθητήρες ενεργοποιούν θερμικά pads πάνω στην μπλούζα, τα οποία μετατρέπουν το χρώμα στις βούλες από άσπρο σε μαύρο.

Στην περίπτωση της μπλούζας που ανιχνεύει το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μία χημική αντίδραση αλλάζει το χρώμα στις ρίγες του σχεδίου ώστε να γίνουν από μαύρες, άσπρες.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Aerochromics Nikolas Bentel, τα ρούχα αυτά φτιάχτηκαν για να ενημερώνουν όσους τα φορούν για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις μεγάλες πόλεις. «Η πληροφορία για το αν μία αστική περιοχή είναι ασφαλής θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη στο κοινό» τονίζει ο Bentel και προσθέτει: «Η μπλούζα αλλάζει τελείως χρώμα και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ενημερώνονται για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν».

Οι μπλούζες κοστίζουν 500 δολάρια η κάθε μία.

Με στοιχεία από The Verge και Tech Insider

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτή επιστολή Elon Musk - Steve Wozniak: Σταματήστε τώρα τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Τech & Science / Ανοιχτή επιστολή Elon Musk - Steve Wozniak: Σταματήστε τώρα τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι δύο ισχυροί της τεχνολογίας κάνουν λόγο για εξαιρετικά επικίνδυνη φάση για την ανθρωπότητα και ζητούν άμεσο τερματισμό των πειραμάτων – Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούν
NEWSROOM
Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Τech & Science / Επιστήμονες «χάκαραν» τη φωτοσύνθεση ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελέτησε τη φωτοσύνθεση στα πολύ πρώιμα στάδια της διαδικασίας, σε χρονική κλίμακα ενός εκατομμυριοστού του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ