Αντιδράσεις προκαλεί ο Ζούκερμπεργκ με όσα είπε για την άρνηση του Ολοκαυτώματος στο Facebook

Αντιδράσεις προκαλεί ο Ζούκερμπεργκ με όσα είπε για την άρνηση του Ολοκαυτώματος στο Facebook Facebook Twitter
EPA
1

Αποδέκτης έντονων επικρίσεων έγινε ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για τη στάση του απέναντι στην άρνηση του Ολοκαυτώματος από χρήστες της δημοφιλέστερης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. 

Ο συνιδρυτής του Facebook προκάλεσε την έντονη αντίδραση εβραϊκών συλλόγων και αντιρατσιστικών ομάδων σε όλον τον κόσμο, για τη αντιμετώπιση όσων αρνούνται το ολοκαύτωμα στα προφίλ ή της ομάδες που έχουν δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, η άρνηση του ολοκαυτώματος θα πρέπει να επιτρέπεται στο Facebook, επειδή σε κάποιο επίπεδο μπορεί να είναι ακούσια.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε πως η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι «βαθιά προσβλητική» προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν πιστεύω ότι η πλατφόρμα μας θα πρέπει να κατεβάσει (τέτοιες απόψεις) γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που διαφορετικοί άνθρωποι παρεξηγούν. Δεν πιστεύω ότι το κάνουν σκόπιμα (...) Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το κίνητρο».

Μετά τον αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Εβραίος και ο ίδιος, διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπερασπιστεί όσους αρνούνται ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη.

Όμως οι επικριτές του δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τις διευκρινίσεις του Ζούκερμπεργκ, που κατηγόρησαν τον ιδρυτή του Facebook ότι επιτρέπει τέτοιες ιδέες να «ευδοκιμούν» στο δίκτυό του.

«Τα σχόλια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι βαθιά ανεύθυνα», δήλωσε ο διευθυντής της καμπάνιας κατά του αντισημιτισμού, Στίβεν Σίλβερμαν.

«Δεν υπάρχει "αγαθή" άρνηση του Ολοκαυτώματος (...) Ο Ζούκερμπεργκ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την εκδίωξη τέτοιων απόψεων από το Facebook».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λίγκας αντι-δυσφήμισης στις ΗΠΑ, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, τόνισε από την πλευρά του ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι μία «σκόπιμη και μακροχρόνια τακτική παραπληροφόρησης από αντισημίτες, που είναι επίπονη και απειλητική για τους Εβραίους».

«Το Facebook έχει την ηθική υποχρέωση να μην επιτρέψει αυτή τη διασπορά (ψευδών πληροφοριών)», πρόσθεσε.

Βάσει των νέων κανονισμών του Facebook, που κοινοποιήθηκαν τον Απρίλιο, ο δικτυακός κολοσσός απαγορεύει τη γλώσσα μίσους καθώς, όπως εξηγεί, «δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού και αποκλεισμού, προωθώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τη βία».

Όμως ο ορισμός που δίνει η εταιρεία στην «γλώσσα μίσους» είναι «ο βίαιος ή απάνθρωπος λόγος, δηλώσεις περί κατωτερότητας ή εκκλήσεις σε αποκλεισμό ή και διαχωρισμό», χωρίς να καλύπτεται συγκεκριμένα το ζήτημα του Ολοκαυτώματος.

Για την ώρα, το Facebook αφαιρεί τα σχόλια ή τα άρθρα που αρνούνται το Ολοκαύτωμα μόνο σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου τέτοιες απόψεις είναι παράνομες.


Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Πολιτικής του Facebook εξήγησε την επίμαχη διάκριση τον Μάιο, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Κάτι μπορεί να είναι παράνομο σε 10 κράτη, αλλά μόνο αν κάποια από αυτά πουν "είναι σημαντικό για εμάς, είναι παράνομο, αφαιρέστε το", θα το κάνουμε. Αν τα υπόλοιπα κράτη δεν πράξουν αναλόγως δεν θα το κάνουμε».

«Ως δικηγόρος, σας λέω ότι μερικές χώρες έχουν νόμους "στα χαρτιά" που είναι πραγματικά απαρχαιωμένοι και δεν εφαρμόζονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να υποβάλλουν κάποιο σχετικό αίτημα».

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Τech & Science / «Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Σε δοκιμές, εννέα στους δέκα χρήστες που είδαν αγγελίες για θέσεις μηχανικών ήταν άνδρες, ενώ το ίδιο ποσοστό των χρηστών που είδαν αγγελίες για νηπιαγωγούς ήταν γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM
Η Ε.Ε. αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Τech & Science / Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν τεχνικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεπερνούσε το όριο SAR, δηλαδή τον δείκτη που υπολογίζει πόση ακτινοβολία απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Τech & Science / Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Η υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν προκαλεί απλώς υπερβολική υπνηλία, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Τech & Science / Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ορισμένοι χρήστες του Microsoft 365 ενδέχεται να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες σύνδεσης», ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση των υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μεμπτό να πιστεύει κάποιος ότι το Ολοκαύτωμα δε συνέβη, ότι η γη είναι επίπεδη, ότι υπάρχουν εξωγήινοι μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους. Ελευθερία λόγου δεν έχουμε; Ή μόνο όταν μας βολεύει το λέμε αυτό;