«Ξηλώνονται» άλλα 6 έως 9 μέλη από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Ισπανία

«Ξηλώνονται» άλλα 6 έως 9 μέλη από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Ισπανία Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου στην Ισπανία θα μετρά από 6 έως 9 ανώτερα στελέχη λιγότερα προκειμένου να ισχύει η λήξη του μποϊκοτάζ παικτριών στην εθνική ομάδα.

Σύμφωνα με πηγή της ομοσπονδίας στο Reuters, τα ανώτερα στελέχη θα κληθούν να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους είτε μέσω παραίτησης είτε μέσω απόλυσης, κάτι που αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του απειλούμενου μποϊκοτάζ παικτών στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ισπανία.

Ο λόγος που θα κάτι τέτοιο είναι γιατί πριν από λίγες ημέρες πολλές αθλήτριες της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να παίξουν με την εθνική όσο άτομα που «...υποκίνησαν, έκρυβαν ή χειροκρότησαν συμπεριφορές που αντίκεινται στην αξιοπρέπεια των γυναικών» παρέμειναν στην ομοσπονδία.

Ο κατάλογος των αποχωρήσεων της ισπανικής ομοσπονδίας καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των παικτών, της συνδικαλιστικής ένωσης FUTPRO, μελών του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Αθλητισμού (CSD) και της επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου της RFEF, Ραφαέλ ντελ Άμο, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς την Τετάρτη. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο έξω από τη Βαλένθια όπου το καμπ της Εθνικής έχει μεταφερθεί για να προστατευτούν οι ποδοσφαιρίστριες απ’ τα μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο του αγώνα που έχει προγραμματίσει να παίξει η Ισπανία την Παρασκευή στη Σουηδία.

Ακόμη δεν είναι σαφές το πότε θα ισχύσουν αυτές οι αλλαγές προσωπικού. Την ίδια ώρα, ο Πάμπλο Γκαρσία, εκπρόσωπος της

Υπενθυμίζεται πως το ισπανικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο Λουίς Ρουμπιάλες, πρώην πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, φίλησε στο στόμα τη Τζένιφερ Ερμόσο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 20 Αυγούστου. Η ενέργειά του εξόργισε παίκτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολλούς στην ευρύτερη ισπανική κοινωνία και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον σεξισμό στον αθλητισμό. Ο Λούις Ρουμπιάλες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή τη Δευτέρα για να αντιμετωπίσει καταγγελία για σεξουαλική επίθεση λόγω του φιλιού.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Εθνικής Γυναικών της Ισπανίας είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός του αγώνα της Παρασκευής στο Nation League στο Γκέτεμποργκ -ο πρώτος της Ισπανίας ως παγκόσμια πρωταθλήτρια- με το που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή εναντίον της Σουηδίας. Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, αντιμετώπισαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 30.000 ευρώ και de facto αποκλεισμό από δύο έως 15 χρόνια εάν επέμεναν στην άρνησή τους να παίξουν με την Εθνική Ομάδα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του CSD, Βίκτορ Φράνκος, δήλωσε ότι θα συσταθεί κοινή επιτροπή μεταξύ της RFEF, της CSD και των παικτριών που θα είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της συμφωνίας. «Οι ποδοσφαιρίστριες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανάγκη που υπάρχει να γίνουν βαθιές αλλαγές στην ισπανική ομοσπονδία, η οποία έχει δεσμευτεί να κάνει αυτές τις αλλαγές αμέσως», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Η ισπανική ομοσπονδία ανέφερε επίσης πως η λέξη «γυναίκα» θα αφαιρεθεί από την επίσημη επωνυμία της εθνικής ομάδας γυναικών για να εναρμονιστεί με την ομάδα των ανδρών. Στο εξής και οι δύο Εθνικές θα αναφέρονται ως «Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου Ισπανίας». Ο νέος πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας συμπλήρωσε πως «πέρα από ένα συμβολικό βήμα, θέλουμε να υπάρξει μια αλλαγή αντίληψης και η αναγνώριση ότι το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από το ποιος το παίζει», προσθέτοντας ότι αυτό θα προωθήσει μια πιο ισότιμη έννοια του αθλήματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ