Τζένιφερ Ερμόσο: Δεν είναι η παίκτρια που φίλησε ο Ρουμπιάλες- Είναι μια εμβληματική αθλήτρια

Τζένιφερ Ερμόσο: Δεν είναι η παίκτρια που φίλησε ο Ρουμπιάλες- Είναι μια εμβληματική αθλήτρια Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Στην ερώτηση «ποια είναι η Τζένιφερ Ερμόσο», η απάντηση που θα έδιναν οι περισσότεροι σήμερα- λογικά- είναι: Η παίκτρια που φίλησε ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, χωρίς τη συναίνεσή της, μετά τον θρίαμβο στο Μουντιάλ γυναικών. 

Όχι, η Τζένιφερ Ερμόσο δεν είναι αυτή. Πρόκειται για την κορυφαία σκόρερ στην ιστορία τόσο για την εθνική ομάδα της Ισπανίας, όσο και της Μπαρτσελόνα. Όμως, τώρα, η 33χρονη βλέπει τη μεγαλύτερη επιτυχία της να επισκιάζεται από το τεράστιο σκάνδαλο που προκάλεσε ο Λουίς Ρουμπιάλες, όταν φίλησε την ποδοσφαιρίστρια στο στόμα, κατά την τελετή απονομής του Μουντιάλ γυναικών. Και αυτή είναι η χειρότερη μορφή bropropriating, καθώς ένας άνδρας οικειοποιείται τη μεγάλη στιγμή μίας σπουδαίας αθλήτριας. 

Για χρόνια, όταν αμυντικές καλούνται να κατονομάσουν τις πιο δύσκολες αντιπάλους, πάντα στην απάντησή τους αναφέρουν την Τζένιφερ Ερμόσο. Είτε στην Μπαρτσελόνα- τη φανέλα της οποίας φόρεσε για συνολικά επτά σεζόν- είτε για την εθνική Ισπανίας, με την οποία στο Μουντιάλ συμπλήρωσε 100 συμμετοχές, είναι γνωστή ως η ψυχή της ομάδας, εκείνη που πάντα κάνει αστεία. 

«Ποια παίκτρια βάζει τα περισσότερα γκολ στην προπόνηση», είχαν ρωτήσει το 2020 την Κάτα Κολ, τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας. «Η Τζένιφερ Ερμόσο. Πάντα εκείνη», είχε πει. «Όσο κι αν προσπαθείς να μαντέψεις τις προθέσεις της, είναι αδύνατο. Στο τέλος, πάντα αλλάζει το σουτ της. Έχω παραιτηθεί», είχε συμπληρώσει. 

Τζένιφερ Ερμόσο: Δεν είναι η παίκτρια που φίλησε ο Ρουμπιάλες- Είναι μια εμβληματική αθλήτρια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Τζένιφερ Ερμόσο: Ο αγώνας για το επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο  

Η Τζένιφερ Ερμόσο γεννήθηκε στις 9 Μαΐου του 1990 στη Μαδρίτη και έπρεπε να ξεπεράσει τα εμπόδια που είχε μπροστά της κάθε ποδοσφαιρίστρια της γενιάς της στην Ισπανία. 

Υπήρξε μία από τις πρωταγωνίστριες στις προσπάθειες να γίνει επαγγελματικό το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα. Κάτι που έγινε το 2021, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις παίκτριες και τις αρχές. Για να φτάσουν σε αυτό απαιτήθηκαν 18 μήνες και μια απεργία από τις ποδοσφαιρίστριες, στην οποία συμμετείχε η Ερμόσο. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν μία από τρεις Ισπανίδες παίκτριες που εξήγησαν στα ΜΜΕ το κλίμα που υπήρχε στο καμπ της εθνικής ομάδας. Λίγο αργότερα, 15 αθλήτριες αποχώρησαν από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, εκφράζοντας ανησυχία για τις συμπεριφορές που αντιμετώπιζαν. Η Ερμόσο δεν ήταν μία από αυτές, επειδή διαφώνησε με τον τρόπο διαχείρισης της διαμαρτυρίας, αλλά τις υποστήριξε. 

Για μήνες δεν την κάλεσαν στην εθνική, αλλά επέστρεψε τον Φεβρουάριο. Μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως σημάδι ότι θα επιστρέψουν και οι υπόλοιπες. 

Από την Ατλέτικο, στην κορυφή του κόσμου 

Το 2004, σε ηλικία 14 ετών, η Τζένιφερ Ερμόσο έκανε το ντεμπούτο της σε ομάδα γυναικών, στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο παππούς της είχε αγωνιστεί με την ίδια ομάδα, ως τερματοφύλακας και ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. 

Έπαιξε στις μεγαλύτερες ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ισπανία. Φόρεσε για οχτώ χρόνια τη φανέλα της Ατλέτικο (έως το 2010 και ξανά το 2018-2019) και για επτά της Μπαρτσελόνα (2013-17 και 2019-22). Από πέρυσι είναι παίκτρια της Πατσούκα, στο Μεξικό, ενώ επίσης έχει αγωνιστεί με την Τιρέσο στη Σουηδία, με την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και την ισπανική Ράγιο Βαγιεκάνο. 

Σε 101 ματς με την εθνική Ισπανίας έχει σκοράρει 52 φορές. Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έχει βάλει 181 γκολ σε 224 αγώνες. 

«Κερδίσαμε ένα γα@@@@νο Μουντιάλ»

Στο Μουντιάλ ήταν μία από τις παίκτριες- κλειδιά για την κατάκτηση του τίτλου, μια επιτυχία απρόσμενη εξαιτίας των όσων προηγηθεί. 

Μόνο 3 από τις 15 παίκτριες που είχαν αποχωρήσει από την εθνική πέρυσι επέστρεψαν για το τουρνουά, ενώ υπήρχαν ακόμη εντάσεις τόσο για το προπονητικό στιλ του Χόρχε Βίλδα, όσο και για το πώς χειριζόταν αυτή τη διαμάχη η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία

«Κερδίσαμε ένα γα@@@@νο Μουντιάλ», είπε σε μία από τις εμβληματικές φράσεις κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στο Σίδνεϊ. Αυτό ήταν το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο οποίο έπαιξε, μετά το 2015 και το 2019. Έπαιξε ως βασική σε όλα τα ματς του τουρνουά και βγήκε αλλαγή μόνο στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με την Ελβετία, στη φάση των «16», αφού πέτυχε το πέμπτο γκολ της ομάδας της. 

«Η ηλικία είναι απλά ένας γα@@@@νος αριθμός στον οποίο οι άνθρωποι θέλουν να βάζουν στα πάντα. Δεν με ενδιαφέρει. Αυτό δεν μου χαρίστηκε. Έχω δουλέψει σκληρά για αυτό», δήλωσε μετά τον ημιτελικό κόντρα στη Σουηδία. 

«Δεν με σεβάστηκε»- Η κίνηση του Ρουμπιάλες που προκάλεσε σκάνδαλο 

Στην τελετή απονομής των μεταλλίων, μετά τον θρίαμβο της Ισπανίας επί της Αγγλίας στον τελικό του Μουντιάλ γυναικών, ο Λουίς Ρουμπιάλες προχώρησε σε μια κίνηση που προκάλεσε σκάνδαλο και έκανε την Τζένιφερ Ερμόσο ένα εμβληματικό πρόσωπο του κινήματος MeToo στην Ισπανία. 

Την ώρα που έφτασε μπροστά του η 33χρονη, αφού την αγκάλιασε, της έπιασε το πρόσωπο και τη φίλησε στο στόμα. Μέσα σε λίγα λεπτά, ξέσπασαν αντιδράσεις, που γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια του αθλητικού χώρου. 

Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις στην Ισπανία και πολιτικοί καλούσαν του Λουίς Ρουμπιάλες να παραιτηθεί από επικεφαλής της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας. Η «συγγνώμη» που είπε έπειτα από τον σάλο, δεν ικανοποίησε κανέναν και οι «φωνές» εναντίον του δυνάμωσαν. 

Την περασμένη Παρασκευή, στην έκτακτη γενική συνέλευση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, επέμεινε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα, ενώ ισχυρίστηκε πως ρώτησε την Τζένιφερ Ερμόσο προτού τη φιλήσει. 

Η παίκτρια τον διέψευσε αμέσως. Με δήλωσή της, τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται, τόνισε πως ένιωσε «ευάλωτη και θύμα επιθετικότητας». «Καμία στιγμή δεν συναίνεσα στο φιλί», ξεκαθάρισε. «Δεν με σεβάστηκε», τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων. Η ίδια και άλλες 80 παίκτριες ανακοίνωσαν ότι δεν θα παίξουν για την εθνική ομάδα, αν δεν αποχωρήσει ο Ρουμπιάλες από την ηγεσία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η απάντηση της ομοσπονδίας; Απείλησε με μηνύσεις τόσο την Ερμόσο, όσο και τις παίκτριες που μποϊκοτάρουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα

Με τον Λουίς Ρουμπιάλες να μην δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει από τη θέση του, παρενέβη η FIFA στο θέμα. Το περασμένο Σάββατο, τον έπαυσε από τα καθήκοντά του προσωρινά, για 90 ημέρες, όσο προχωρά η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του. Επίσης, απαγόρευσε τόσο στον ίδιο όσο και σε οποιοδήποτε στέλεχος της ομοσπονδίας να επικοινωνήσει με την Ερμόσο ή με το στενό περιβάλλον της. 

Λίγα 24ωρα αργότερα, υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση στην Ισπανία. Πλέον, εξετάζεται αν η κίνηση του Ρουμπιάλες συνιστά σεξουαλική επίθεση. 

Με πληροφορίες από The Athletic

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ