ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

«Stadium 974»: Σε φάση αποσυναρμολόγησης το στάδιο του Κατάρ - «Ταξιδεύει» για άλλη διοργάνωση

«Stadium 974»: Σε φάση αποσυναρμολόγησης το στάδιο του Κατάρ - «Ταξιδεύει» για άλλη διοργάνωση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μπορεί το μουντιάλ του Κατάρ να διανύει τις τελευταίες ώρες του πριν τη λήξη του, το βράδυ της Κυριακής, όμως ένα από τα στάδιά του αποτελεί ήδη σχεδόν παρελθόν. 

Το «Stadium 974», που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτή τη διοργάνωση και φιλοξένησε επτά αγώνες στην Ντόχα, έχει σχεδόν πλήρως αποσυναρμολογηθεί. Εγκαινιάσθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ολοκλήρωσε την αποστολή του και τα προκατασκευασμένα κομμάτια του αποσυναρμολογήθηκαν. 

Είχε κατασκευαστεί στην προκυμαία με θέα στον Περσικό Κόλπο και στον ορίζοντα του Δυτικού Κόλπου, ήταν χωρητικότητας 44.089 θεατών και πήρε το όνομά του από τον αριθμό των κοντέινερ διαφόρων φωτεινών χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του - ενώ το 974 είναι επίσης ο διεθνής κωδικός κλήσης του Κατάρ.

«Τα εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή γηπέδων ή άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων σε διαφορετικές τοποθεσίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Ατουάν, διευθυντής διαχείρισης εγκαταστάσεων της αρένας.

Ως «ο πρώτος πλήρως αποσυναρμολογούμενος χώρος διοργάνωσης» στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως τον αποκάλεσαν, το εν λόγω στάδιο, φιλοξένησε μάλιστα μια επίδειξη μόδας στις 16 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών.

Και παρότι μια σειρά εξεδρών από τα νεότευκτα γήπεδα του Κατάρ, θα αφαιρεθούν και θα προσφερθούν σε ποδοσφαιρικά έργα στο εξωτερικό, η ακριβής τύχη του «Stadium 974» -για το οποίο οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι μείωσε το κόστος και τα απόβλητα- παραμένει ασαφής.

Σχετικά δημοσιεύματα, ανέφεραν ότι τα κοντέινερ και άλλα μέρη που συνθέτουν το στάδιο θα αποσταλλούν, είτε στην Αφρική είτε στην Ουρουγουάη, που ενδεχομένως να θέσει υπόψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, ως μέρος μιας προσφοράς στην Νότια Αμερική.

«Έχουν αρχίσει οι σχετικές εργασίες, πριν από την παράδοση του σταδίου στην διοργανώτρια χώρα», τόνισαν στο Reuters οι διοργανωτές του τουρνουά και ειδικότερα, εκπρόσωποι από την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς.

«Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποξήλωση και επαναχρησιμοποίηση του γηπέδου οριστικοποιείται αυτήν την στιγμή», επεσήμαναν.

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Ο καρκίνος μού έμαθε να χαίρομαι τη ζωή»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Ο καρκίνος μού έμαθε να χαίρομαι τη ζωή»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ