Σιμόν Μπάιλς: Το FBI έκανε τα «στραβά μάτια» στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των αθλητριών

Σιμόν Μπάιλς: Το FBI έκανε τα στραβά μάτια στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των αθλητών Facebook Twitter
AP
0

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο ότι FBI και αθλητικοί φορείς έκαναν τα «στραβά μάτια» στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση της ίδιας και εκατοντάδων άλλων γυναικών, από τον  γιατρό της ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ.

Η Μπάιλς είπε στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας «φτάνει! Αρκετά» καθώς η ίδια και τρεις άλλες συνθλήτριές της μίλησαν συναισθηματικά φορτισμένες για το μακροχρόνιο αντίκτυπο που έχει προκαλέσει στη ζωή τους τα εγκλήματα του Νάσαρ.

Σε απάντηση, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είπε ότι «λυπάται βαθιά» για τις καθυστερήσεις στη δίωξη του Νασάρ και για τον πόνο που τους προκάλεσε.

Η τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια-που θεωρείται ευρέως ως η σπουδαιότερη αθλήτρια γυμναστικής όλων των εποχών-είπε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κανένα μέρος όπου θα αισθανόμουν λιγότερο άνετα τώρα από το να κάθομαι εδώ μπροστά σας».

Δήλωσε ότι επέζησε, ούσα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Κατηγορώ τον Λάρι Νάσαρ και κατηγορώ επίσης ένα ολόκληρο σύστημα που του επέτρεψε να διαπράξει την κακοποίηση», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Εκτός από την αποτυχία του FBI στην υπόθεση, είπε ότι το σωματείο της εθνικής ομάδας και η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών «γνώριζαν ότι με κακοποίησε ο επίσημος γιατρός της ομάδας τους πολύ πριν ενημερωθώ εγώ ότι γνώριζαν».

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα: «Εάν επιτρέψετε σε ένα αρπακτικό (σαν αυτόν) να βλάψει τα παιδιά, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Αρκετά ως εδώ».

Η ακρόαση είναι μέρος μιας προσπάθειας του Κογκρέσου για να λογοδοτήσει το FBI μετά από πολλά λάθη στη διερεύνηση της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων που επέτρεψαν στον φυλακισμένο πλέον Νάσαρ να κακοποιήσει και άλλες νεαρές αθλήτριες.

Τουλάχιστον 40 κορίτσια και γυναίκες δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν, ακόμα και αφού το FBI ενημερώθηκε για τις κατηγορίες εναντίον του το 2015.

Μια εσωτερική έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ανέφερε ότι το FBI έκανε θεμελιώδη λάθη στην έρευνα και δεν αντιμετώπισε την υπόθεση με τη μέγιστη σοβαρότητα, αφού το αθλητικό σωματείο της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, κατήγγειλε για πρώτη φορά τα περιστατικά στο γραφείο του FBI στην Ινδιανάπολη το 2015. Το FBI αναγνώρισε ότι η συμπεριφορά του ήταν αδικαιολόγητη.

Ο Ρέι επέπληξε τους δικούς του πράκτορες που δεν κατάφεραν να απαντήσουν σωστά στις καταγγελίες και έδωσε μια υπόσχεση στα θύματα ότι έχει δεσμευτεί να «πως το FBI θα θυμάται τι συνέβη εδώ» και ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ κάτι ανάλογο.

Ένας πράκτορας του FBI, ο οποίος δεν ερεύνησε σωστά την υπόθεση Νάσαρ, και αργότερα είπε ψέματα για αυτό, απολύθηκε από την υπηρεσία, όπως ενημέρωσε ο Ρέι.

Η ΜακΚέιλα Μαρόνεϊ, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, το 2012, διηγήθηκε στους γερουσιαστές μια νύχτα όταν, σε ηλικία 15 ετών, είδε τον γιατρό να είναι πάνω της ενώ εκείνη ήταν γυμνή.

Αυτή ήταν μια από τις πολλές φορές που την κακοποίησε. Είπε ότι νόμιζε ότι θα πέθαινε εκείνο το βράδυ. 

Το FBI τη μείωσε και την αγνόησε αυτήν και τις άλλες αθλήτριες, καθυστερώντας την έρευνα, όπως είπε.

Η Άλι Ράισμαν, η οποία κέρδισε χρυσά μετάλλια στις Ολυμπιακές ομάδες του 2012 και το 2016, είπε στους γερουσιαστές ότι «την αηδιάζει» που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις έξι χρόνια μετά την αναφορά των αρχικών καταγγελιών εναντίον του Νάσαρ.

Σημείωσε δε, την τραυματική επίδραση που είχε η κακοποίηση σε όλες τους.

«Κύριο μέλημά μου είναι ότι ελπίζω να έχω την ενέργεια να φύγω από εδώ. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο μας επηρεάζει» είπε μεταξύ άλλων.

Η Μπάιλς δήλωσε τον Ιανουάριο του 2018 ότι ήταν μεταξύ των εκατοντάδων αθλητών που κακοποιήθηκαν από τον Νάσαρ. Είναι η μόνη από τις μάρτυρες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, όπου αποσύρθηκε από τους τελικούς της ομάδας, επικαλούμενη την ψυχική της υγεία.

Είπε στην επιτροπή ότι το παρατεταμένο τραύμα από την κακοποίηση της στα χέρια του Νάσαρ έπαιξε σημαντικό παράγοντα στην απόφασή της να εξαιρεθεί από αρκετούς αγώνες.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την αποστροφή τους για την υπόθεση και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να ερευνούν. Ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας Richard Durbin, D-Ill., είπε ότι ήταν από τις πιο αποκαρδιωτικές μαρτυρίες που είχε ακούσει ποτέ.

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε και το ξέρουμε», είπε.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει «να απαιτήσει πραγματική αλλαγή και πραγματική λογοδοσία, και δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι από αηδίες και αόριστες υποσχέσεις για βελτιωμένη απόδοση».

Η εσωτερική έρευνα από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς, ο οποίος κατέθεσε μαζί με τον Ρέι, υποκινήθηκε από τους ισχυρισμούς ότι το FBI δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις καταγγελίες που έγιναν το 2015 εναντίον του Νάσαρ.

Η εθνική ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ είχε κάνει τη δική της εσωτερική έρευνα και ο τότε πρόεδρός της, Stephen Penny, ανέφερε τις καταγγελίες στο γραφείο του FBI στην Ινδιανάπολη. Πέρασαν όμως μήνες μέχρι να ανοίξει επίσημη έρυνα.ε

Η έρευνα στη συνέχεια διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι εκεί δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη για τα λάθη και έδωσαν ελλιπείς και ανακριβείς πληροφορίες στις εσωτερικές έρευνες του FBI για να φανεί ότι ήταν επιμελής έρευνα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης λεπτομερώς ότι ενώ το FBI ερευνούσε τις καταγγελίες κατά του Νάσαρ, ο επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Ινδιανάπολη, W. Jay Abbott, μιλούσε με τον τότε πρόεδρο για να βρει δουλειά στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Έκανε αίτηση για τη δουλειά αλλά δεν την πήρε και αργότερα αποσύρθηκε από το FBI, όπως ανέφερε η έκθεση.

Ο Νάσαρ κατηγορήθηκε τελικά το 2016 για ομοσπονδιακά αδικήματα παιδικής πορνογραφίας και κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης στο Μίσιγκαν.

Τώρα εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης καθώς εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες είπαν ότι τα κακοποίησε σεξουαλικά υπό το πρόσχημα της ιατρικής περίθαλψης όταν εργαζόταν στην Πολιτεία του Μίσιγκαν και στην εθνική ομάδα που εκπαιδεύει Ολυμπιονίκες.

Οι δικαστικές υποθέσεις σχετικά με την κατάχρηση μπορεί σύντομα να τελειώσουν ωστόσο καθώς η γυμναστική εθνική ομοσπονδία και εκατοντάδες θύματα του Νάσαρ κατέθεσαν κοινή πρόταση διακανονισμού 425 εκατομμυρίων δολαρίων στο πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ινδιανάπολη τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες του AP

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ