Σάσα Ζόγια: Ο καταπληκτικός 16χρονος αθλητής που σπάει τα ρεκόρ και μπορεί να γίνει ο επόμενος Γιουσέιν Μπολτ

Σάσα Ζόγια: Ο καταπληκτικός 16χρονος αθλητής που σπάει τα ρεκόρ και μπορεί να γίνει ο επόμενος Γιουσέιν Μπολτ Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
0

Ο Σάσα Ζόγια, όχι πολύ γνωστός στους πολλούς, είναι μόλις 16 ετών αλλά ο κόσμος των σπορ πιστεύει πως είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι και πως σε λίγα χρόνια όλοι θα αναφέρονται σε αυτόν ως έναν μεγάλο αθλητή.

Το ΒΒC λέει μάλιστα πως αυτός είναι μάλλον ο αθλητής που μπορεί να γίνει ο επόμενος Γουσέιν Μπολτ.

Τις τελευταίες μέρες ο 16χρονος έβαλε τα δυνατά του για να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη αυτή - και το έκανε θεαματικά.

Ο Ζόγια λέει ότι θέλει να δείξει στον κόσμο τι μπορεί να κάνει ακόμη, αφού κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια σπάζοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ σε λίγες μέρες στο Αυστραλιανό Πρωτάθλημα Στίβου.

Σάσα Ζόγια: Ο καταπληκτικός 16χρονος αθλητής που σπάει τα ρεκόρ και μπορεί να γίνει ο επόμενος Γιουσέιν Μπολτ Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

Ο Ζόγια με άλμα 5,56μ - υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλον 16χρονο - κέρδισε το πρώτο του μετάλλιο στο άθλημα του επί κοντώ.

Για την ακρίβεια, ξεπέρασε κατά ένα εκατοστό την κορυφαία στον κόσμο επίδοση του δικού μας Εμμανουήλ Καραλή (5,55 μέτρα). Το εν λόγω ύψος ο Έλληνας πρωταθλητής είχε υπερβεί τον Μάιο του 2016 στο μίτινγκ «Golden Spike» στην Οστράβα.

Όμως ο Ζόγια κυριάρχησε και στα εμπόδια για τους κάτω των 18 στα 100 μέτρα, κερδίζοντας σε 13,05 δευτερόλεπτα θέτοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για έναν 16χρονο, ενώ απείχε ελάχιστα από την επιτυχία ενός εθνικού ρεκόρ στα 200μ. για τους κάτω των 20 ετών.

Τέλος, αν και είχε κόντρα τον άνεμο για σχεδόν δύο μέτρα, κατάφερε να κερδίσει στον τελικό των 200 μέτρων κάνοντας τον θεαματικό χρόνο των 21,18 δευτερολέπτων.

Η απόδοσή του και οι επιτυχίες του πλησιάζουν πολύ το πρότυπο για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αν και ο αθλητής είναι μόλις 16 ετών.

«Δεν μπορεί ο καθένας να είναι ο Γιουσέιν Μπολτ, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου ως Σάσα», δήλωσε ο νεαρός αθλητής στο West Australian.

Σάσα Ζόγια: Ο καταπληκτικός 16χρονος αθλητής που σπάει τα ρεκόρ και μπορεί να γίνει ο επόμενος Γιουσέιν Μπολτ Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image

Η Ζόγια ζει και έχει τη βάση του στο Περθ της Αυστραλίας - την πόλη όπου γεννήθηκε - αλλά είναι επίσης διαθέσιμος να εκπροσωπήσει τη Γαλλία μέσω καταγωγής της μητέρας του, πρώην γαλλίδας σκιέρ.

Είπε ότι θεωρεί τον εαυτό του Αυστραλό αλλά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με τη σημαία της Γαλλίας.

Καθώς ο Ζόγια είναι το ανερχόμενο αστέρι του Αυστραλιανού αθλητισμού βρίσκεται στο επίκεντρο του αθλητικού Τύπου την ίδια ώρα που η Γαλλία επιδιώκει να τον έχει κάνει δικό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Οι Αυστραλοί πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τον χάσουν αμαχητί. Ένας εκπρόσωπος του Athletics Australia δήλωσε ότι το σώμα  κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει.

Ο πρώην Ολυμπιονίκης της Αυστραλίας των 400 μέτρων, Τζον Στέφενσεν, δήλωσε ότι η δυναμική του 16χρονου είναι «κάτι έξω από αυτόν τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, ό, τι θέλει να πετύχει, θα το πετύχει... εξαρτάται από αυτόν. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο», δήλωσε στη Sydney Morning Herald.

Ο Ζόγια, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Δεκέμβριο, παραδέχεται ότι αισθάνεται διχασμένος, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Και ενώ αναπτύσσει τη φήμη του showman, μια ταμπέλα που αποδέχεται, δηλώνει:

«Θέλω να είμαι ο τύπος που θα έρχεστε για να παρακολουθήσετε, και που θα προσφέρει κάτι θεαματικό. Θέλω να είμαι ο αθλητής που θα θυμάται ο καθένας, θέλω να είμαι ο καλύτερος...».

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM