ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ποδόσφαιρο: Μπλάτερ και Πλατινί κατηγορούνται για απάτη, στην Ελβετία

Ποδόσφαιρο: Μπλάτερ και Πλατινί κατηγορούνται για απάτη, στην Ελβετία Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για απάτη- μεταξύ άλλων- σε βάρος του πρώην προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και του πρώην επικεφαλής της UEFA, Μισέλ Πλατινί, έπειτα από εξαετή έρευνα σχετικά με αμφιλεγόμενη πληρωμή ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Πλέον, ο 85χρονος Μπλάτερ και ο 66χρονος Πλατινί είναι αντιμέτωποι με δίκη τους επόμενους μήνες, σε ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο, για την υπόθεση της πληρωμής ύψους 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,19 εκατ. δολάρια). 

Ο πρώτος κατηγορείται για απάτη, κακοδιαχείριση, υπεξαίρεση κονδυλίων της FIFA και πλαστογράφηση εγγράφου. Ο Πλατινί κατηγορείται για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογράφηση και ότι ήταν συνεργός στη φερόμενη κακοδιαχείριση του Μπλάτερ. 

Η υπόθεση άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2015 και οδήγησε στην απομάκρυνση του Μπλάτερ από το τιμόνι της FIFA, ενώ έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του Πλατινί να τον διαδεχθεί. 

Στο επίκεντρο είναι ένα γραπτό αίτημα που έκανε προς τη FIFA ο Μισέλ Πλατινί τον Ιανουάριο του 2011, για να του καταβληθεί αναδρομικά επιπλέον μισθός επειδή διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου στην πρώτη θητεία του Μπλάτερ, από το 1998 έως το 2002. 

Ο τελευταίος εξουσιοδότησε τη FIFA να καταβάλει τα χρήματα εντός εβδομάδων. Προετοιμαζόταν για την επανεκλογή του και η επιρροή του Πλατινί στην Ευρώπη ήταν βασικός παράγοντας. Αμφότεροι έχουν αρνηθεί ότι διέπραξαν κάποιο παράπτωμα και έχουν επικαλεστεί προφορική συμφωνία που είχαν κάνει- πριν από πάνω από δύο δεκαετίες πλέον- για την καταβολή των χρημάτων. 

Οι αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι αυτή η πληρωμή στον Πλατινί έγινε χωρίς νομική βάση, επεσήμαναν οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές. «Αυτή η πληρωμή έβλαψε τα περιουσιακά στοιχεία της FIFA και πλούτισε παράνομα τον Πλατινί», ανέφεραν ακόμη στην ανακοίνωση που εξέδωσαν. 

Με πληροφορίες από AP 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ