Μάντσεστερ Σίτι: Κατηγορείται για πάνω από 100 οικονομικές παραβάσεις- Κινδυνεύει ακόμη και με αποβολή

Premier League κατά Μάντσεστερ Σίτι για οικονομικές παραβάσεις -Απειλείται ακόμη και με αποβολή από το πρωτάθλημα Facebook Twitter
Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η Premier League κατηγόρησε τη Μάντσεστερ Σίτι ότι παραβίασε τους κανόνες της σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις για πολλά χρόνια.

Αν αποδειχθεί η κατηγορία θα πρόκειται για τις μεγαλύτερες παραβάσεις που έχει διαπράξει σύλλογος στην ιστορία της διοργάνωσης, γράφει ο Guardian.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που θα εξετάσει τις κατηγορίες θα μπορούσε να συστήσει ακόμη και την αποβολή της Σίτι από τη διοργάνωση, την αναστολή της συμμετοχής της ή την αφαίρεση βαθμών, αν κρίνει την ομάδα ένοχη. Αυτές οι κυρώσεις αναφέρονται στο εγχειρίδιο της Premier League, αλλά η επιτροπή είναι ελεύθερη να εφαρμόσει οποιαδήποτε ποινή κρίνει κατάλληλη.

Κατηγορίες για ελλιπή στοιχεία από την Μάντσεστερ Σίτι

Οι έξι φορές πρωταθλητές της Premier League κατηγορούνται ότι δεν έδωσαν «αληθινή και ειλικρινή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου», ότι δεν συμπεριέλαβαν «πλήρη στοιχεία» για τις αμοιβές των παικτών και του προπονητικού προσωπικού, ότι δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες σχετικά με το οικονομικό fair play και ότι δεν συνεργάστηκαν σε έρευνα της Premier League που ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια.

Οι κατηγορίες έχουν προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο του αθλητισμού. Η Σίτι έχει αναμορφώσει το ποδόσφαιρο από τότε που εξαγοράστηκε από όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων που ελέγχεται από τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι το 2008. Η αξία της ομάδας εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. λίρες.

Οι οικονομικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά της Μάντσεστερ Σίτι καλύπτουν την περίοδο 2009-2018, ενώ εκείνες που απαιτούν από τον σύλλογο να «συνεργαστεί και να βοηθήσει την Premier League στις έρευνές της» εκτείνονται από το 2018 έως τη φετινή σεζόν. Οι κατηγορίες θα εκδικαστούν από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα οριστεί από τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Premier League, Murray Rosen.

Αποκλεισμός από το Champions League

Η Σίτι αποκλείστηκε από το Champions League από την Uefa τον Φεβρουάριο του 2020, αφού διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους οικονομικούς κανόνες της διοργάνωσης και παραπλάνησε την ευρωπαϊκή διοργανώτρια αρχή, μόνο που ο αποκλεισμός ανατράπηκε κατόπιν έφεσης από το αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο.

Σχετικά με την κεντρική διαπίστωση ότι η ιδιοκτησία της Σίτι από το Αμπού Ντάμπι είχε συγκαλύψει από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τη δική της χρηματοδότηση ως ανεξάρτητη χορηγία, το Cas (Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο) διαπίστωσε: «Οι περισσότερες από τις φερόμενες παραβάσεις είτε δεν αποδείχθηκαν είτε παραγράφηκαν».

Οι διαστάσεις της υπόθεσης «Football Leaks»

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης χακαρίσματος, αποκαλούμενης και «Football Leaks» φάνηκε να δείχνουν ότι η Σίτι είχε διογκώσει την αξία των χορηγικών συμφωνιών από εταιρείες του Αμπού Ντάμπι και διοχέτευε χρήματα από το κράτος του Κόλπου στον σύλλογο. Τα έγγραφα έδειχναν επίσης ότι ο πρώην προπονητής της Σίτι Ρομπέρτο Μαντσίνι είχε λάβει έναν δεύτερο, μυστικό μισθό κατά τη διάρκεια της θητείας του στον σύλλογο.

Ο σύλλογος πάντοτε αρνιόταν  επισταμένως οποιαδήποτε παρανομία. Προηγουμένως χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Football Leaks ως μια «ξεκάθαρη και οργανωμένη» προσπάθεια να πληγεί η φήμη του συλλόγου.

Σε σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου  αναφέρεται: «Η Manchester City FC εκπλήσσεται από την έκδοση αυτών των υποτιθέμενων παραβιάσεων των κανόνων της Premier League, ιδιαίτερα δεδομένης της εκτεταμένης δέσμευσης και του τεράστιου όγκου λεπτομερούς υλικού που έχει παρασχεθεί στην EPL. Ο σύλλογος καλωσορίζει την επανεξέταση αυτού του θέματος από μια ανεξάρτητη επιτροπή, ούτως ώστε να εξετάσει με αμεροληψία το ολοκληρωμένο σώμα των αδιάσειστων στοιχείων που υπάρχουν για την υποστήριξη της θέσης του. Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στο να τεθεί το θέμα αυτό μια για πάντα στο αρχείο».

Η Premier League δήλωσε ότι η διαδικασία ενώπιον της επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με τους κανόνες της, εμπιστευτική και θα εξελιχθεί σε μη δημόσια ακρόαση.

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM