Ισλανδία: Παραιτήθηκε όλο το ΔΣ της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, λόγω καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση

Ισλανδία: Παραιτήθηκε όλο το ΔΣ της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, λόγω καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση Facebook Twitter
Η καταγγελία είχε γίνει σε βάρος του Κολμπέιν Σίγκθορσον (Πηγή φωτό AP)
0

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισλανδίας παραιτήθηκε, καθώς κατηγορήθηκε για απόπειρα συγκάλυψης μία καταγγελίας για σεξουαλική κακοποίηση, που έγινε σε βάρος παίκτη της εθνικής ομάδας. 

Η καταγγελία είχε γίνει σε βάρος του Κολμπέιν Σίγκθορσον, επιθετικού της εθνικής ομάδας της Ισλανδίας. 

Την Κυριακή ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γκούντνι Μπέργκσον, παραιτήθηκε. Σε συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στην ομοσπονδία για σεξουαλική κακοποίηση, που να αφορά παίκτη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. 

Όμως, η γυναίκα που είχε κάνει την καταγγελία, η Τόρχιλντουρ Γκίντα Αρναρντοτίρ τον διέψευσε δημόσια. Σε συνέντευξη είπε ότι ένας ποδοσφαιριστής- δεν τον κατονόμασε αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για τον Σίγκθορσον- τη θώπευσε και στη συνέχεια την άρπαξε από τον λαιμό, σε μπαρ στο Ρέικιαβικ, τo 2017.

Την επόμενη ημέρα η Αρναρντοτίρ και άλλη μία γυναίκα πήγαν στην αστυνομία και έκαναν καταγγελία σε βάρος του ποδοσφαιριστή, για σεξουαλική επίθεση. Ακολούθησε έρευνα της αστυνομίας, που δεν οδήγησε σε απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σίγκθορσον. 

«Προσπάθεια εξαγοράς» 

Έξι μήνες μετά το περιστατικό, ο πατέρας της Αρναρντοτίρ έστειλε email στον Μπέργκσον και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της IFA, με το οποίο τους ενημέρωσε για την καταγγελία στην αστυνομία, ενώ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής παρέμενε μέλος της εθνικής ομάδας. 

Μετά το email, ο Μπέργκσον τηλεφώνησε στους γονείς της Αρναρντοτίρ και τους είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τον Σίγκθορσον, ο οποίος στη συνέχεια- για μία μικρή περίοδο- έμεινε εκτός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. 

Η Αρναρντοτίρ δήλωσε στη συνέντευξη ότι ο παίκτης παραδέχθηκε τις πράξεις του, απολογήθηκε και κατέβαλε αποζημίωση. Αυτό όμως, τόνισε η γυναίκα, έγινε έπειτα από προσπάθεια της ομοσπονδίας να εξαγοράσει τη σιωπή της. 

«Δικηγόρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με ρώτησε αν ήμουν έτοιμη να υπογράψω μία εμπιστευτική συμφωνία και να δεχθώ αποζημίωση. Φυσικά, απάντησα αρνητικά», είπε η Αρναρντοτίρ.

Η γυναίκα αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για αυτό έπειτα από τη συνέντευξη του Μπέργκσον, στην οποία υποστήριξε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισλανδίας δεν είχε δεχθεί καμία καταγγελία ή οποιουδήποτε είδους πληροφορία που να αφορά τη φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση από συγκεκριμένο παίκτη. 

«Δεν το περίμενα αυτό. Έπειτα από αυτή τη συνέντευξη δεν άντεξα άλλο. Ένιωσα ότι αποκαλούσαν εμένα και την οικογένειά μου ψεύτες», τόνισε η Αρναρντοτίρ. 

Τι δηλώνει ο ποδοσφαιριστής

Ο Σίγκθορσον, πρώην παίκτης του Άγιαξ, είναι παίκτης της ΙΦΚ Γκέτεμποργκ. Έχει φορέσει 64 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Ισλανδίας, πετυχαίνοντας 26 γκολ. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν κατά διαστήματα απρεπής και ότι συνάντησε την Αρνταρντοτίρ και μία φίλη της το 2018, για να ακούσει τη δική τους πλευρά. 

«Δεν παραδέχθηκα ότι τις παρενόχλησα ούτε ότι κατέφυγα στη βία και αρνήθηκα την όποια ενοχή. Όμως, η συμπεριφορά μου δεν ήταν υποδειγματική και για αυτό ζήτησα συγγνώμη», ανέφερε ο ποδοσφαιριστής. 

«Μετάνιωσα για αυτό, αποδέχθηκα την ευθύνη και προσφέρθηκα να διευθετήσω το μεταξύ μας ζήτημα. Η Αρναρντοτίρ και η φίλη της απαίτησαν απολογία και πληρωμή», συνέχισε και πρόσθεσε ότι αποδέχθηκε τις απαιτήσεις τους και ότι κατέβαλε περίπου 20.000 ευρώ σε μη κυβερνητική οργάνωση, σε αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς τους εκ μέρους ανθρώπων που έχουν υποστεί σεξουαλική βία. 

«Με αυτό έκλεισε η υπόθεση. Η ομοσπονδία ενημερώθηκε για τις διαδικασίες και την κατάληξη του ζητήματος, αλλά η πρόσφατη άρνηση της ομοσπονδίας στα ισλανδικά ΜΜΕ έκανε την Αρναρντοτίρ να νιώσει ότι της στέρησαν το κλείσιμο της υπόθεσης. Μπορώ να το καταλάβω αυτό», συμπλήρωσε ο ποδοσφαιριστής. 

Φήμες και για άλλους παίκτες 

Σύμφωνα με ισλανδικά ΜΜΕ, εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν στα social media ανάλογες κατηγορίες για πρώην και νυν μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. 

Η Αρναρντοτίρ δήλωσε ότι ξέρει τουλάχιστον άλλους 6 ποδοσφαιριστές που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντοτίρ κάλεσε την ομοσπονδία να πατάξει τη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της. 

Πριν από την παραίτηση, το ΔΣ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, DW

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM