Χρυσή Ολυμπιονίκης έχασε τη «δίκη της τεστοστερόνης» - Απόφαση σταθμός στον αθλητισμό

Χρυσή Ολυμπιονίκης έχασε τη «δίκη της τεστοστερόνης» - Απόφαση σταθμός στον αθλητισμό Facebook Twitter
EPA
1

Η Κάστερ Σεμένια, χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και του Ρίο στα 800 μέτρα γυναικών, έχασε τη δικαστική διαμάχη με την IAAF που αφορούσε τα επίπεδα τεστοστερόνης, σε μια απόφαση που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του στίβου και γενικότερα του αθλητισμού. 

Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την προσφυγή της, κάτι που σημαίνει πως πλέον η Σεμένια υποχρεούται να πάρει φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο σώμα της αν θέλει να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες που αφορούν αποστάσεις από 400 μέτρα έως ένα μίλι. 

Η απροσδόκητη ετυμηγορία ήρθε μετά από διάσκεψη των δικαστών που κράτησε πάνω από δύο μήνες.

Οι δικαστές του CAS, αν και συμφώνησαν πως η πολιτική της IAAF ενέχει «διακρίσεις» προς αθλητές με διαταραχές ανάπτυξης φύλου (DSD), όπως η Σεμένια, αποδέχθηκαν το επιχείρημα της IAAF πως τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες αθλήτριες δίνουν σημαντικό αθλητικό πλεονέκτημα σε μέγεθος και φυσική δύναμη από την εφηβική ηλικία και μετά και πως ο κανονισμός της IAAF είναι «απαραίτητος, λογικός και αναλογικός» στο να διασφαλίσει τον δίκαιο ανταγωνισμό στον γυναικείο αθλητισμό. 

  

Αυτό σημαίνει πως όλες οι DSD αθλήτριες, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 5 nMol/ ανά λίτρο για τουλάχιστον 6 μήνες αν θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες αποστάσεων από 400 μέτρα έως 1 μίλι (400, 800, 1500 μέτρα).

Η IAAF καλωσόρισε την απόφαση του CAS και είπε πως ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε οριστική ισχύ από τις 8 Μαΐου. 

H αθλήτρια δήλωσε πως επιμένει πως οι ρυθμίσεις για τους αθλητές DSD κάποια μέρα θα ακυρωθούν. 

«Ξέρω πως οι κανονισμοί της IAAF στοχεύουν εμένα προσωπικά. «Για μια δεκαετία η IAAF προσπαθούσε να με εμποδίσει αλλά αυτό με έκανε δυνατότερη. Η απόφαση του CAS δε θα με σταματήσει. Θα σηκωθώ ξανά και θα συνεχίσω να εμπνέω νεαρές γυναίκες και αθλήτριες στη Νότια Αφρική και όλο τον κόσμο. 

Ο αθλητικός επιστήμονας Ρος Τάκερ, ο ποίος ήταν μέρος της ομάδας των ειδικών της Σεμένια στο CAS, δήλωσε πως πιστεύει πως με την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης  οι χρόνοι της Σεμένια στα 800 μέτρα θα πέσουν κατά περίπου 7 δεύτερα, κάτι που σημαίνει πως θα μετατραπεί από παγκόσμια πρωταθλήτρια σε αθλητή που πηγαίνει στους μεγάλους αγώνες απλά για τη συμμετοχή.

Ίσως όμως αποφασίσει να αγωνιστεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπως τα 5.000 μέτρα, όπου εκεί δεν ισχύουν οι κανονισμοί για τις DSD αθλήτριες. 

Εξηγώντας την ετυμηγορία του το CAS είπε πως η ομάδα της Σεμένια δεν μπόρεσε να αποδείξει πως η πολιτική της IAAF είναι αντικανονική.

Κυρίως όμως αυτό που βάρυνε την απόφαση είναι πως θεώρησε πως οι διακρίσεις στον αθλητισμό είναι νόμιμες αν είναι δικαιολογημένες. 

Αθλητισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια