ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

«Φονέας γιγάντων»: Σααρμπρίκεν, ο... Φωστήρας της Γερμανίας που γράφει ιστορία

«Φονέας γιγάντων»: Σααρμπρίκεν, ο... Φωστήρας της Γερμανίας που γράφει ιστορία Facebook Twitter
0

Και ξαφνικά, η παγκοσμίως άγνωστη ποδοσφαιρική ομάδα Σααρμπρίκεν από τη Γερμανία έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο

Για τον προπονητή της Σααρμπρίκεν, Ρούντιγκερ Τσιλ, η υπενθύμιση ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη εβδομάδα έρχεται με το συνεχές χτύπημα του τηλεφώνου του από φίλους και γνωστούς που τον ενοχλούν για ένα εισιτήριο. Το βράδυ της Τρίτης, η ομάδα της τρίτης κατηγορίας από τη δυτική Γερμανία, θα γράψει το επόμενο κεφάλαιο σε μια από τις πιο αξιόλογες ιστορίες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτή τη σεζόν.

Το λέμε «Jahrhundertspiel», λέει ο Κάι Μπρίκνερ τηλεφωνικά από το Σααρμπρίκεν. «Το παιχνίδι του αιώνα. Ένα μεγάλο παιχνίδι, ένα ντέρμπι και είναι σε ημιτελικό κυπέλλου. Όλοι μιλούν για αυτό. Πας στον φούρνο, ο κόσμος μιλάει γι' αυτό. Μπαίνεις στην πόλη, πηγαίνεις μια βόλτα και ο κόσμος λέει: «Πρέπει να κερδίσεις εναντίον της 'Σλάουτερν!'».

Κύματα χαράς σκόρπισε το σφύριγμα του διαιτητή, που έληξε τον τελευταίο αγώνα στον οποίο η Σααρμπρίκεν νίκησε την Μπάγερν Μονάχου στον δεύτερο γύρο του DFB-Pokal τον Νοέμβριο. Αλλά σχεδόν κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη στη συνέχεια: νίκη 2-0 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στους «16», προτού και η Γκλάντμπαχ λυγίσει στο 93ο λεπτό του αγώνα, αυτόν τον μήνα.

Τώρα έρχεται ένας ημιτελικός κόντρα στην πικρή τοπική αντίπαλό τους Καϊζερσλάουτερν. Τον Μάιο, μία από αυτές θα γίνει η πρώτη ομάδα εκτός Μπουντεσλίγκα που θα φτάσει στον τελικό του κυπέλλου από το 2011. Η Σααρμπρίκεν, από την πλευρά της, θα γίνει η πρώτη ομάδα τρίτης κατηγορίας που θα φτάσει εκεί, από τότε που η απίστευτη Ουνιόν Βερολίνου συμμετείχε στον τελικό στην πόλη της το 2001.

«Δεν μπορείς να το εξηγήσεις», λέει ο Τσιλ για μια παραμυθένια πορεία που ξεκίνησε τον Αύγουστο με μια νίκη 2-1 επί της Καρλσρούης, ομάδας δεύτερης κατηγορίας. «Μέχρι αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει. Μπάγερν Μονάχου, μετά Φρανκφούρτη, μετά Γκλάντμπαχ; Συνήθως δεν έχεις καν ελπίδες».

Το γήπεδο της Σααρμπρίκεν φιλοξενεί μόνο 16.000 οπαδούς, αλλά αυτό που του λείπει σε αριθμούς το αναπληρώνει με ένταση. «Η πραγματική κόλαση είναι μπλε και μαύρη», θέλουν να λένε οι οπαδοί, και σε μια διοργάνωση όπου οι σύλλογοι με τη χαμηλότερη βαθμολογία λαμβάνουν αυτόματα πλεονέκτημα έδρας, η φλογερή ατμόσφαιρα στο Ludwigsparkstadion έχει γίνει ένα είδος πρωταγωνιστή από μόνη της. «Είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ιστορίας», λέει ο Τσιλ. «Το νιώθεις όταν έρχεσαι στο γήπεδο. Κάτι παραπάνω από ένα κανονικό παιχνίδι πρωταθλήματος. Το γήπεδο είναι γεμάτο μιάμιση ώρα πριν. Όταν ζεσταίνεται ο κόσμος, είναι μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάθε μονομαχία που κερδίζεις, κάθε καλή ενέργεια, πανηγυρίζουν».

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ