ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κατερίνα Στεφανίδη: Οι επιτυχίες δεν άλλαξαν την καθημερινότητά μου

Κατερίνα Στεφανίδη: Οι επιτυχίες δεν άλλαξαν την καθημερινότητά μου Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Η Κατερίνα Στεφανίδη βραβεύτηκε πρόσφατα για τις εκπληκτικές επιδόσεις της στο άλμα επί κοντώ, έχοντας κατακτήσει την επανειλημμένα την κορυφή σε όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στίβου.

Η Διεθνής Ένωση «Αργώ - Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών», που αποσκοπεί στην επιβράβευση της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, των ανοιχτών οριζόντων και στην ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των παιδιών της στο εξωτερικό, τίμησε την Ελληνίδα πρωταθλήτρια με το βραβείο Αθλητισμού. 

Η Κατερίνα Στεφανίδη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο για τη ζωή της και τους στόχους της φετινής σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τις αλλεπάλληλες διακρίσεις, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά της.

Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια στίβου, διαβεβαιώνει πως δεν την πείραξε το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια στο βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων, στη Γλασκώβη έμεινε εκτός, καθώς αυτό οφειλόταν στις ιώσεις που πέρασε μέσα στον χειμώνα.

Μάλιστα η ίδια εκτίμησε πως τόσο τα τεχνικά δεδομένα όσο και η φυσική της κατάσταση, θα της επιτρέψουν ένα «μεγάλο άλμα» μέσα στο καλοκαίρι.

Ακόμη, δεν θέλει να κάνει σχέδια για την «επόμενη ημέρα», μετά δηλαδή το τέλος της αθλητικής της καριέρας, αλλά θα ήθελε να ασχοληθεί σε κάτι σχετικό με τις σπουδές της που έχουν εφαρμογή στο μάρκετινγκ, ενώ θα ήθελε να παραμείνει με κάποιον τρόπο κοντά στον αθλητισμό.

Η ίδια, συμβουλεύει τα νέα παιδιά να συνεχίσουν αθλητισμό μόνο αν τον αγαπάνε πραγματικά, αφού στην καριέρα τους θα έχουν πολλές κακές μέρες και πολύ λίγες καλές.

Κατερίνα, μία ακόμη τιμητική βράβευση για τις επιτυχίες και όσα πρόσφερες στη χώρα μας: Τι σημαίνει για σένα αυτό το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ, που απονέμεται από φέτος σε οκτώ επιφανείς διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού;
«Για εμένα, όπως είπα και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αυτό το βραβείο ήταν ιδιαίτερο. Τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας σε όλους τους τομείς βρίσκονται πλέον, καλώς ή κακώς, στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό κατά στην γνώμη μου να τους αναγνωρίζουμε και να τους τιμάμε, όποτε και όπως μπορούμε, τόσο ώστε να μαθαίνονται οι επιτυχίες τους στην Ελλάδα, αλλά και για να κατανοούν οι ίδιοι ότι οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι περήφανοι για αυτούς».

Κατά τη γνώμη σου, είναι μόνο οι αθλητικές επιτυχίες που οδήγησαν στην επιλογή σου από την επιτροπή των βραβείων, ή μέτρησαν και άλλα στοιχεία (χαρακτήρας, συνέπεια, αυτοσυγκέντρωση στο στόχο, αποδοχή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κ.λ.π.);
«Νομίζω πως όλα αυτά που αναφέρεται έχουν συνεισφέρει στις αθλητικές επιτυχίες με κάποιον τρόπο, αλλά πιστεύω ότι αυτό το βραβείο είχε να κάνει ξεκάθαρα με την αθλητική μου καριέρα».

Διαχρονικά είσαι η μεγαλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου, βάσει διακρίσεων, όλων των εποχών. Πως το αισθάνεσαι αυτό; είναι και ένα πρόσθετο βάρος στους ώμους σου;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν το αισθάνομαι. Η καθημερινότητα μου παραμένει ίδια και οι στόχοι παραμένουν ίδιοι».

Φέτος στο ευρωπαϊκό κλειστού της Γλασκώβης, έμεινες για πρώτη φορά εκτός βάθρου μετά το 2015 σε μεγάλη διοργάνωση. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική σου απόδοση;
«Νομίζω πως δεν παίζει ρόλο. Η κάθε σεζόν είναι ξεχωριστή. Φέτος μας έτυχε κάτι κατά την διάρκεια του κλειστού, για το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Η προετοιμασία είχε πάει πολύ καλά και το σώμα μου αισθανόταν και αισθάνεται πολύ καλά. Δεν στεναχωρήθηκα πολύ με την Γλασκώβη, καθώς όλη η σεζόν δεν είχε πάει καλά εξαιτίας ιώσεων. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία, τεχνικά και σωματικά, που είδαμε εμείς που ο κόσμος ίσως δεν μπορεί να τα δει, μου δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα έρθει ένα μεγάλο άλμα».

Έχει ανεβεί τα τελευταία χρόνια το επίπεδο στο αγώνισμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως;
«Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Το 2016 παραμένει η καλύτερη χρόνια για το επί κοντώ γυναικών καθώς τόσο στο παγκόσμιο κλειστού όσο και στο Ρίο, το 4.80 δεν ήταν αρκετό για μετάλλιο. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν και δεν έχει ξανασυμβεί και από τότε μέχρι σήμερα».

Ποιες αθλήτριες πιστεύεις ότι θα πρωταγωνιστήσουν το 2019 στο επί κοντώ, από το Diamond league μέχρι το αποκορύφωμα της σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα;
«Είναι πολύ μακριά η Ντόχα για να μπορούμε να κάνουνε τέτοιες προβλέψεις. Οι αθλήτριες που έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια σταθερότητα κατά την διάρκεια της σεζόν και αγωνιστικότητα στα πρωταθλήματα είναι σαφώς η Μόρις και η Σιντόροβα».

Το «άνοιγμα» της σεζόν μέχρι αρχές Οκτωβρίου για πρώτη φορά στις διοργανώσεις της IAAF, πιστεύεις ότι θα επηρεάσει τους αθλητές; Χρειάζεται ο κατάλληλος προγραμματισμός για να ανταπεξέλθουν στο «άπλωμα» της σεζόν και ενδεχομένως να αποφευχθούν και τραυματισμοί;
«Σίγουρα θα χρειαστεί διαφορετικός προγραμματισμός καθώς όχι μόνο τραβάει η σεζόν πολύ, αλλά υπάρχουν και μεγάλα αγωνιστικά κενά το καλοκαίρι. Σίγουρα όλοι οι αθλητές και αθλήτριες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις που ίσως να μην είναι ιδανικές, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στην Ντόχα σε καλή κατάσταση».

Το θέμα παιδί, έχεις δηλώσει, ότι είναι ένα δύσκολο κομμάτι στον πρωταθλητισμό και θα προτιμούσες να το φέρεις στον κόσμο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η καριέρα σου. Εξακολουθείς να το πιστεύεις;
«Ναι. Ταξιδεύουμε συνέχεια και πολλές φορές για συνεχόμενες εβδομάδες. Δεν θα ήθελα να έχω παιδί και να το αφήνω πίσω για τόσες μέρες».

Πρόσφατα στην ΕΟΕ έγινε μια εκδήλωση της Επιτροπής Αθλητών, όπου σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (Πετρούνιας, Φιλιππίδης, Καγιαλής, Βολικάκης κ.ά.) εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, δηλαδή την επαγγελματική τους αποκατάσταση, όταν σταματήσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Εσύ έχεις κάνει κάποια σχέδια για την επόμενη ημέρα;
«Εγώ πλέον έχω σταματήσει να κάνω σχέδια γιατί έχω καταλάβει ότι είναι λίγο ανούσιο. Αυτά που σχεδίαζα το 2014 για τα επόμενα 5 χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με το που είμαι σήμερα. Παίρνουμε βραχυπρόθεσμες αποφάσεις και σαφώς έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας, αλλά δεν κολλάμε σε κάποιο πλάνο. Εγώ σίγουρα θα ήθελα και κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω το πτυχίο μου, το οποίο θεωρώ ότι έχει μεγάλα application στο μάρκετινγκ. Την ίδια στιγμή θα ήθελα να παραμείνω με κάποιον τρόπο μέσα στον αθλητισμό. Νομίζω όταν θα έρθει η στιγμή να παρθούν αποφάσεις τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα».

Έχεις κατακτήσει τα πάντα στο επί κοντώ, ξεκινώντας το 2005 ως κορασίδα με το χρυσό στο Μαρακές, φθάνοντας σε νίκες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ κατέκτησες και τρεις φορές τον τίτλο στο Diamond league της IAAF. Υπάρχει κάποια άλλη επιτυχία ή τίτλος που θα ήθελες να προσθέσεις στη συλλογή σου;
«Δεν θα το έλεγα. Απλά θα ήθελα να έχω συνέχεια».

Τι θα συμβούλευες τις νέες αθλήτριες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους στο στίβο και κυρίως στο επί κοντώ, όπου φαίνεται να έχουμε κτίσει μια καλή παράδοση τα τελευταία χρόνια;
«Θα τους έλεγα να επιλέξουν τα κατάλληλα άτομα γύρω τους. Οι άνθρωποι που σε περιτριγυρίζουν σε κάνουν τον άνθρωπο που είσαι. Και θα τους έλεγα να συνεχίσουν αθλητισμό μόνο αν το αγαπάνε πραγματικά, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη καριέρα με πολλές κακές μέρες και πολύ λίγες καλές».

Τι εύχεσαι στον ελληνικό στίβο, που παρά τα όποια προβλήματα σε θέματα εγκαταστάσεων, επιμένει να αναδεικνύει νέα ταλέντα με διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο;
«Εγώ διαφωνώ με το ότι υπάρχουν προβλήματα εγκαταστάσεων. Λέω συχνά ότι για μένα το καλύτερο μέρος στο κόσμο να κάνω προπόνηση είναι το κλειστό του ΟΑΚΑ και εξάλλου για αυτό μένουμε εδώ 5 μήνες κάθε καλοκαίρι. Σαφώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στην επάρκεια. Εγώ αυτό που εύχομαι είναι να έχουμε χαρούμενους αθλητές. Αθλητές που σε κάνουν να θες να παρακολουθήσεις στίβο, γιατί κάθε φορά που τους βλέπεις να αγωνίζονται, βλέπεις την αγάπη τους για τα αθλήματα».

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ